kvinde læser gode bøger
Se, lyt & oplev

Ferielæsning - 6 gode bøger til rejsebiblioteket

5. juli 2017
af Dorthe Liljensøe
Kan du lide at læse i din ferie - på stranden, i hængekøjen, i liggestolen eller på sofaen, så er her seks gode bøger, du bare ikke må gå glip af.

Seks gode bøger til ferien

For mange er afslapning lig med en god bog, og ferien er oplagt til at nyde en eller flere af foråret og forsommerens mange udgivelser. Og uanset om du er til fysiske bøger, e-bøger eller lydbøger, er der bare nogle bøger, der SKAL læses - og gerne før veninden. Her er sommerens bud på seks rigtig gode bøger:

Den rørende

80-årige på roadtrip

Ella og John Robina er i 80’erne. Hun har fået konstateret uhelbredeligt kræft, han er på vej ind i glemslen med Alzheimers. Ella trodser sine voksne børn og lægernes råd om at lade sig behandle, og sammen stikker hun og John af i deres elskede Leisure Seeking-camper. Den de har holdt ferier i igennem hele deres samliv – med børnene og med venner. Nu vil Ella have deres sidste ferie – og de vil Disneyland, hvor de har været så mange gange, da børnene var små. Og hun vil køre ad Route 66, som de kørte på, da de var unge. Så John, der trods sin sygdom er en fortræffelig chauffør, kører efter Ellas direktiver fra Michigan til Californien, og imens genoplever de minder fra deres lange ægteskab. Selv om døden står for døren, er det en dejlig livsbekræftende roman fuld af sødme, kærlighed og humor. Den er filmatiseret med Hellen Mirren og Donald Sutherland i rollerne og får dansk premiere i november.

MICHAEL ZADOORIAN: ”En sidste ferie”, 272 s., 249, 95 kr. HarperCollins Nordic

bøger

Den romantiske

Kærlighed i krig

Da Lady Katherine Trenowyth dør, efterlader hun sig en seksårig datter, Anna, og en familie, der har slået hånden af hende. Anna vokser op hos nogle kærlig plejeforældre, men ved ikke meget om sin mor og intet om sin far bortset fra, at han døde under første verdenskrig. Da Anna som voksen arbejder for Røde Kors midt under anden verdenskrig, bliver hun udstationeret på militær­hospitalet på Nanreath Hall – det gods, hvor hendes mor voksede op med sin familie, men som Anna aldrig har set. Nu får hun muligheden for at få mere at vide om sin mor, sin far og sig selv, hvis altså familien vil afsløre noget. Men hun bliver ikke ligefrem modtaget med åbne arme, for familien har andre hemmeligheder end hendes, som den ikke ønsker afsløret. En roman om håb, svigt og tragedier, men også om uendelig kærlighed.

ALIX RICKLOFF: ”Hemmelighederne på Nanreath Hall”. 416 s., 249,95 kr. HarperCollins Nordic

bøger

Er du ligeglad med, om det er nye eller gamle titler, så er her 12 populære bøger til ferien:

De historiske

Slavetiden én gang til

Slavetiden i de amerikanske sydstater, orker man næsten at læse mere om det? Undskyld, men sådan havde jeg det. Men så blev jeg præsenteret for ”Den underjordiske jernbane”, som har fået Pulitzer-prisen 2017, og gik alligevel i gang. Og det har jeg ikke fortrudt! Det er en stærk, gribende og undervejs også nærmest uudholdelig voldsom historie, som amerikanske Colson Whitehead har skrevet. Vi lærer tre kvinder at kende, tre generationer: Ajarra, som bortføres fra Benin i Afrika og ender som slave på en bomuldsplantage i Georgia, hendes datter Mabel, der fødes og dør som slave, og datterens datter, Cora, som er romanens egentlige hovedperson, og hvis flugt fra sin frygtelige slavetilværelse, vi følger med spænding. Bogens titel refererer i øvrigt til det hemmelige netværk af mennesker, der faktisk eksisterede dengang, mennesker, som risikerede deres eget liv og lemmer for at hjælpe undvegne slaver videre på deres flugt mod frihed. En grusom historie, som det alligevel gav mening at læse om én gang til.

