https://imgix.femina.dk/media/article/shutterstock_587562362.jpg
Kæledyr

Jo, din hund forstår dig - se her, hvor godt

11. februar 2021
af
Kristine Enevold Villadsen. Fotos: Shutterstock
Man siger, at hunden er menneskets bedste ven, og det er der en god grund til. Hunde aflæser dig nemlig hele tiden og kan mærke, hvis der er noget galt.

Vi ved, hvad det betyder, når en hund logrer med halen eller kigger med et tiggende blik på os. Men vidste du, at modsat kan hunden også aflæse dig, dit humør og stemningen i rummet?

- Hunde aflæser og scanner hele tiden, hvad vi gør, siger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

Kropssprog, tonefald og mimik

Hunde kan se på dit ansigtsudtryk, dit kropssprog og høre på dit tonefald, om du er vred eller glad.

Hvis du gør dig bred med armene ud til siden, bevæger dig hurtigt og har stirrende blik, vil hunden opfatte det som en truende adfærd. Hvis du modsat bevæger dig langsomt, vender siden til, eller sætter dig på hug og laver smalle øjne, vil hunden afkode, at du er imødekommende.

Hvis du møder en ny hund, er det derfor bedst at lave rolige bevægelser og vende siden lidt til, for så signalerer man, at den gerne må komme tættere på.

- Undlad at kramme eller læne dig ind over fremmede hunde, det kan opfattes som en udfordring eller trussel. Hold også lidt afstand, og lad den fremmede hund komme det sidste stykke. Du kan invitere til kontakt, men hvis hunden ikke kommer det sidste stykke til dig, så er den ikke interesseret i kontakt, siger Lise Lotte Christensen.

https://imgix.femina.dk/lise-lotte-christensen_0.jpg

Lise Lotte Christensen nævner dog også, at hvis din hund kender dig rigtigt godt, og I har en god relation, så kan den godt lære at være tryg ved at blive krammet, og ved at du bukker dig ind over den. Så ved hunden, at I leger og hygger.

Hunde kan lugte frygt

Hvis du selv har hund, har du måske oplevet, at din hund til fester eller forsamlinger søger mod personen, der ignorerer dem. Hunden opfanger nemlig hurtigt, hvem der ikke vil være sammen med den og opfatter det som om, der er noget galt.

- Hunden aflæser lynhurtigt, hvem der har det godt, og hvem der er usikker på, hvad der sker. Derfor ved din hund også, hvis du er i dårligt humør og hænger lidt, siger Lise Lotte Christensen.

https://imgix.femina.dk/shutterstock_1727729497.jpg

- Hunden kan desuden også lugte, om du har grædt, er glad, ophidset eller bange, hævder Lise Lotte Christensen.

En undersøgelse viser også, at hunde kan lugte dine følelser og adoptere samme følelse. Undersøgelsen har vist, at hunde, der udelukkende har lugtet til duften fra en bange person, vil vise større tegn på stress. Det skriver New Scientist.

LÆS OGSÅ: Hvor længe kan Fido være alene hjemme? Det mener eksperterne

Forstår hunde ord?

Som udgangspunkt vil et nyt ord og ny lyd opleves som neutralt af hunden, men når hunden kobler ordet til en handling, sindsstemning eller hændelse flere gange, så lægger den to og to sammen og forstår ordet.

- Det kræver mange gentagelser af både ordet og den tilhørende handling, før hunden forstår en kommando som eksempelvis ’sit’, siger adfærdskonsulenten.

https://imgix.femina.dk/shutterstock_462669349_0.jpg

Din hund kan endda blive rigtig god til at huske ord, hvis du bruger nok tid på at lære den det. Border Collien Chaser fra USA har lært mere end 1.000 ord af sin ejer og har rekorden for det største ordforråd blandt dyr. Det skriver New Scientist.

Gælder det alle hunde?

- Alle hunderacer nedstammer fra ulven og er derfor sociale rovdyr. De er, ligesom mennesket, flokdyr, der er programmeret til at afkode hændelser og adfærd hos andre individer, siger Lise Lotte Christensen.

Mennesket har dog i tidens løb søgt efter bestemte egenskaber og fremavlet disse hos forskellige hunderacer.

- Vi har altså fremtonet eller nedtonet forskellige egenskaber, og derved er forskellige jobfunktioner opstået. Nogle hunderacer er selvstændige, andre meget sociale. Nogle har meget jagtlyst, mens andre hyrder gerne, trækker slæder eller bærer med stolthed en and – eller en sutsko.

Læs også