https://imgix.femina.dk/media/b3dcfaf58df44b10b91f2703f0e27e5c.jpg
Se, lyt & oplev

Kulturhits i 2010

11. januar 2010
af Mette Rou Lund
Foto: All Over Press m.fl.
2010 er præget af film med kærlighedskludder, hvor vi kan drømme os væk fra kedelig finanskrise, mere af krimibølgen, som vi kan bide negle til, og dygtige danske sangerinder

MUSIK
Musik sanglærker på vej
Velsyngende unge danske sangerinder var allerede en markant trend i 2009 med holdbare album fra f.eks. Julie Maria og Hannah Schneider. Den bølge fortsætter i 2010, hvor vi kommer til høre mere til talentfulde Fallulah. En anden ung dame på vej er Leonora, som vandt P3's karrierekanon i 2009.

Simon & Garfunkel spøger
Fallulahs musik passer godt med en anden trend, vi vil høre mere til i 2010 - nemlig inspiration fra folkemusikken og akustiske lydelementer. Vi kunne høre det allerede i 2009 med københavnerbandet The Rumour Said Fire og deres fantastiske single "The Balcony".

Talentshows - med eller uden talent
En trend, som vi nok ikke slipper af med i 2010, er trenden, hvor mere eller mindre talentfulde sangere får kontrakt med et pladeselskab igennem et talentshow.

FILM
Film tid til at pille navle
Oven på en hård tid med finanskrise har vi brug for at pille navle ved at fokusere på de nære problemstillinger som kærlighedskludder og parforholdsbøvl. Komedien "Parterapi" (25. februar) har Sidse Babett Knudsen og Nikolaj Lie Kaas i hovedrollerne. Per Flys "Kvinden der drømte om en mand" (21. januar) med Michael Nyquist og Sonja Richter i hovedrollerne sætter også fokus på kærlighed og parforhold. Lone Scherfigs "An Education" (23. april) har også kærlighedstema.

”Coco Chanel & Igor Stravinsky”

Udenlandsk med dansk twist
"An Education" har dansk instruktør og udenlandsk manuskript og rollebesætning - netop udenlandsk med et dansk twist er en anden trend, vi vil komme til at se mere til i 2010. Mads Mikkelsen spiller eksempelvis over for franske Anna Mouglalis i det romantiske drama "Coco Chanel & Igor Stravinsky" (11. februar). Søreme om vi ikke kan se samme Mads Mikkelsen omgivet af udenlandske skuespillere i "Valhalla Rising" (5. marts), instrueret af danske Nicolas Winding Refn.

40 +
Af udenlandske film venter vi selvfølgelig spændt på at se "Sex and the City 2" (3. juni). Filmen er også et eksempel på en trend, vi byder velkommen på FEMINA: Nemlig at der for alvor er kommet fokus på folk, der er 40 +.

BØGER
Bøger krimibølgen fortsætter
I 2010 er der "one book to rule them all". Det drejer sig om den hypede svenske krimi "Hypnotisøren", som endelig udkommer på dansk (15. januar). bogen er solgt til 28 lande. Bag forfatterpseudonymet Lars Kepler gemmer sig ægteparret Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril.

Liza Marklund, Postmorderne

Forfattermakkerpar
Netop forfattermakkerpar er en anden trend, som så småt startede i 2009 med det svenske søskendepar Åsa Träff og Camilla Grebe og deres succesfulde krimi "Jeg ser dig". I Danmark følger vi krimi/forfatterpartrenden med krimien "Svinehunde", skrevet af søskendeparret Lotte og Søren Hammer. Bogen udkommer 18. marts. Også Liza Marklund har indgået et partnerskab og skrevet en ny krimi sammen med Amerikas bedst sælgende krimiforfatter James Patterson. Deres fælles bog hedder "Postkortmorderne". Bogen udkommer 29. januar. Læs i øvrigt det store interview med Liza Marklund i FEMINA nr. 4.

Her er mit liv
En anden trend, der vil fortsætte i 2010, er udgivelser med kendte, der fortæller deres personlige historie. 20. januar udkommer bogen "Natasja". Det er hendes gode veninde Karen Mukupa og journalisten Rasmus Poulsen, der fortæller historien.

Se også:


5 boligtrends i 2010

5 modetrends i 2010
Skønne og sunde trends i 2010

Læs også