https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1330_julia_lahme_anbefaler_3_svenske_krimier.jpg
Se, lyt & oplev

Julia Lahme anbefaler: 3 svenske krimier

25. juli 2013
Julia Lahme
Sommer og krimier hænger sammen, og vi må indrømme, at svenskerne kan deres krimikram. Her er tre stærke svenske krimier, der kan få kuldegysningerne frem trods sommerheden.

Spædbarn som vidne

Åke Edwardson er manden bag krimiserien (som også er blevet filmatiseret til TV) hvor kriminalkommissær Erik Winter er hovedpersonen. Noget af det, der kendetegner den elleve bind store serie, er Winters personlige udvikling. Hans rygestop, hans ægteskab, hans brud med sin far. Efter en nærdødsoplevelse er Winter i Huset ved verdens ende (Forlaget Hr. Ferdinand) tilbage i tjenesten. Hans første sag er et brutalt mord. Eller rettere flere. For en kvinde og hendes to børn findes myrdet i deres bolig et hus langt uden for Göteborg, mens hendes lille spædbarn ikke er blevet slået ihjel. Hvad er der sket, og hvorfor skulle babyen leve? Forbered dig på et mesterligt fortalt gys.

På flugt

I Håkan Østlunds hæsblæsende Lovløst Land (Lindhardt og Ringhof) møder vi Viktor og Rafael, som bor i Gotland. De lever af at handle med amfetamin på internettet, og de drømmer om at forlade Sverige for evigt. Det er lykkes dem at lægge en mindre formue til side på en oversøisk konto, så de to sammen med Nadja, som er kvinden i Viktors liv, kan forlade den evige vinter for altid. Men nogen stikker dem, en myrdes og pludselig er de i politiets søgelys og må kæmpe for at overleve længe nok til at kunne tage af sted.

Læs også: Julia Lahme anbefaler: 3 fede 3 chick-lit-bøger fra Marian Keyes

Mørk storby-krimi

Der debuterer hele tiden svenske forfattere, som har deres helt eget perspektiv på ondskaben. Et interessant bud er noir-krimien Manden i Vasaparken af Pontus Ljunghill (Gyldendal). Her følger vi både morderen, der har slået en 8-årig pige ihjel, og politimanden, der forsøger at løse mysteriet, og deres spor krydses hele tiden. Ud over selve krimihistorien, får vi også den store: Romanen foregår i 1920-ernes og 1930-ernes Stockholm, en storby i gang med en industrialisering og urbanisering, som påvirker mennesker, liv og drømme.

Læs også