https://imgix.femina.dk/media/article/fallulah_kvindernes_kampdag.jpg
Se, lyt & oplev

Fallulah: "Ligestilling er noget, der gavner hele samfundet"

5. marts 2019
af Kathrine Graa
Foto: Julie Montauk
Kvinder i musikbranchen skal blive bedre til at stå sammen, mener sangerinden Fallulah, der også er træt af at, at kvindelige musikere ikke er tilstrækkeligt repræsenteret på festivaler, i radioen, til prisuddelinger osv. Derfor har hun skabt græsrodsbevægelsen "Hej Søster", der skal skabe mere sammenhold kvinder imellem. I anledning af Kvindernes Internationale Kampdag, forklarer hun her, hvorfor det er blevet hendes egen personlige ligestillingskamp.

TEMA: HVAD HAR VI STADIG AT KÆMPE FOR?

Søndag den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag. Men er der flere kampe at tage for os? Vi har spurgt en række kvinder, der hver især har en stærk stemme i den danske ligestillingsdebat. Hvorfor er ”Hej Søster”-projektet vigtigt? – Som kvinde i musikbranchen har jeg lagt mærke til en tendens gennem årene, som omhandler, at kvinder ikke er tilstrækkeligt repræsenteret på festivaler, i radioen og så videre. Derudover er det gået op for mig, at der ikke er noget sammenhold i min branche mellem kvinder, og det synes jeg, er ærgerligt, fordi jeg er sikker på, at der er mange af os, der faktisk har de samme oplevelser. For mange kvinder går rundt med en forestilling om, at der kun er plads til få kvinder, der kan have det godt på samme tid. Vi er lidt blevet opflasket med idéen om, at der kun findes én dronning ad gangen. Og det er en gammel forestilling, jeg nægter at godtage, fordi jeg tror, vi alle sammen kan bidrage med en masse hver især. Det har været min opfattelse, at vi kan så meget mere, nu vi rent faktisk har sammenhold. Og det rækker for mig langt længere end i musikbranchen, det er i det hele taget med, hvordan vi kvinder har det med hinanden. Jeg tror, der er ved at ske noget i forhold til, hvordan vi ser hinanden. Det kan jeg mærke rundtomkring. LÆS OGSÅ: "Ekaterina Andersen: "Selv midt i den danske ligestilling arbejder kvinder statistisk set mere i hjemmet end mænd"

Hvordan kommer vi videre i kampen for ligestilling? – Jeg tror, fællesskaber er svaret på, hvordan man kommer videre. For kvinder er det tydeligt, at der er en form for glasloft i forhold til, hvad vi må og kan. Og det er på tide, at vi får brudt det ned en gang for alle. For mig er ligestilling noget, der gavner hele samfundet. Det gavner både mænd og kvinder, og man skal ikke være så bange for at tale om feminismen, og hvad det indebærer, for mig at se er det en vigtig ting, for at alle kan trives godt. Og vi er da kommet en god vej, men der er stadig mange, der går i forsvar i stedet for at se det som en fællesindsats. Det synes jeg, er ærgerligt. Vi skal have mere af det, der er i gang lige nu. #MeToo åbnede en snak. Nu er tiden nået til, at vi rent faktisk kan have en dialog. Vi er jo vanedyr, så der er nogen, der lige skal vænne sig til, at tingene fungerer på en anden måde, og jeg tror nok, vi skal nå derhen, hvis vi bare bliver ved.
https://imgix.femina.dk/fallulah_kvindernes_kampdag_1.jpg
Maria Apetri, 34 år, kæreste med sangeren Thomas Holm, mor til tre piger, p.t. på barsel. Sangerinde under aliasset Fallulah og står bag projektet ”Hej Søster”, lige nu aktiv med podcasten ”Hej Søster Podcast”. ”Hej Søster”-projektet har skabt en helt ny bølge af søstersolidaritet, som breder sig langt ud over det danske musikmiljø.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370.png

Læs også