https://imgix.femina.dk/media/196999614ecc4cd9bab548c1780b574b.jpg
Se, lyt & oplev

Krimien alle taler om

15. januar 2010
af Sissel-Jo Gazan
Trods visse problemer, er "Hypnotisøren" langt bedre end størstedelen af de krimier, der udkommer - også i Sverige

Sjældent har der været så meget foromtale af en roman, som da svenske Lars Keplers krimi Hypnotisøren (Forlaget Gyldendal) skulle udkomme. Man vidste, at Kepler var et pseudonym, og det satte gang i spekulationer om, hvem han i virkeligheden var. Mens branchen lagde hovederne i blød, solgte romanen til udgivelse i en række lande- før den overhovedet var udkommet i Sverige! I dag ved man, at forfatteren er et ukendt svensk forfatterpar, der aldrig før har befundet sig på bestsellerlisten, og at "Hynotisøren" er det første bind i en planlagt serie på otte. Nu er krimien aktuel på dansk.

En familie findes brutalt myrdet i et rækkehus, kun families teenagesøn, Josef, overlever med nød og næppe. Den kontroversielle kriminalinspektør Joona Linna vil ha' drengen hypnotiseret i håb om at få et spor at gå efter og hypnotisøren Erik Maria Bark bliver hidkaldt med overraskende udfald.

"Hypnotisøren" er påståelig og utroværdig i sine persontegninger, og historien hakker sløvt af sted, men den er også temmelig godt skrevet, og både dialog og billedsprog fungerer flere steder sublimt. Og trods problemer er "Hypnotisøren" bedre end langt størstedelen af krimier, der udkommer - også i Sverige.

4 ud af 6 F'er

Sissel-Jo

Læs også:

Læs også