Sidse Babett Knudsen
Borgen

”Jeg har savnet kvinderoller, som var mere nuancerede. Ikke luder eller madonna, men et rigtigt menneske”

17. marts 2022
af Signe Bertram
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Efter ni års pause er Sidse Babett Knudsen tilbage i ”Borgen”. Men gensynet med rollen som Birgitte Nyborg byder på nye mørke sider af seriens heltinde.

Følger du med i den nye sæson af ”Borgen”?

Så ved du også, at jorden brænder under hovedpersonen, Birgitte Nyborg. Hun har fået sat sig selv i adskillige kattepiner, og det er svært at forestille sig, hvordan det skal ende godt.

Forventningerne til endnu en omgang drama og politisk stormvejr er i den grad blevet indfriet for seriens mange fans.

Men efter ni års pause har ”Borgen” også taget en ny, mørk drejning.

Den pæne og idealistiske Birgitte Nyborg, spillet af Sidse Babett Knudsen, har efter mange år på magten fået et tvivlsomt forhold til sandheden og politiske løfter.

– I de første sæsoner fandt Birgitte Nyborg et sted at stå. Hun gik igennem alt muligt og fandt ud af, hvem hun skulle være som menneske og politiker. Men de store temaer i livet dukker ikke kun op én gang, og den her gang er hendes udfordringer endnu større end tidligere, siger Sidse Babett Knudsen om gensynet med rollen, der gjorde hende kendt i hele verden.

Omdrejningspunktet for sæson 4 er et stort oliefund i Grønland, der tester Nyborgs diplomatiske evner som udenrigsminister - indtil videre går det ikke så godt. Også på hjemmefronten knager forholdet til sønnen Magnus, og som seer holder man ikke altid med hovedpersonen.

Sidse Babett Knudsen kalder den nye Birgitte Nyborg for ”en ikke ubetinget god kvinde”.

– Hun er stadig en heltinde, men i den her sæson udfordrer vi hendes moralske kompas.

– Jeg har savnet kvinderoller, som var mere nuancerede. Ikke luder eller madonna, men et rigtigt menneske. Lidt mere blandede bolsjer.

En kvindelig statsminister

Da ”Borgen” havde premiere i 2010, var serien faktisk et helt år forud for danmarkshistorien.

Helle Thorning-Schmidt blev først valgt i 2011 som den første kvindelige statsminister – med øgenavnet ”Gucci-Helle” og holdninger til hendes frisure og familieliv til følge.

I det politiske parallelunivers på ”Borgen” var køn dog ikke et tema, som fyldte særligt meget i de første sæsoner. Og det var helt bevidst, fortæller Sidse Babett Knudsen.

Vi havde taget den beslutning, at hvis man skulle kunne se noget naturligt i, at der er en kvindelig statsleder, så skal vi også lade være med at kalde hende kvindelig hele tiden.

– Vi havde taget den beslutning, at hvis man skulle kunne se noget naturligt i, at der er en kvindelig statsleder, så skal vi også lade være med at kalde hende kvindelig hele tiden.

– Vi kunne tale om, at hun er kvinde, når det handlede om kvoter eller andre politiske emner, der omhandler kvinder. Ellers hed det, statsministeren kommer ind ad døren, og statsministeren bliver talt til som statsministeren. Det synes jeg var enormt progressivt.

På det område har noget også ændret sig, siden vi slap ”Borgen” sidst.

Seriens nye, unge statsminister Signe Kragh, spillet af Johanne Louise Schmidt, elsker nemlig hashtagget #thefutureisfemale.

Nu stiller hun og Birgitte Nyborg op til selfies og magasinforsider som en kvindelig powerduo. Problemet er bare, at de langt fra er veninder, når kameraet er slukket.

En besked om ensomhed

I det hele taget har Birgitte Nyborg ikke så mange venner og tætte relationer tilbage i sit liv.

Børnene er (næsten) flyttet hjemmefra, og arkitektkæresten Jeremy fra sæson 3 bliver ikke nævnt med et ord. Birgitte Nyborg kan nu bruge al sin tid og energi på at arbejde.

– Hun lever i den tro, at det er den ideelle verden for hende, men jeg synes, der ligger en lille besked om ensomhed gemt i sæsonen, siger Sidse Babett Knudsen.

– Det er muligt at være ensom på en helt anden måde nu om dage, fordi man stille og roligt kan liste sig ind i ensomheden uden rigtig at bemærke det. Først er det superfedt, at man kan købe ind på nettet og få alting leveret til døren. Man behøver faktisk ikke engang at gå i biografen, for man kan bare se det derhjemme.

– Men uden at vide af det, er man pludselig blevet virkelig ensom. Man mærker, at fællesskabet er noget, man skal gøre sig umage for at vælge til. Så jeg ser noget af Birgitte Nyborgs ensomhed som et lille vink med en vognstang om, at det er en ting, vi er lidt i fare for at blive nu, hvor vi er blevet vant til at isolere os.

Du kan se, hvordan det går for Birgitte Nyborg i "Borgen - Riget, magten og æren" på DR1 og DRTV.

Læs også