https://imgix.femina.dk/media/6105104bf35a4bfda1107612eb8a83cf.jpg
Se, lyt & oplev

Elsebeth Egholms 5 favoritkrimier

26. august 2011
af Britta Bjerre
Foto: Marianne Leth, Location: ARos Århus Kunstmuseum, rainbow panorama
Elsebeth giver her sit bud på fem fine krimier, der er værd at kaste sig over, når efteråret nærmer sig. SØNDAGs læsere kan desuden glæde sig over, at de fra nu af vil kunne møde Elsebeth Egholm som klummeskribent i bladet. Her vil den 50-årige krimiforfatter vise sit talent for at skrive om helt andre sager end hyggelige mord og bestialske gerninger.

Elsebeth giver her sit bud på fem fine krimier, der er værd at kaste sig over, når efteråret nærmer sig. SØNDAGs læsere kan desuden glæde sig over, at de fra nu af vil kunne møde Elsebeth Egholm som klummeskribent i bladet. Her vil den 50-årige krimiforfatter vise sit talent for at skrive om helt andre sager end hyggelige mord og bestialske gerninger.

Elsebeth Egholm som fast klummeskribent i SØNDAG

Elsebeth Egholm har skrevet klummer før og elsker det. Så hun glæder sig, siger hun, til at lufte sine betragtninger i SØNDAG fremover som en del af bladets faste klumme-panel.

Samtidig er hun i fuld gang med at skrive på en ny kriminalroman. Lige siden hun som ganske ung begyndte at interessere sig for krimigenren, var det hendes drøm selv at skrive krimier engang. Det lykkedes i 2002, hvor hendes første krimi "Skjulte Fejl og Mangler" udkom. Nu kaldes hun så en af Danmarks populæreste krimiforfattere og arbejder på sin ottende krimi.

Hun læser også stadig sine kollegers bøger. Også sine danske kollegers. Men her har hun udvalgt fem fine udenlandske, som alle er oversat til dansk, selv om hun selv helst læser de engelsksprogede romaner på originalsproget.

Elsebeth's 5 krimi-anbefalinger

Elsebeth Egholm's egne bøger

 • 2011: "Tre Hundes Nat"
 • 2009: ""Vold og Magt"
 • 2008: ""Liv og Legeme"
 • 2006: "Nærmeste pårørende"
 • 2005: "Personskade"
 • 2004: "Selvrisiko"
 • 2002: "Skjulte Fejl og Mangler"
 • 2001: "Opium"
 • 2000: "Scirocco"
 • 2000: "Mig og Min Ø"
 • 1999: "De Frie Kvinders Klub"

Værsgo, lidt inspiration til de kommende efterårssøndage i sofahjørnet med en kop dampende te og en veldrejet krimi:

1. Karin Slaughter: "Brudt"

Jeg har elsket amerikanske Karin Slaughters bøger i årevis. Nu er de blevet oversat til dansk, hvor især serien om politimanden i Atlanta, Will Trent, er blevet populær. "Brudt" er bare én i rækken… Kan anbefales, hvis man kan lide den lidt barske del af krimigenren.

2. Mo Hayder: "Ritualer"

Mo Hayder er engelsk og skriver bøger fra Bristol/Bath-området. Hendes politimand hedder Jack Caffery, og han har et slags parløb kørende med en (kvindelig) politidykker ved navn Flea Marley. Begge har rigeligt med personlige skeletter i skabene.

3.Daphne du Maurier: "Rebecca"

Dette er en gotisk krimiklassiker, som jeg har læst flere gange. De fleste kender sikkert filmen med Lawrence Olivier i rollen som den stenrige Maxim de Winter, der engang var gift ned den myteomspundne og smukke Rebecca på herresædet Manderley.

4. Agatha Christie: "En af os er morderen"

Endnu en klassiker med en efterhånden noget plat titel. På engelsk hed den engang "Ten little niggerboys",' men blev politisk korrekt døbt om til '"Ten little soldier boys". Det er en Christie-krimi uden hverken Miss Marple eller Hercule Poirot.

5. Alexander McCall Smith: "Damernes Detektivbureau Nr. 1"

Første bind i serien om Mma Ramotswe, en trind, traditionelt bygget dame fra Botswana, der beslutter sig for at grundlægge sit eget detektivbureau. Serien er en hyggelig, underfundig og ikke alt for hæsblæsende og blodig krimiserie. Der er små krimiplots i hver af bøgerne, men de handler også nok så meget om livets gang i hovedstaden Gaborone.

Læs også