Se, lyt & oplev

Få tips til ferielæsningen

20. juni 2009
af Mette Rou Lund
Går du og mangler en god bog til ferien? 5 journalister fra FEMINAs redaktion kommer her med deres bud på, hvad de skal læse i deres sommerferie. Kom også med dit bud på, hvad du skal læse i din ferie

 

Den dramatiskeNår jeg til sommer tager til mit lånte sommerhus med privat strand i haven, skal jeg forsøge at lave så lidt som muligt. Når jeg er kommet helt ned i en trancelignende tilstand i min liggestol på terrassen, og det alligevel bliver for meget, griber jeg min bunke med hæsblæsende, hektiske spændingsromaner. Jeg har nemlig en svaghed for alt, hvad der handler om agenter, hemmelige selskaber, kidnapninger, ekstremister, mafiaen og ikke mindst terrorister. For hvad f… driver folk, der sprænger sig selv eller andre i luften? Jeg får aflad for min passion, når jeg læser Synne Garffs Fjendeland, der handler om attentatplaner mod den amerikanske præsident, der er på besøg i Danmark, og hvor en studievært bliver hvirvlet ud i en masse drama. Pyhhh… det er svært at holde vejret hen over næsten 300 sider… Prøv det.

Christina Ove Holm, redaktionssekretær og journalist på Femina

 

Den spændendeIngen sommerferie uden krimier. De hører til ligesom blåt, lunt saltvand, masser af sol, lyden af cikader og duften af lavendel. Jeg glæder mig til at ligge på en ø i middelhavet og læse de bøger, jeg mangler, i de norske krimiserier af Gunnar Staalesen og Jo Nesbø om henholdsvis privatdetektiven Varg Veum og politimanden Harry Hole - de er som sådanne helte skal være: på kant med alt og alle, lettere afdankede (men absolut stadig sexede) og i stand til at slå alle i disciplinen komplicerede mordgåder. Og så vil jeg gå i lag med Morten Hesseldahl, der for to år siden debuterede i spændingsgenren med den meget roste "Drager over Kabul" og netop har udgivet "Natten er lige begyndt", som foregår i Colombia, New York og på Nørrebro.

Karen Gahrn, sundhedsredaktør på Femina

 

Den lærerigeJeg vil genlæse Rwandas børn af Angelique Umugwaneza og Peder Fuglsang i min ferie. Angeliques øjenvidneberetning i Rwandas børn er så overvældene, at jeg flere gange tænkte, da jeg læste den sidst, at det kunne da ikke være rigtigt. Jeg var forarget, forundret og fascineret på samme tid over menneskets reaktioner, kampen for overlevelse, Vestens håndtering af konflikten og da ikke mindst, hvorfor at (det forrige) århundredes største folkedrab, hvor hundredtusindvis af mennesker blev slået ihjel på blot en sølle måned, opstod! En lærerig bog - både historisk samt menneskeligt.

Marlene Kronborg, skønhedsskribent på Femina

 

Den prisvindendeNorske Per Petterson har fået alverdens læsere til at kaste sig over bøger med titler som "Ud og stjæle heste" og "Aske i munden, sand i skoen" og det er, fordi han er så eminent en fortæller, at personer og steder står lyslevende for én, så snart man slår op på side et. Petterson fik den fine Nordisk Råds Litteraturpris i år, og næsten samtidig kom så på dansk Jeg forbander tidens flod. Den ryger helt sikkert med i strandtasken i min ferie.

Louise Puck Hansen, kulturjournalist på Femina

 

 

Den populære "Har du læst Berlinerpoplerne?" er nok det spørgsmål, jeg er blevet stillet flest gange det sidste halve år, når det gælder noget med litteratur. Og nej, det har jeg ikke, men nu vil jeg læse Anne Ragdes roman og de to andre i serien (Eremitkrebsene og Ligge i grønne enge). For det vækker min nysgerrighed, at så mange og så forskellige, men lige kvalitetsbevidste læsere er lige optagede af den. Ellers plejer min sommerferielæsning at være meget tilfældig. Jeg har nemlig en vane med at besøge lokale loppemarkeder og gå på rov i bogafdelingen. Det er de mest fantastiske bøger, man kan blive ejer af på den måde. Triviallitteratur, fagbøger man ikke troede fandtes, og som man ikke kan leve uden, romaner man ikke har fået læst, og frem for alt, bøger man godt gider tage en chance med, når de ikke koster mere end en 5'er.

Rikke Rottensten, filmanmelder på Femina

Hvad med dig - hvad skal du læse i din ferie? Skriv til dine medlæsere på FEMINA i kommentarfeltet nederst på siden - og anbefal en god bog til ferien...