Victoria's Secret: Ny dokumentar
Dokumentar

Hvad har Victoria's Secret og Jeffrey Epstein med hinanden at gøre?

19. september 2022
Af Carina Nørgaard Schou
Foto: Mega
Dokumentarserien "Victoria’s Secret: Angels and Demons" udstiller den giftige arbejdskultur hos det verdenskendte lingeribrand og dokumenterer samtidig, hvordan ejeren, Les Wexner, var dybt involveret med skandaleramte Jeffrey Epstein.

Les Wexner er formentlig den mest kendte mand i USA, du aldrig har hørt om.

Han er ejer af lingerivirksomheden Victoria’s Secret, tøjmærket Abercrombie & Fitch samt et utal af andre mere eller mindre kendte mall brands, der har gjort ham til en af Amerikas rigeste mænd.

Men Les Wexner er også manden, der i 00’erne var med til at give en hel generation af kvinder verden over mindreværdskomplekser ved at lade Victoria’s Secret blive eksponent for et fuldstændig uopnåeligt skønheds- og kropsideal.

Og han var med til at skabe en utryg arbejdskultur for både de ansatte i virksomheden og modellerne ved det storstilede årlige modeshow, der bliver transmitteret over hele verden.

Tæt forbundne venner og partnere

Det er den historie, der bliver fortalt i den tredelte dokumentarserie om "Victoria’s Secret: Angels and Demons" – skabt af instruktøren Matt Tyrnauer, der står bag flere kritikerroste film om bl.a. Valentino, Reagan-parret og Studio 54.

Til denne serie har han linet en lang række troværdige kilder som graverjournalister, tidligere modeller og ansatte op, der tilsammen tegner et overbevisende billede af en sexistisk arbejdskultur, der har fået lov til at løbe fuldstændig løbsk.

Sideløbende med opbygningen af sit gigantiske forretningsimperium blev manden på toppen mere og mere involveret med den Jeffrey Epstein, der i 2019 blev tiltalt for at have misbrugt mindreårige piger seksuelt.

Han nægtede sig skyldig, og mens han afventede sin retssag, hængte han sig selv i sin fængselscelle.

Uvist af hvilken årsag giver han Epstein fuldmagt til stort set samtlige af sine økonomiske aktiver og lader ham blive dybt engageret i sit private familieliv.

Samtidig sælger han Epstein sit kæmpepalæ i New York, en landejendom og et af sine privatfly til langt under markedspris.

Ejendommene bliver senere efterforsket som gerningssteder for Jeffrey Epsteins overgreb på mindreårige piger, og privatflyet bliver kendt som "Lolita Express". Go figure.

Opgør med det mandlige blik

Det er ganske enkelt en rædselsvækkende historie, der langsomt, men med sikker hånd bliver optrevlet i "Victoria’s Secret: Angels and Demons".

Heldigvis får historien en brat ende med #MeToo, hvor bl.a. topchefen Ed Razak bliver anklaget for grænseoverskridende adfærd over for flere af firmaets ansatte og undertøjsmodeller.

På det tidspunkt er kvinder over hele verden blevet trætte af den mandlige forestilling om, hvordan kvinder skal se sexede ud, og et hav af nye, inkluderende undertøjsfirmaer vinder indpas.

Victoria’s Secret er pludselig blevet en dinosaur i den nye SoMe-virkelighed, hvor modeller med mange følgere bliver deres egne brands, og magtbalancen forskydes.

Firmaets popularitet styrtdykker, hvilket bedst illustreres af aktiekursen, der styrtdykker fra over 100 dollars i 2015 til 26 dollars i 2019. Der er dybt at falde fra de højeste tinder.

"Victoria’s Secret: Angels and Demons" er en virkelig seværdig dokumentarserie, og man skiftevis glædes og harmes over de historier, der kommer frem i lyset.

Glædes, fordi det er på høje tid, der bliver gjort op med markedsføringen af "The Perfect Body", toksisk maskulinitet på arbejdspladsen og grænseoverskridende adfærd.

Harmes, fordi dokumentaren trækker tråde fra Les Wexner og Jeffrey Epstein til adskillige højtstående politikere og erhvervsfolk som Donald Trump, Bill Clinton og Bill Gates for ikke at tale om kongelige som den britiske prins Andrew.

Personer, der indtil videre alle er lykkes med at gå under radaren, trods kraftige indicier for deres involvering i denne maskuline magtelite, der fortsat holder hånden over hinanden i deres højst tvivlsomme foretagender.

Victoria’s Secret – Angels and Demons kan streames på C More.

Se traileren herunder

Artiklen blev første gang bragt hos Vi Elsker Serier. Dette er en redigeret version.

Læs også