bøger
Se, lyt & oplev

Femina anbefaler: De 12 bedste bøger du kan ønske dig til jul

30. november 2017
af Julia Lahme
Foto: Maria Nørregaard (reol) og PR
Det er jul, og andre bliver forkælet af dig, men mon ikke der er tid til, at du kan forkæle dig selv også. Og hvad er bedre end en eftermiddag i sofaen med en fantastisk bog? feminas litteraturanmelder Julia Lahme giver her inspiration til julens mest læseværdige bøger.

12 GODE BØGER DU KAN ØNSKE DIG I JULEGAVE

KRIMI

Hvis du er typen, der slapper virkelig godt af med et godt mord, kan du glæde dig til at læse om groteske lig, en grænseoverskridende efterforsker og en fynsk strandvasker.
https://imgix.femina.dk/1747-boeger-body-1_0.jpg
Seriemorder Efterforskeren William Fawkes er under opsyn. I Daniel Coles krimi har Fawkes nemlig kastet sig over en formodet gerningsmand, som var blevet erklæret uskyldig, og den slags kaster en psykologisk evaluering af sig. Han bliver kaldt ud til et gerningssted, hvor et grotesk lig er hængt op. Det er syet sammen af dele fra seks mennesker og bliver kaldt for Kludedukken, som også er krimiens titel (Politikens Forlag). De seks mennesker er bare ikke fundet endnu. Kort tid efter modtager Fawkes’ ekskone anonymt fotografier af gerningsstedet sammen med en liste med navne og tidspunkter på, hvornår morderen har dræbt og vil dræbe sine ofre. Det sidste navn er Fawkes. Så med en morder og verdenspressen i hælene skal Fawkes afværge seks nye mord. Velskrevet, nervepirrende og ovenikøbet sjov! Mellem privatliv og arbejde Svenske krimiforfatterinder findes der efterhånden en del af, og indimellem kan deres krimier ligne hinanden lidt rigeligt. Men ikke Leona – Med alle lovlige midler af Jenny Rogneby (Politikens Forlag). Forfatterinden er ovenikøbet kriminolog og har arbejdet som efterforsker i Stockholm, præcis som sin hovedperson Leona. Måske derfor føles romanen så klar og tydelig? En mand overlever at have forsøgt sig som selvmordsbomber uden for Riksdagen i Stockholm. Er det terror, eller er han bare sindssyg? Det skal Leona finde ud af, og hun skal afhøre den noget medtagne gerningsmand, samtidig med at hun heller ikke har ro på privaten. Her mangler hun nemlig penge og skal skaffe dem hurtigt. Det ved hun godt, hvordan hun skal gribe an – problemet er bare, at det ikke falder så fint i tråd med arbejdet som efterforsker. Strandvasker Denne krimi er den 11. bog i Lars Kjædegaards serie om efterforskerparret Anita og Thor. Den kan sagtens læses alene, men du bør ikke snyde dig selv for de 10 andre. Her er nemlig rolig, cool krimi af den helt klassiske slags, hvor man når at se sig over skulderen og overveje at sætte sig lidt tættere på resten af familien. Et kvindelig skyller i land på en fynsk strand. Nogenlunde samtidig forsvinder en kvinde fra den lille sydfynske ø Krejlø midt i en romance med øens fyrmester. Han opdager, at hun havde en stor og mørk hemmelighed, men har ingen svar på, om det var derfor, hun forsvandt. Thor og Anita er på sagen, og i Et skrig til himlen (Rosinante og Co.) breder uhyggen sig i det lillebitte samfund og sætter de to efterforskere på en dramatisk prøve.
DRAMA Indimellem kan det være en gave at se gennem andres øjne for bedre at forstå den verden, vi lever i. De dramatiske bøger kan både være et kærligt skub, en påmindelse eller en ordentlig rystetur. Her er tre af de helt store, bevægende romaner dette efterår.
https://imgix.femina.dk/1747-boeger-body-2_0.jpg
