Se, lyt & oplev

Filmanmeldelse: Ved du, hvad din datter laver efter skole?

af Rikke Rottensten 11. juli 2014
FEMINAs filmanmelder Rikke Rottensten har være i biofragen og se Francois Ozons nyeste film, "Ung og smuk". Se hendes anmeldelse her

Hvad får en smuk, priviligeret 17-årig pige til at prostituere sig? Det mysterium får vi ikke et endegyldigt svar på i Francois Ozons nyeste film, "Ung og smuk".  Måske er det bare fordi Isabelle kan, ung og smuk som hun er, og med det - nok især franske - forhold mellem forældre og børn, hvor de lever parallelle voksenliv uden noget særligt forældreopsyn.

Nemt er det for Isabelle at slå sig ned som escortpige. Hun skaber sig en identitet som Lea, låner mors silkebluse og en dragt, køber en iPhone alene til kunderne, og så er forretningen igang. Den slutter først den dag, da hendes stamkunde, den meget ældre Georges dør midt i akten. Eller Isabelle siger i hvert fald, det slutter der.

En håndfast konklusion på et så svært emne som unge pigers nærmest for-sjov prostitution ville selvfølgelig være kunsterisk helt uinteressant.  Alligevel bliver Ozons film også for løs. For distanceret og iagttagende. Isabelle er ligeså fremmed for os efter små to timer i biografen, som hun er det for sine mange kunder efter en halv time på et hotelværelse.

I modsætning til den pirrende, farlige stemning i instruktørens film "Swimmingpool" eller den stadig biografaktuelle "Selv i de bedste hjem" glider "Ung og smuk" mest ud i at blive en skildring af teenageren som et uløselitt mysterium. Og en dvælen og kamerakælen for  Marine Vacths helt åbenlyse skønhed.

4 F'er