https://imgix.femina.dk/media/article/1420_syv-staerke-boeger.jpg
Se, lyt & oplev

Ferielæsning: 7 stærke bøger

15. maj 2014
Af Mette Rou Lund
Der er ingen grund til at fylde feriekufferten med udenlandske paperbacks af tvivlsom karakter. Danmark kan byde på stærke litterære talenter. FEMINAs kulturredaktør Mette Rou Lund har fundet syv, du skal læse, og her er noget til alle, uanset om du er til gys, ægteskabsknas eller politik.

Politisk sladder

https://imgix.femina.dk/den-hemmelige-socialdemokrat-lille_0.jpg

Den hemmelige socialdemokrat af anonym et godt bud på en bog, du lige bør gi’ et læs i sommerferien. For skal da lige love for, at insiderberetningen om tilstanden i indercirklen i Socialdemokratiet vakte opmærksomhed, da den udkom på People’s Press den 10. februar. Hvis du kun får skimmet den og kaster dig over noget mere skønlitterært, så lover vi ikke at sige det til nogen. Vi sladrer nemlig ikke.

https://imgix.femina.dk/thuleselskabet-lille.jpg

Et kvindelig oversået med runetegn, en mystisk runebesked fundet i Grønland og et skjult manuskript om Thuleselskabet – en okkult tysk gruppe, der sponserede det tyske arbejderparti, før Hitler kom til magten. Alt det skal den runekyndige Mathias Hvid prøve at finde sammenhæng i. Der er lagt op til en rå, men spændende sommer med Mads Peder Nordbos gyser Thuleselskabet, der udkom 4. april på Lindhardt og Ringhof. Det er anden del i trilogien, hvoraf første bog, ”Odins labyrint”, blev en bestseller, så hvis du har lang ferie og plads i kufferten, kan du passende hapse den med også.

https://imgix.femina.dk/et_andet_sted-lille_1.jpg


FEMINAs anmelder Julia Lahme var helt oppe at flyve over Signe Langtved Pallisgaards debut Et andet sted, der udkom på Lindhardt og Ringhof den 17. januar. Først kan det lyde som en helt almindelig relationsroman. Anna bor sammen med sin mand Mattis og deres lille datter i et pænt kvarter. Gaaaab, tænker du måske. Men så møder Anne en mand fra sin fortid på en togrejse, og intet bliver det samme igen efter det møde. Et smertefuldt tab i barndommen rumsterer, og Anna må helt ned at ligge, før hun kan rejse sig igen.

https://imgix.femina.dk/om_moerke-lille_0.jpg


Hvis den danske sommer byder på mere regn end solstråler, kan du lige så godt hylde mørket med Josefine Klougarts Om mørke. Den udkom godt nok sidste år på Gladiator, men hvor mange af os har egentlig fået den læst? Nej, vel! Og det er synd, for Josefine kan noget magisk med det danske sprog, hvilket hun især beviste med de prisbelønnede ”Stigninger og fald” (2010) og ”Én af os sover” (2012). ”Om mørke” er en undergangsfortælling med alt, hvad det indbefatter af jordskælv, laviner, skybrud og sorg. Den kan måske få os til at se det smukke i døden. Eller minde os om at gribe
livet og sommeren, mens vi kan.

https://imgix.femina.dk/forfoelgerne_forside-lille_2.jpg


Har du nogensinde overvejet at stalke en person? Dårlig idé. Hovedpersonen i A.J. Kazinskis Forfølgerne tager den lige et skridt længere. Hun forfølger den kvinde, der stjal hendes mand fra hende, og tager et billede af hende i en afslørende situation. Ved en middag samme aften stiller hun spørgsmålet til sine tre naboer, om ikke også de har en, de vil hævne sig på? Det har de, og straks løber det løbsk med stalking, afsløring af hemmeligheder og skandaler. Du kommer nok til at kigge dig selv over skulderen en ekstra gang, når du har slugt denne spændingsroman, der udkommer den 8. maj på Politikens Forlag.

https://imgix.femina.dk/din_hengivne-lille.jpg


Alle ved, hvem Paul Gauguin er. Men den impressionistiske maler havde også en mindre kendt og mindst lige så sej dansk kone, Mette Gauguin (1850-1920). Din hengivne – et ægteskabsdrama om Mette og Paul Gauguin af den australske (ja, hun smuttede lige med, selvom hun ikke er dansk) kunsthistoriker Anne Thompson gør os klogere på Mette, som stod for pasningen af de fem unger, mens Paul dyrkede sin malerpassion i Frankrig og Tahiti. Gå på opdagelse i Mette Gauguins skæbne i den danske sommer i bogen, der udkom 8. april på Gyldendal.

https://imgix.femina.dk/effekten_af_susan-peter_hoeg-lille.jpg


Peter Høeg ... var det ikke ham med ”Frøken Smillas fornemmelse for sne”? Præcis – samt en håndfuld andre bøger, som bare ikke var lige så gode som frøken Smilla. Men fremtidsthrilleren Effekten af Susan, der kommer den 23. maj på Rosinante, lover godt med sit plot om eksperimentalfysikeren Susan, der har en unik evne til at få folk til at betro sig til hende. En evne, hun bliver presset til at bruge, da hun står i en svær situation. Og mon ikke der er en filosofisk P.H.-krølle eller to i det plot?

Køb bogen EFFEKTEN AF SUSAN her (Fra 136,- kr)

(Artiklen indeholder affiliate links)

Læs også