Wellmaria
Se, lyt & oplev

Instagrams sjoveste kvinde er genial i Netflix-serie. Men hvorfor hader hun sin krop så meget?

4. april 2023
Af Maria Månson
Foto: Netflix
Er du vild med "Bridget Jones", vil du elske Celeste Barber i "Wellmania", der gør tykt grin med skøre sundhedskure, skriver anmelder Maria Månson.

Artiklen blev først bragt hos Vi Elsker Serier. Dette er en redigeret version.

Der bliver peget fingre af wellness-industrien i Netflix-serien ’Wellmania’, som har en charmerende Instagram-legende i hovedrollen.

Den australske komiker Celeste Barber er blevet kendt verden over for sin humoristiske kropsaktivisme på Instagram.

Her genopfører hun opslag fra høje, slanke damers iscenesatte yogastillinger med sin egen genkendeligt usmidige delle-krop. Det er befriende og skideskægt.

I 2018 samarbejdede hun med modedesigner og filminstruktør Tom Ford i en række hylende morsomme videoer, hvor han forgæves forsøgte at lære hende at gå på en catwalk.

Hun er elsket både i og uden for modeindustrien for, med et glimt i øjet og en størrelse M/L, lige at få os alle sammen til at slappe lidt af med det der kropshysteri. Netop derfor var hun oplagt til at spille hovedrollen i Netflix-serien "Wellmania".

Selvoptaget madanmelder

Celeste Barber spiller den New York-baserede madanmelder Olive, der står foran sit livs chance.

Hun kan blive den næste dommer i det næste store Masterchef-lignende show. Udover at feste hele natten, drikke sig fuld og tage stoffer, er en status som berømthed nemlig øverst på ønskelisten.

Hun skal bare lige nå til Australien i et par dage for at overraske sin barndomsveninde midt i hendes fødselsdagsfest.

Og hun skal også bare lige nå at gå viralt med en artikel, så hun er uundværlig i tv-showet. Bare lige.

I Australien braser hendes krop imidlertid sammen, og hun nægtes indrejse til USA igen, før blodtrykket er normaliseret, og hendes almene sindstilstand bliver mere ligevægtig. Og så er Olive fanget i sit moderland med en mission om at wellnesse sig ud af krisen.

Serien er baseret på en roman af samme navn af forfatteren Brigid Delaney. Bogen fik ved udgivelsen i 2017 roser med på vejen for at prikke til vores syge lyst til bizarre sundhedskure.

Den del følger med over i serien, hvor vi blandt andet skal følge Olives cupping-kur, der går ud på, at hun får snittet små ridser i sin ryg og derefter får sat sugekopper på.

Det ser meget ubehageligt ud, både under og efter. Især fordi Olive lyver om at have indtaget aspiriner, der fortynder blodet, så det bare ikke vil stoppe med at bløde – selv når hun skal til børnefødselsdag bagefter.

Perfekt castet Celeste Barber

Denne serie har været imødeset med stor spænding. Især pga. den perfekt castede Celeste Barber. Hun er en meget fysisk skuespiller, der bruger sin krop som komikkens lærred.

Derfor er de allersjoveste scener i serien også dem, hvor Olives krop gakker ud.

Som i scenen, hvor hun efter en druktur tager direkte til en spinning-time iført glimmerkjole og sprøjtelakerer fire lycraklædte motionister med ørl.

Glemmer sig selv

Serien har rigtig mange sjove elementer, men der er også lidt malurt i bægret. Kun i en enkelt scene får vi begrundet, at Olive er så stor en madanmelder, som serien ellers postulerer.

Derudover virker karakteren i ekstrem grad ukritisk med, hvad hun putter i sin mund. Men når nu madanmelder-delen er så stort og vigtigt et element i seriens dramaturgiske motor (hun skal hjem til USA for at blive dommer på tv), er det svært at forstå, hvorfor de ikke bruger det mere som et gennemgående karaktertræk.

Der ligger en masse uforløst komik i at sætte en madanmelder til at spise og drikke alverdens klamt udseende helse-smoothies.

I den forstand glemmer serien sit udgangspunkt undervejs, fordi den har så travlt med at fortælle alt muligt andet.

Hvor er kropspositivismen?

Min største indvending ved "Wellmania" er, at dén kropspositivisme, som Celeste Barber praktiserer på sin Instagram-profil, bliver tilsidesat til fordel for en fortælling om en kvinde, der på ingen måde er tilpas i og med den krop, hun har.

Når Barber ude i virkeligheden humoristisk efterligner poserende topmodeller, er hun i fuld kontrol. Hun udfordrer selvfremstillingen på de sociale medier og punkterer skønhedsidealet.

Sådan er Olive-karakteren langt fra i serien. Her er hun familiens sorte klumpedumpede får, der er en selvcentreret opmærksomhedsnarkoman. Olive er et menneske, der i bund og grund hader sig selv og sin krop, og dét er ærgerligt!

Fysisk komik a la Bridget Jones

Mange af seriens fysiske jokes har vi set og elsket før f.eks. i film- og bogserien om Bridget Jones.

Men heldigvis forholder det sig jo sådan hos de fleste, at hvis man er til den slags humor, så kan man godt tåle at genoplive det i et nyt miljø og med en ny repræsentant for kvindekroppen, som den er flest.

Wellmania anmeldelse

Læs også