Kærlighed og hverdag Om bogen er en familiekrønike eller handler om de givne rammer for en familie, må være op til læseren, men Den blå tråd (Gyldendal) af Anne Tyler er en stille genistreg. Den var med i opløbet til Man Booker-prisen i USA og er en gedigen bestseller. Vi møder Abby og Red Whitskank, et ældre ægtepar, som kan huske præcis, hvornår de forelskede sig i hinanden, og som hele deres liv har sat hinanden og familien i centrum i deres gigantiske Villa Villekulla i Baltimore. Så romanen handler om dem, men også om villaen, huset og rammen fra 1920’erne og frem til i dag. En bevægende historie om generationer, kærlighed, familieliv, om håb, drømme og nederlag og om sammenhold. En virkelig, virkelig fin sag, som du skal unde dig selv at forsvinde ned i. Stilstand Mrs. Bridge (Forlaget Olga) er en klassisk amerikansk roman skrevet af Evan S. Connell – den udkom for første gang i 1959 og foreligger nu endelig i en fremragende oversættelse til dansk. Romanen foregår i 1930’erne og i 1940’erne, hvor vi møder den velstående familie Bridge i Kansas City. Mr. Bridge er sagfører, og de har tre børn, og alt burde give mening for Mrs. Bridge, men ingenting gør. Hun står midt i en tordnende midtvejskrise, hvor hun næsten ikke kan finde mening med tingene. Hun burde være glad, i stedet slås hun for at finde hoved og hale i sine egne følelser. I denne roman er én ting historien og noget helt andet og mindst lige så fantastisk, hvor rent, lækkert og stiligt den er skrevet. Hvad nu? Er de store idéer, der har formet vore samfund, ved at blive gammeldags? Er vores menneskesyn under afvikling? Det er nogle af de store spørgsmål, Kaspar Colling Nielsen har taget op til overvejelse i sin tredje roman med den fantastiske titel Det europæiske forår (Gyldendal). Vi møder fire personer, og faktisk kigger vi ind i de fire menneskers liv, alt imens Nielsen bruger dem til at forstå, hvad der er sket med den vestlige verden. På én gang er det derfor meget, meget nært og også meget, meget stort. Forfatteren blander kulturkritik, fiktion, drama og mange andre greb og svinger os rundt og rundt om os selv, så vi bedre kan se, hvor vi er på vej hen, og hvor vi er kommet fra. Det er på én gang vanvittigt underholdende og stærkt foruroligende læsning.
KÆRLIGHED OG LIR Julen er hjerternes fest, og selv om man er udsat for familiebelejring, bliver der alligevel tid til at se sin elskede i øjnene – meget gerne uden tøj på. Hvis du trænger til en ordentlig omgang kærlighed eller lir, så er der lidt at hente i disse gode historier.
https://imgix.femina.dk/1747-boeger-body-3.jpg
Sex i skyggerne SÅ er der dømt sex i skoven og sex på sofaen og lidenskabelige stunder i køkkenet, mens nogen gisper og har svært ved at trække vejret af ren og skær liderlighed og forelskelse. I Archers stemme (Lovebooks) af Mia Sheridan møder vi en kvinde på vej væk fra sin fortid, men med en dyb længsel efter et nyt liv, og vi møder en mand med indre dæmoner nok til at kunne dele ud af dem. Til gengæld har han en enorm (ja ... her tænker du muligvis på noget andet, og du har ret) begavelse udi livsvisdom, kærlighed og lidenskab. De to finder heldigvis hinanden, og så skulle man tro, at alt er godt. Men nej, det er det bestemt ikke. Bogen er god og også fuld af beskrivelser af andet end sex og kærlighed – selv om det faktisk er dér, den er bedst. Sex til alle tider Jeg er ude af stand til at være upartisk, når det kommer til ”Outlander”-serien, heller ikke med bind 3, Den rejsende, af Diana Gabaldon. For i virkeligheden er det noget fis, det hele. Men det er noget virkelig (!) godt fis. I bind 3 – som kan læses alene, selv om du ikke bør snyde dig for de to første – er vores tidsrejsende heltinde Claire tilbage i sit liv i sin egen tid. Her opdrager hun den datter, hun har med 1700-tals-helten Jamie i et ukærligt ægteskab. Da hendes mand dør, vil hun tilbage til Jamie. Jamie, som har lidt, slidt og savnet Claire, er blevet