https://imgix.femina.dk/media/922b62cf809a46678669fb7c7b164df6.jpg
Se, lyt & oplev

Jeg er sindssyg stærk i modgang

3. juni 2009
af Mette Rou Lund
Foto: Heidi Maxmiling, All Over og Bjarne Bergius Hermansen/Tv2
Trods et forlist ægteskab, nyankomne rynker og en masse usikkerhed er Linda Andrews fra X Factor ikke sådan at vælte af pinden. Den fandenivoldske sangerinde stræber efter at være nærværende, autentisk og gøre en forskel.

"Tillykke - du er glemt om et halvt år." Sådan skrev en ikke så venlig sjæl på Linda Andrews' hjemmeside, efter at hun vandt X Factor-konkurrencen og dermed pladekontrakten til en værdi af en million kroner. Men der skal mere til at hyle den 35-årige færing ud af det.
- Jeg tænker: "Hvis ikke I tror, jeg kan det - jamen skal jeg så ikke lige bevise, at det kan jeg godt."

Linda Andrews og Celeste

Linda Andrews sammen med datteren Celeste.

Alderen er begyndt at vise sig
Interviewet foregår i pladeselskabet Sonys lækre kontor på øverste etage i en bygning i det indre København, og vi har en imponerende udsigt over byens tage.
Smukke Linda er godt klar over, at udseendet ikke kan ignoreres, når man skal promovere sig selv.
- Jeg skal ikke lyve. Alderen er selvfølgelig begyndt at vise sig, og i denne her periode, hvor jeg har travlt, ser jeg rigtig træt ud. Jeg kan se, at der er kommet flere rynker, og det bryder jeg mig da ikke om, at jeg skal bekymre mig om. Men det er jo en kendsgerning, at udseendet betyder noget i denne her branche, konstaterer Linda, der også har været ude for, at hun har skullet svare nysgerrige journalister på spørgsmålet om, hvad hun vejer.

På toppen trods modstand
I modsætning til sidste års X Factor-vinder, Martin, så har Linda ikke taget den lige vej til toppen. Først skulle hun blandt andet lige igennem et ægteskab, hvor hun i syv år lagde låg på sine egne drømme om at leve af at synge, for at hendes daværende mand, der ironisk nok er pladeproducer, kunne køre karriereræset. Men de mange omveje har været godt for Linda.
- Det er perfekt timet, at det er nu, det hele sker for mig. Jeg er meget lykkelig og taknemmelig for, at jeg har været et andet sted, inden jeg landede her. Jeg ville slet ikke have kunnet overlevet en konkurrence som X Factor for 10 år siden. Der ville jeg være røget helt ned i kulkælderen over al kritikken, fortæller Linda, der efter sit forliste ægteskab besluttede aldrig at fornægte sig selv og sine drømme. I dag har hun overvundet den usikkerhed og angst, der var forbundet med at være alene og klare sig selv.

Linda Andrews og Line Rafn

Linda var lykkelig, da hun modtog vinderprisen i X Factor, men det er ikke det at vinde, der har været det vigtigste for hende i konkurrencen. "Jeg vil så gerne være et autentisk menneske, der lægger mit hjerte og min sjæl i det, jeg gør - det er større end at vinde."

Hvis bare jeg kan gøre en forskel
Under konkurrencen mødte Linda massiv modstand fra blandt andet Thomas Blachman, som kaldte Linda for anstrengt, kedelig og uinteressant. Men den slags kritik glider af på hende.
- Jeg har altid haft en fandenivoldskhed i mig, som kom frem, hvis folk kørte på mig. Jeg er faktisk sindssygt stærk i modgang, fortæller Linda, men lægger ikke skjul på, at hun også bare er en almindelig kvinde.
- Som kunstner har jeg ikke noget imod at udstråle, at jeg er så almindelig, at jeg kunne være din nabo. Jeg vil gerne være nærværende - et menneske, som folk føler, at de kan komme til, fortæller Linda, der har en meget bred fanskare
- Der er både piger på otte og modne, gifte kvinder, der skriver til mig, at de synes, at jeg er fantastisk. Og det er det, der er det vigtigste for mig. Så er det lige meget, om albummet ikke sælger så godt, hvis jeg bare har gjort en forskel for nogen.

Facts om Linda Andrews

  • Født og opvokset i Thorshavn som efternøler i en søskendeflok på fem.
  • Flyttede til Danmark som 21-årig.
  • Leder af to gospelkor - har udgivet et gospelalbum.
  • Backingsangerinde for Melodi Grand Prix-veteranerne Carola og Johnny Logan samt danske Blå Øjne og DJ Alligator.
  • Holder foredrag for unge om problemer med selvværd.
  • Tror på Gud og er aktiv kristen.
  • Lindas album kom på gaden 2. juni.

Får både i pose og sæk
Vær aldrig for stolt til at bede om hjælp, er Lindas råd til enlige mødre, som har svært ved at få det hele til at gå op. Hun har lige selv måttet bede sine venner om at komme og hjælpe med at tage sig af Celeste om morgenen i et stykke tid.
- I går aftes gik det op for mig, at jeg må bede om hjælp, hvis jeg skal have det her til at gå op. For jeg kan ikke stå op klokken syv og følge min datter i skole, hvis jeg er kommet i seng klokken tre, fordi jeg har siddet og knoklet i studiet. Det bliver ikke sagt, som om det er et problem - snarere en udfordring, der nok skal blive klaret. For Linda har ikke tænkt sig at kaste håndklædet i ringen, selvom hun er lidt presset på hjemmefronten.
- Jeg hader ordsproget: "Du kan ikke få i både pose og sæk." JO, det kan man godt! Det er det, der sker for mig lige nu. Jeg skal bare lige finde ud af, hvordan jeg får det til at gå op.

Se mere på Lindas hjemmeside

Hør Lindas musik på myspace

Læs også