https://imgix.femina.dk/media/websites/femina-dot-dk/website/kultur-og-rejser/boger-film-musik/2013/03/1312-julia-lahme-anmelder-marian-keyes/1312-julia-anmelder-marian-keyes-stort.jpg
Se, lyt & oplev

Julia Lahme anbefaler: 5 fede chick-lit af Marian Keyes

21. marts 2013
af Julia Lahme
Foto: PR
Er du vild med chick-lit, så gå ikke glip af disse 5 Marian Keyes-bøger, der hitter hos FEMINAs boganmelder Julia Lahme

VANDMELONEN (Cicero) er Keyes' første og handler om Claire, der har alt: En mand, hun elsker, det perfekte liv i London, det skønneste job og endelig også den lille datter, hun ønsker sig. Da Claire ligger på hospitalet med sin nyfødte datter i favnen, fortæller hendes perfekte mand, at han forlader hende! Med sin datter i favnen rejser hun hjem til sin (farverige) familie i Dublin. Hjertet heles langsomt, og efterhånden går det op for Claire, at hun har det bedre end nogensinde før. Så da eksmanden alligevel gerne vil have hele pakken, får han sig en overraskelse ...
Derfor elskede jeg den:
Bogen gjorde et kæmpe indtryk på mig. Den er fuld af smerte, håb og fortrøstning - og den drøm, Claire havde, mens hun ventede på sin datter, havde jeg også. Og de fleste andre kvinder ligeså. At livet aldrig bliver, som vi forventer, er noget af det, vi kan lære af Keyes.

RACHELS FERIE er vanvittigt sjov. Rachel er sidst i 20'erne og så fantastisk glad for at bruge diverse kemiske måder at slappe af på, at hendes familie beslutter sig for at forære hende et ophold på en afvænningsklinik. Dem kender Rachel kun fra amerikanske film, så da hun antager, at det nærmest er et forlænget spaophold, siger hun ja. For Rachel trænger til ferie.
Derfor elskede jeg den:
Romanen handler om at blive voksen. Og om at turde tage sig selv alvorligt. Lytte efter, mærke drømmene, mærke skuffelserne og være sig selv tro. Noget, der kan lyde så rigtigt, men være så svært.

SUSHI FOR BEGYNDERE slog for alvor Keyes' navn fast som forfatter. Romanen følger Lisa (og på sidelinjen også hendes to veninder som battle'r om, hvis tur det er til at have et nervøst sammenbrud), som har fået et fantastisk nyt job. Tror hun. Da det viser sig, at hun skal arbejde i Dublin og her søsætte et nyt dameblad, er hun ved at knække om i stiletterne i bar arrigskab. Men Dublin byder på en lækker mand, nye udfordringer og op og nedture af den slags, der får dig til at klukke i sofaen.
Derfor elskede jeg den:
Den fik mig til at tænke over det liv, jeg engang selv har levet - hvor jeg troede, der var en karriereskabelon, jeg kunne følge, og at jeg ville blive lykkelig af at leve i den skabelon. Det blev jeg først, da jeg forlod den.

I ENGLE møder vi igen Rachel (fra "Rachels ferie") og Claire (fra "Vandmelonen"), som vi her lærer er søstre. Maggie er den tredje søster i slænget og bogens hovedperson. Maggies tror, at hun i modsætning til sine vilde søstre har fundet det perfekte liv med sikkerhed og troskab. Indtil hun opdager, at hendes mand har en affære, og at hun snart mister sit job. For at få lidt perspektiv og fred stikker Maggie af til Los Angeles, og snart efter mingler hun med stjerner.
Derfor elskede jeg den:
Bogen er mere følsom, sårbar og nænsom end de fleste andre af Keyes' bøger. Der er ikke samme grad af falde-på-halen-komik, men du skal læse den for at tro på det gode i verden.

I EN SAG FOR HELEN WALSH møder vi endnu en søster, nemlig Helen, som er privatdetektiv. Hun har lidt af en depression og er flyttet hjem til sine (åbenbart meget rummelige og tolerante) forældre. Det er længe siden, hun har arbejdet, men da et medlem af et boyband forsvinder, er det Helen, der får til opgave at finde ham. Dette er Keyes' seneste bog, og den er netop udkommet på dansk.
Derfor vil du også elske den:
Du skal læse den, hvis du synes, du er for klog til chick-lit, eller tror, du er vokset fra genren. For denne bog handler om livets skyggeside, om at leve livet efter depressionen, at turde træde ud i verden, når du er bange for at få den i hovedet, og om at vise dig selv, at du tør. Det er en bog for dig og mig, som er blevet voksne, men som ved, at pigefniset ligger og lurer neden under kontoudtoget.

Læs også