https://imgix.femina.dk/media/article/stemmeret.jpg
Se, lyt & oplev

Derfor fik vi Kvindernes Internationale Kampdag

5. marts 2015
af Britta Bjerre, redigeret af Karen Munk Ebbesen
Verdens kvinder har i mere end 100 år kæmpet for deres rettigheder, men hvordan opstod kampdagen, og hvorfor er det lige, den falder den 8. marts?

Pudsigt nok startede det hele på den sidenhen så omtalte adresse Jagtvej 69 på Nørrebro i København.

Det var her på en socialistisk kvindekongres i 1910, det blev besluttet, at gøre en søndag i foråret til Kvindernes Internationale Kampdag.

Kun for socialister

Kvinder fra flere lande deltog, men både kongressen og selve forslaget om at skabe en international kvindekampdag blev til på initiativ af tyske Clara Zetkin, der på det tidspunkt var i begyndelsen af 50’erne, uddannet lærerinde, socialdemokrat og medlem af den tyske Rigsdag.

Hun var en kvinde, der så dagen som en dag for socialistiske kvinder, og som aldrig rakte hånden frem mod den borgerlige fløj.

Foregangskvinde

Socialdemokraten Nina Bang, der tre år senere, i 1913, kom ind i Københavns Borgerrepræsentation, da det blev muligt for kvinder, var også en af medarrangørerne af kongressen.

Ved første rigsdagsvalg i 1918 efter grundlovsændringen i 1915, hvor kvinderne endelig fik lige valgret med mænd, blev Nina Bang valgt ind i Landstinget.

I 1924 blev hun undervisningsminister og dermed ikke alene Danmarks første kvindelige minister, men også verdens første demokratiske af slagsen.

Nina Bang repræsenterede præcis det, 8. marts handlede om i første omgang: Lige valgret for kvinder.

LÆS OGSÅ: Kvindernes kampdag: 5 kvinder der gik forrest

Officiel kvindedag

Da den internationale kampdag blev afholdt første gang i 1911, foregik det ud over i Danmark og Tyskland også i lande som USA, Østrig og Schweiz, og med årene kom flere og flere lande til.

I 1977 vedtog FN en resolution, der blåstemplede dagen som en international kvindedag.

8. marts

Det hører med til historien, at 8. marts de første år blev markeret på alle mulige forskellige forårsdatoer – oftest på en søndag, hvor flest muligt kunne deltage.

Siden 1914, hvor 8. marts tilfældigvis faldt på en søndag, er kvindedagen blevet markeret 8. marts i Danmark. Og siden 1921 har det samme været gældende i resten af verden.

Kilder: Kvinfo, Infomedia, Wikipedia, Dansk Kvindebiografisk Leksikon

https://imgix.femina.dk/call_to_action/abbo_banner_qlinique_940x200_0.jpg

Læs også