Will Smith - Oscar 2022
Oscar 2022

I nat blev et menneske overfaldet på verdens største scene. Alligevel diskuterer vi, om offeret havde fortjent det

28. marts 2022
af Isabella Hindkjær
Foto: Ruba/Backgrid/Ritzau Scanpix
KOMMENTAR: Vi burde snakke om, hvilke konsekvenser det har, når en kendt person legitimerer og normaliserer vold på den måde, Will Smith gjorde til Oscar-uddelingen, skriver chefredaktør på femina, Isabella Hindkjær.

Isabella Hindkjær er chefredaktør på femina. Kommentaren er et udtryk for skribentens holdning.

Til en fest i nat blev en mand udsat for vold, mens han var på arbejde. Han blev slået i ansigtet.

Der var masser af vidner, men episoden blev ikke anmeldt, og ham, der begik overfaldet, blev ikke ført væk fra festen eller anholdt af politiet.

En voldelig handling uden konsekvenser. Intet nyt i det. Det sker deprimerende og alarmerende ofte.

Men et øjeblik efter modtog voldsmanden verdens fineste filmpris, salens klapsalver og hele verdens opmærksomhed.

Den amerikanske skuespiller Will Smith græd, da han modtog sin Oscar for "Bedste mandlige hovedrolle".

I sin tale kaldte han sig for "en ambassadør for kærlighed". Han undskyldte til Akademiet og sagde, at han håber på at blive inviteret tilbage igen.

"Kærlighed får dig til at gøre vanvittige ting," sagde Smith og smilte gennem tårerne, mens kameraet panorerede hen over et rørt publikum.

Chris Rock, komikeren, der var vært for årets uddeling, og ham, der blev offer for Will Smiths voldelige handling, fik ingen undskyldning.

Vi lever i en kultur, hvor vold er normalt. Nattens begivenhed illustrerer netop det.

Vold behøver ikke at foregå i skjul, i hjemmet bag lukkede døre, i nattens mulm og mørke.

Vold kan foregå på den største scene, midt i det skarpeste projektørlys – og det, vi diskuterer bagefter, er, om offeret havde fortjent det.

Var Chris Rocks joke om Will Smiths kone Jada Pinkett-Smiths hårtab så dårlig, at han fortjente at blive slået?

Det, vi burde snakke om, er, hvilke konsekvenser det har, når en person, der er kendt og afholdt af mange mennesker, legitimerer og normaliserer vold på den måde, som Will Smith gjorde i nat.

For mange er det vanskeligt at forlige sig med, at ens idol også er en voldsperson, der har begået en strafbar handling og udsat et andet menneske for fare.

Når en voldsmand nyder magt, anseelse og offentlig respekt har det potentielt vidtrækkende konsekvenser – ikke bare for offeret, men for hele vores kulturelle opfattelse af vold og overgreb.

Vi lever i en kultur, hvor mænds voldelige handlinger stadig bliver normaliseret og bagatelliseret i vores fælles narrativ og sprog. "Slagsbrødre", "håndgemæng", "husspektakler".

At Will Smith angiveligt begår overfaldet for at “forsvare sin kones ære” taler blot yderligere ind i farlig fortælling om, at maskuline aggressioner kan forsvares – og endda forherliges som en beskyttertrang af det passive køn, kvinden.

Derfor skal vi tage skarp og utvetydig afstand fra det, det skete i nat.

Som medier må vi ikke sætte spørgsmålstegn ved, om Chris Rock havde fortjent at blive slået.

Vi må heller ikke behandle det som kendissladder eller memes om, at Oscaruddelingen pludselig blev interessant igen.

Og vi må ikke dække det som et filmdrama, hvor Will Smith spiller rollen som sig selv, den plagede, men passionerede protagonist, der bare vil beskytte sin udkårne.

Og Chris Rock, en birolle, der er til for, at hovedrolleindehaveren kan udstå en prøvelse, inden han til slut får prisen og sin lykkelige slutning.

I nat blev et menneske overfaldet. Vold er en strafbar handling. Vold ødelægger menneskers liv.

Vold slår ihjel.

Jeg tænker på de ofre for vold og pårørende, der så Oscaruddelingen i nat. Det må have været voldsomt traumatiserende at bevidne.

Hvad betyder det for drenge og unge mænds forståelse af deres egen identitet, når de ser en anerkendt skuespiller begå vold mod sin kollega uden konsekvenser, hvorefter han bliver hædret på verdens største scene?

Som komikeren og skuespilleren Kathy Griffins skriver i et tweet: "Nu skal vi alle bekymre os om, hvem der vil være den næste Will Smith ude på comedyclub og teaterscener."

Will Smiths 23-årige søn Jaden Smith, som er musiker og skuespiller, kommenterede hændelsen med dette tweet:

"Og det er sådan, vi gør det."

Jeg er sikker på, at det er et forsøg på at forsvare sin far og mor. Men de burde have lært ham, at det aldrig, aldrig må være sådan, vi gør det.

Den mand, der begik en voldshandling i nat, burde være blevet smidt ud fra festen, og hans handlinger bør få konsekvenser.

Fuldstændig på samme måde, som det bør have konsekvenser, når en vilkårlig mand går ud i nattelivet og begår vold mod bartenderen eller dørmanden.

Will Smith bør blive smidt ud af Oscar-akademiet.

"Akademiet accepterer ikke vold af nogen art," skriver det på Twitter. Nu mangler Akademiet at bevise det.

Læs også