Dronning_Margrethe
Se, lyt & oplev

Dronning Margrethe er tilbage efter rygoperation. Søndag fejrede hun sin fødselsdag på balkonen

17. april 2023
Af Signe Fage
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
I dagene op til dronning Margrethes fødselsdag havde flere spekuleret i, hvorvidt prinsesse Marie ville dukke op på Amalienborgs balkon eller ej

Denne artikel blev første gang bragt af SE og HØR. Dette er en redigeret version.

Endelig kom dagen, hvor Dronningen efter en rygoperation kunne træde ud på balkonen på Amalienborg og vinke til alle de danskere, der var dukket op med flag for at fejre hendes 83-års fødselsdag. Det gjorde hun søndag.

Det var første gang i fem år, dronning Margrethe bliver fejret på Amalienborg.

Tidligere år har hun været på det jyske slot Marselisborg, mens hun som andre danskere også har været påvirket af COVID-19, hvor balkonfejringen blev aflyst på grund af forsamlingsforbuddet.

Fætre og kusiner, prinser, prinsesser, komtesse og grever stod sammen for at fejre deres farmor.
Fætre og kusiner, prinser, prinsesser, komtesse og grever stod sammen for at fejre deres farmor.

Det blev tidligere bekræftet, at kronprins Frederik og hans familie ville være med på balkonen, og det samme gjaldt lillebror prins Joachim. Derudover vidste man også på forhånd, at greverne Nicolai og Felix ville ankomme.

Men det helt store spørgsmål var, hvorvidt prinsesse Marie og de to børn Henrik og Athena ville være der. Der har været konflikt mellem dronningen og den side af familien, siden hun i september 2022 fratog Joachims børn deres prinse- og prinsessetitler.

Men da klokken slog 12 søndag, og balkondørene gik op, var prinsesse Marie med til at vinke til de fremmødte danskere.

Meldt afbud tidligere

Allerede til kongehusets nytårskur- og taffel den 1. januar i år meldte den prinsesse Marie afbud, da den 13-årige grev Henrik var blevet syg, og hun måtte være hjemme ved ham.

 Kronprins Frederik, dronning Margrethe og prins Joachim i forbindelse med at dronningen fejrer sin 83 års fødselsdag på Amalienborg Slot i København,
Kronprins Frederik, dronning Margrethe og prins Joachim i forbindelse med at dronningen fejrer sin 83 års fødselsdag på Amalienborg Slot i København,

Men spliden mellem familiegrenene har stået på i noget tid. Den begyndte, da prins Joachim i september 2020 fik job som forsvarsattaché i Paris, og familien måtte flytte fra København og rejse til prinsesse Maris hjemland.

Dengang gav især prinsesse Marie udtryk for, at det ikke havde været deres egen idé at rykke til Frankrig.
Og da dronning Margrethe fratog børnebørnene deres titler som prinser og prinsesser, kunne prins Joachim fortælle, at deres børn var enormt kede af det, og Athena blev mobbet i skolen, fordi hun ikke længere var prinsesse.

Læs også