COLSON WHITEHEAD: ”Den underjordiske jernbane”, 304 s., 300 kr. Politikens Forlag

bøger

Opfølgeren til Havets Katedral

Det er 10 år siden, vi forlod Arnau Estanyol som velanset og respekteret borger i Barcelona - Arnau, der var med til at bygge Havets katedral, Santa Maria del Mar. Vi er i 1387, og kongen er død, hvilket ikke kun får konsekvenser for kongens tilhængere, men også giver anledning til at gøre gamle regnskaber op. Det får Arnau at mærke og snart også hans protege, den faderløse Hugo Llor, der arbejder på byens skibsværft og drømmer om at blive skibsbygger. Fra nu af afhænger Hugos overlevelse og fremtid af den rette balancegang mellem magtfulde fjender og gode venner og allierede. Atter er vi tilbage i middelalderens Barcelona, atter bliver vi konfronteret med intriger, hævn, forfølgelser, men også kærlighed og loyalitet, atter tager forfatteren os med på den store følelsesmæssige rutsjebanetur: bedst som man tror, at nu er alt godt, går det gruelig galt – og vice versa. Og atter får vi de smukkeste, de grummeste og de mest fascinerende beskrivelser af livet i Barcelona – fra de fattigste kvarterer til de rigeste paladser. Som debuten ”Havets katedral” er opfølgeren al den tid værd, det tager at læse den.

ILDEFONSO FALCONES: ”Jordens arvinger”, 926 s., 349,95 kr. Cicero

bøger

Krimierne

10. bind om Belling og Hvid

Drabsefterforsker Anita Hvid lå i kunstig koma efter at være blevet skudt i ryggen, da vi forlod Belling og Hvid i ”Det der er værre”. I den 10. bog i serien har Thor Belling købt hus i Hareskoven, som han indretter, så Anita kan flytte ind med kø­restol og andre hjælpemidler. De er beg­ge på orlov på ubestemt tid, men da Ani­ta får det bedre, og drabsafdelingen mandskabsmæssigt er på hælene, ind­drages Thor i en sag, hvor en tilfældig hi­storielærer i Roskilde bliver skudt ned i sin gadedør, og attentatmanden dræbt af en politibetjent. Kort efter sker et lignende attentat i København, hvor en forskningsbibliotekar bliver inddraget. Han ender med at blive udråbt som helt – men har han rent mel i posen? Thor og Ani­ta, der nu åbent har erklæret deres kærlighed til hinanden, bliver udsat for både trusler og attentatforsøg, før den skyldige bliver af­sløret. Atter et pletskud fra Kjædegaad, der forstår at gøre sine ho­vedpersoner troværdige og såre almindelige i sin fiktive verden.

LARS KJÆDEGAARD: ”Før natten kommer”, 304 s., 199,95 kr. Rosinante

bøger

Dystert ejendomssalg på Gotland

Da den unge ejendomsmægler i Visby, Sanna Widding, besigtiger en af Gotlands smukkeste og fredede herregårde, som skal sælges, er det det sidste, hun foretager sig. Næste dag findes hun myrdes i et stenbrud i nærheden, skudt med en boltpistol. Herregårdens ejere, tre søskende, der har arvet den efter faderens død, er vildt uenige: To af dem vil sælge, den tredje, Julie, vil ikke. Hun bor der og driver fårefarm og savner sin yngste bror, der døde 10 år tidligere i Chile. Kort efter findes endnu en kvinde myrdet på samme måde – men med ansigtet smadret til ukendelighed – og snart følger et groft overfald og endnu et mord. Politiinspektør Anders Knutas og kollegaen og kæresten Karin Jacobsson er ikke i tvivl om, at morderen er den samme – men hvem er den ukendte kvinde, hvad er forbindelsen mellem de myrdede, og hvad har det med gården at gøre? Efterhånden som dybe familiehemmeligheder ser dagens lys, nærmer den overraskende opklaring sig. Stilsikker Jungstedt, der ikke skuffer.

MARI JUNGSTEDT: ”Den du elsker”, 300 s., 299,95 kr. People’sPress

bøger

Vil du have flere gode bøger?

Har du læst Lone Theils' "Pigerne fra Englandsbåden" – så skal du da også læse efterfølgeren, som udkommer som SØNDAGs nye Favorit Bog den 6. juli.

Læs også