ældre, lækrere og om muligt endnu mere potent. De finder hinanden igen, i 1700-tallet, og skal ud på en farefuld færd, der involverer kolonier, hekse, skildpaddesuppe og en kinesisk akupunktør, der er vild med fødder. Det er god, god underholdning, og ja, der er sex, og ja, der er kærlighed. Sex som ung Var alting bedre, da man var ung? Var seksualitet, forelskelse, venskab, kærlighed og hverdagen bedre? Eller var det bare meget mere besværligt og uhåndterligt? I Hvem skal passe frøhospitalet af Lorrie Moore (Tiderne Skifter) er Berie og Sils unge, og de arbejder i en forlystelsespark. De keder sig i fritiden, ryger smøger og forsøger at få noget til at ske omkring sig. Da det endelig lykkes, bliver problemerne så store, at venskabet ryger. Eller gør det? Som voksen kvinde i Paris tænker Berie tilbage på drømmene om at blive voksen, om forholdet til seksualitet, til kærligheden og til alle de mennesker, der var i hendes liv. En lille fin fortælling om livet, og hvad kærlighed, køn og seksualitet betyder, og hvordan nogle ting forandrer sig helt af sig selv. LÆS OGSÅ: 10 KENDTE DANSKERE: HER ER VORES YNDLINGS-BØGER BIOGRAFIER Nogle af de bøger, vi danskere bliver ved med at købe stort ind af, er biografier. Andre menneskers levede liv holder tilsyneladende aldrig op med at interessere os, og heldigvis for det.
https://imgix.femina.dk/1747-boeger-body-4.jpg
Mød det ultimative dame-hold Sæt Christine Antorini, Ritt Bjerregaard, Hanne-Vibeke Holst og Anne Linnet sammen i samme rum og bed dem tale om, hvad de har lært af livet, hvad de gerne ville have vidst, og hvordan de har tacklet fiaskoer, succeser, sex, mænd, kvinder og børn, og læn dig så tilbage og lyt. Det har Gitte Løkkegaard gjort og samlet det hele op i bogen med den vidunderlige titel Livsmodig (Politikens Forlag). Fokus er på at fylde 50, og hvordan man finder sine ben som kvinde i en ungdomsliderlig verden, hvor man kan blive dømt ude med et enkelt gråt hår. Den er uden bitterhed, fin, klog og absolut relevant, også når man er 25 og 75. Køb den til din søster, dig selv og dine veninder, og lær af andres mod, visdom og livsglæde. At være livsmodig er det nye sort og langt sjovere end det modsatte. Mød kvinden, der tør De kvinder, der fascinerer mig allermest, er dem, der tør. Ikke bare tør kaste sig ud i nye ting, men beslutter sig for at turde, for at ville og for at leve et kompromisløst liv. Sådan en er Britt Bendixen, kendt og elsket som damen med de to par briller og den håndfaste humor i showet ”Vild med dans”. Hun er opdraget af to stærke kvinder og har levet på en måde, mange af os andre med livrem og seler burde lære lidt af. Nu skriver og fortæller hun sin historie i Et lyst sind – er ofte en viljesag (Politikens Forlag), og den burde være pligtlæsning for alle os med hang til at synes, at det hele kan være lidt hårdt. Ovenikøbet er den skrevet i samarbejde med dygtige Iben Albinus, så der er fest på hver en side. Mød modekongen Hvis du skriver en bog om mode og vil være 100 procent sikker på, at ingen læser den, så skal du bare putte en ældre, ukendt herre på forsiden. Det har Gyldendal desværre gjort med den fremragende bog Modekongen Holger Blom. Han døde nærmest for foden af Dronning Ingrid ved en kjoleprøve i 1965, men havde inden da begået et livsværk udi mode, skrædderkunst og ikke mindst mønsterbrydning i den del af vores Danmarkshistorie, hvor det at være en dreng i Skanderborg, der ikke vil overtage familiefirmaet, men hellere sy, ikke ligefrem har været let. Marianne Verge har begået denne bog, der med sikker hånd og hæslig forside fører os igennem et liv, en kjolesalon og en epoke.
https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også