https://imgix.femina.dk/media/article/img_6421_0.jpg
Se, lyt & oplev

Krimiforfatter: Fire bøger, du bør læse

7. marts 2016
af [Britta Bjerre
foto: Viveca Sten privat]
Her ser du en krimiforfatter med succes og fart på. Svenske Viveca Stens bøger er solgt i over tre mio. eksemplarer til mere end 25 lande, og hendes bøger danner baggrund for tv-serien "Mord i skærgården". Men hvad læser hun selv? Få hendes gode bog-tips.

Elsker du også krimier? Og tænker du ind imellem: Hvad læser en krimiforfatter selv?

Så kig med her, hvor vi har fået den svenske krimiforfatter Viveca Sten til at vælge fire bøger, hun selv har læst, men ikke skrevet, og som hun synes så godt om, at hun med stor entusiasme anbefaler dem videre til jer.

Har du mod på krimier, kig her:

Men først lige et par stikord om Viveca Sten selv: Hun er født i 1959. Er uddannet jurist og havde igennem mange år en strålende karriere som chefjurist. 36 år gammel læste hun sit livs første krimi og fik smag for krimigenren. Og så, i en alder af 48, debuterede hun selv som krimiforfatter med romanen "Stille nu". I dag fylder forfattergerningen langt mere end juristjobbet. Hun har skrevet yderligere syv krimier. Netop nu er hun aktuel i Danmark med sin syvende krimi "I magtens skygge".

Viveca Stens krimier er også blevet til en tv-serie. Tv-serien er solgt til afskillige lande og menes at være set af op imod 40 mio. seere. DR har vist flere afsnit af serien, som på dansk hedder "Mord i skærgården". Serien har øvrigt danske Jacob Cedergren i en af hovedrollerne.

Forfatteren Helle Helle afslører hemmelighed:

Fire bøger, du bør læse

1.
- Hvis du af en eller anden grund ikke allerede har læst den, så få fat i Hilary Mantels roman "Wolf Hall". Den handler om Thomas Cromwell, der levede 1485-1540 og var rådgiver for den engelske konge, Henrik den VIII. Den er fantastisk, spændende og begavet. Og Hilary Mantel skriver vidunderligt. Hun har som eneste kvinde fået tildelt den store engelske bogpris The Man Booker Price to gange, helt fortjent. Men et godt råd: Læs den på dansk. Jeg læser ofte engelske bøger på originalsproget. Men det gik ikke med denne her. Den var for svær, i hvert fald for mig.

2.

- Først et halvt års tid efter den var udkommet, fik jeg læst Liza Marklunds "Jernblod", som er den sidste i serien om Annika Bengtzon. Den kan varmt anbefales. Jeg elsker Liza Marklund som forfatter. For mig var hun den første, der skrev krimier om almindelige mennesker,som jeg kunne relatere mig til, mennesker med små børn og arbejde og rod i livet. Sådan har jeg følt, lige fra første gang jeg læste hende.

3.Liane Moriartys "Min mands hemmelighed"4.

- Der findes EN bog, jeg ville have ønsket, jeg havde skrevet. Det er den amerikanske forfatter Dennis Lehanes "Shutter Island”. Den er brilliant. Det er den, fordi det er en historie, der vender og drejer og hele tiden overrasker. Og fordi Dennis Lehane er så kølig i tonen, at netop den fortælling har en helt særlig klang i fortællertonen. Den klang gik mig lige til hjertet.

Da krimiforfatter Elsebeth Egholm fik kræft:

Hvis du her til sidst tænker: "Gad vide, om Viveca Sten læser andres bøger, når hun selv er i gang med at skrive?", så får du lige hendes svar her på falderebet:

- Ja, Jeg læser andres bøger, selv om jeg er midt i en skriveproces, men dog aldrig krimier. Jeg vælger historiske romaner, biografier eller noget feel-good. Andres krimier kommer for tæt på, mens jeg er skrivende. Det er først, når jeg er "in-between" to bøger, at jeg læser krimier. Men så læser jeg også en masse.

Obs. Vil du vide mere om Viveca Sten, kan du læse interviewet med hende i SØNDAG uge 10. Mød hende også på Krimimessen i Horsens, hvor hun er på Sort Scene kl. 11.20 søndag 13. marts.

Læs også