Podcastlytter
Se, lyt & oplev

Guide: Sådan lytter du til en podcast

9. juli 2018
af Aase Gullestrup og Charlotte Kobberøe Fink
Foto: Panthermedia
En podcast er et taleradioprogram, som du kan lytte til, lige når du har lyst. Og det er ikke spor svært at komme i gang. Læs, og bliv klogere på hvad, hvor og hvordan.

Sådan lytter du til en podcast

Måske har du hørt om podcasts, som er meget populære og i fokus for tiden. Og det med god grund. For med podcasts kan du lytte til lige det, der interesserer dig – lige når du har lyst. Og så er det gratis.

Podcast er en fællesbetegnelse for lyd, der er optaget, og som du derfor kan lytte til fra din mobiltelefon, tablet eller computer, lige når det passer dig. Du kan på samme måde som musik stoppe en podcast og spole frem og tilbage i den, så du kan lytte til den indimellem dine andre gøremål.

Podcasts kan både være udsendelser, der har været sendt i radioen, og som så efterfølgende udkommer som podcast, eller det kan være programmer eller fortællinger, der kun er optaget med det formål at udkomme som podcast.

Her fortæller Ninette Birck på 45 år, der er redaktionschef og producer på Radio24syv, mere om, hvad en podcast er og kan.

LÆS OGSÅ: Lyt til SØNDAGs egen podcast Kærlighed & Kager - det er supernemt, du skal bare trykke play

Hvad er det særligt gode ved at lytte til podcast?

– Fordelen er at man kan lytte, når man har tid, og udvælge, hvad man har lyst til at høre. Man bestemmer jo selv sin lyttesituation, og for eksempel kan man lytte, mens man vasker op, gør rent, går tur med hunden, sidder i bil, bus, tog eller fly på vej til job eller ferie, går på gaden eller ligger på stranden. Man kan vælge information eller underholdning med musik eller tale, og man kan tage et telefonopkald og fortsætte bagefter.

Er der særlige fordele og ulemper ved en podcast?

– Man kan diskutere, om det er en fordel eller en ulempe, at man selv skal tage stilling til, hvad man vil høre, i stedet for bare at lade sig underholde, oplyse – og overraske. Jeg mener, at tidsforskudt lytning og traditionel radio kan supplere hinanden. Netop når man lytter til noget, man ikke selv har valgt, kan man blive klogere på noget, man ikke vidste noget om i forvejen.

Trin for trin-guide:

Der findes to måder at lytte til podcasts på:

1. Direkte på en hjemmeside

2. Ved at bruge en podcast-app

1. Direkte på en hjemmeside (den nemme genvej!):

Nogle podcasts ligger direkte på hjemmesider, så du bare skal klikke ind og lytte. Det betyder dog, at du skal være online for at lytte.

For eksempel kan du høre SØNDAGs egen podcast, Kærlighed & Kager, herinde på søndag.dk.

Du kan også høre episoder fra Mads & Monopolet på mads&monopolet.dk.

2. Brug en podcast-app med tre lette trin:

Find en app:

Den nemmeste måde at lytte til podcasts på er ved at finde en podcast-app, som fungerer som en slags bibliotek, hvor du kan høre podcasts - også når du ikke er online.

  • Har du en iPhone eller en iPad, så ligger der allerede en app på telefonen, der hedder ”Podcasts”, som er et lille lilla ikon.
  • Har du en android-telefon, skal du selv installere en podcast-app på din telefon. Det gør du ved at gå ind i den app, der hedder Google Play, og som allerede ligger automatisk på telefonen. Herinde kan du søge på podcast-apps, som du kan downloade til din telefon eller tablet. Blandt de bedste vurderede i udvalg og brugervenlighed kan nævnes eksempler som ”Pocket Cast”, ”Castbox”, ”Podbean” og ”Overcast”.

Find en podcast, du vil lytte til

Inde i din podcast-app kan du nu søge på podcasts om alt mellem himmel og jord. Du kan både søge på en bestemt podcast, du gerne vil høre, eller du kan lade dig inspirere af de generelt mest populære pocasts eller søge i forskellige kategorier, der interesserer dig, som for eksempel sundhed, kunst, musik og spil.

Hør podcasten

Typisk består en podcast af flere episoder eller afsnit. Når du har fundet en bestemt podcast, så kan du afspille en valgt episode med det samme ved at trykke på ”afspil”. Du kan også downloade episoden ned på din telefon, så du kan høre den, selvom du ikke har forbindelse til internettet – eksempelvis hvis du skal på ferie. I podcast-appen trykker du på de tre små prikker nederst i højre hjørne ved den valgte episode, hvorefter du trykker på ”Arkiver episode”. Du kan også vælge at trykke ”abonner” ud fra en podcast (eller "subscribe" eller "subcriptions" på engelsk). Så vil nye episoder af den valgte podcast altid blive downloadet, så snart de er tilgængelige.

Læs også