https://imgix.femina.dk/2022-11-01/ibi.jpg
Kendte

En besked fra Xander reddede Ibis liv

1. november 2022
Af: Aviaya Hansen
Foto: Søren Jul Lamberth
Skuespiller og tv-vært Ibi Støving har flere gang været tæt på at miste livet. En af gangene blev hun reddet af musikeren Xander.

Ibi Støving er blevet skudt, hun har været ramt af en livstruende nyresvigt, og så har hun været død i to minutter efter at havet fået en blodstyrtning.

I 2012 befandt hun sig endnu en gang i en livstruende situation, da der opstod en voldsom brand i hendes baggård.

Det fortæller hun i 24Syv-programmet ”Tsunami”.

- Jeg lå og sov, og det sidste jeg har haft i hånden, er min mobiltelefon, og den er så endt et eller andet sted i nærheden af mit skinneben. Og så begynder den at vibrere.

Det er så Xander, der skriver ”tak for fødselsdagshilsenen”. Og der har jeg åbenbart natten før skrevet ”tillykke med fødselsdagen”. Det, der er det sindssyge ved den besked er, at jeg vågner op, og så lugter jeg bare røg, fortæller hun.

Ibi stiger ud af sengen og opdager, at baggården står i flammer.

- Der går 30 sekunder, så blæser mine vinduer i køkkenet ud, og ind træder der røgdykkere. Jeg står kun i trusser med den der mobil i hånden og får at vide, at jeg har tre minutter til at pakke mit liv sammen så at sige, fortæller hun og siger, at Xander på en måde har reddet hendes liv.

- Det har jeg sagt til ham mange gange. Så på en måde er han lidt en engel.

Nogen i boligkomplekset havde holdt fest, og en af gæsterne havde kastet en cigaret ind i storskrald, hvor der stod en madras. Det var den, der satte det hele i flammer.

Men hvad pakker man så, når man kun har tre minutter til at få de vigtigste ejendele med sig?

- Jeg løb forbi alle mine stiletter. Jeg nåede lige at stoppe op og tænke ”fuck, dem kan jeg ikke nå at tage med”. Så tog jeg mine familiealbum med alle billeder fra min barndom og min mor og far, siger hun og fortsætter:

- Så tog jeg min computer, for der er også altid rimelig meget på, man ikke har lagt op i clouden. Og så tog jeg gummistøvler og en regnfrakke på og stillede mig ned på fortovet, som jeg var blevet bedt om.

Snyder døden igen og igen

Ibi har som tidligere nævnt snydt døden mere end en gang.

Da hun var 22 fik hun en styrtblødning, som var tæt på at koste hende livet. Faktisk var hun død i to minutter.

Det har hun tidligere fortalt til Femina.

- Da ambulancefolkene kom og løftede mig op på en båre, var jeg helt væk. Jeg var et helt andet sted og kunne kigge på det, der sket og var samtidig fuldt bevidst om, at jeg var død, sagde hun til damebladet i 2013.

Ibi beskriver sin nærdødsoplevelse som at ligge i en kiste. Eller et rør, hvor der er lys i den ene ende og mørke i den anden.

- Jeg ved ikke, hvad det var. Men jeg ved bare, at dér var jeg. Og på det tidspunkt var jeg død. For ambulancefolkene stod og gjorde klar til at give mig stød med en hjertestarter, da jeg altså lige nåede at komme tilbage af egen fri vilje.

Samme år blev hun skudt under en cykeltur i Randers af nogle fulde fyre med et haglgevær.

- Jeg blev ramt af en nedsleben kaliber 22, som stadig sidder i min arm. Den iranske læge vurderede, at det var bedre at lade den blive siddende end at fjerne den, har hun tidligere fortalt.

- I starten bippede jeg i kontrollen i lufthavnen, men det gør jeg ikke længere. Den må være blevet indkapslet i noget væv med tiden.

Tredje gang Ibi snød døden var under en flyvetur, hvor hun skulle flyve fra Billund Lufthavn til et modeljob i Norge.

- Begge dæk sprang, da vi var kommet op, og samtidig satte den ene motor ud.

Det lyder som enhver flypassagers skræk, og piloten besluttede da også straks at vende om. Det er dog ikke så lige til at lave en u-vending med et fly, så alle skabslågerne sprang op og indholdet faldt ned i hovederne på passagererne. Blodet flød.

- Det var de vildeste 38 sekunder i mit liv. Alle greb fat i sæderne foran og klamrede sig fast, mens hele flyet bare rystede.

Trods de manglende dæk, fik piloten styret flyet sikkert ned.

- Vi landede på det bare stål, som sendte byger af gnister op, da de ramte landingsbanen, hvilket ikke er det bedste, når man sidder i en flyver med meget brændstof på.

I januar 2015 var nyresvigt ved at koste hende livet. Hun blev hastet til Rigshospitalet med dobbelt nyresvigt og et kreatinintal på 700 – normalen ligger for kvinder mellem 50 og 70.

I 2017 delte hun et billede af, hvordan hun så ud under det alvorlige sygdomsforløb og skrev:

- Det er ikke et tal der går ned hvis man får en sportsvand eller sidder i lotusstilling. Det kan man dø af. Alle affaldsstoffer løber tilbage i kroppen og forgifter dig langsomt.

- Så fik jeg en røvfuld medicin der skulle knuse mit immunforsvar og betændelser. Det ødelagde self mere end det. Nemlig alt det gode også. Og så ender man med at se ud som på billedet. Nemlig rigtig skidt. Men levende. Trods alt.

Ibi var rædselsslagen for at miste livet og efterlade sin søn Anakin uden en mor.

I dag lever hun med en nyrefunktion på tilsammen 50 pct. og er fortaler for organdonation.

Denne artikel blev først bragt på Se & Hør. Dette er en redigeret version.

Læs også