hygge
Se, lyt & oplev

Britisk skuespiller: Derfor er dansk hygge noget særligt

22. december 2016
af Birgitte Borup
foto: All Over
Mens vi danskere har hygget i århundreder, er hyggen først nu på vej ud i den store verden. Men hvad er det egentlig, vi gør anderledes end i andre lande? Femina har bedt den britisk-fødte skuespiller Vivienne McKee forklare den lille forskel.

Vivienne McKee, skuespiller og direktør for London Toast Theatre i København. Oprindeligt fra England, men har boet i Danmark i 36 år.

- Jeg laver meget stand up-comedy og optræder for internationale virksomheder. Her er hygge et fast punkt på programmet. Jeg prøver altid at forklare, hvad hygge er, for hvis man vil forstå danskerne, er det nødvendigt at at forstå hygge. Det kan ikke uden videre oversættes til det engelske coziness, der handler om at sidde i en lænestol med en kop varm kakao, mens den danske hygge er et større begreb, der griber ind i alle samværsformer. Hygge er middag med familien, øl med vennerne og selv forretningsmøder har ofte et element af hygge med tændte lys og kaffe på bordet. Det oplever man ikke i udlandet. Stearinlys er i det hele taget et vigtigt element i hyggen. I England tænder vi højst et stearinlys, hvis der er en strømafbrydelse - her er der altid tændte lys, selv til morgenmaden på en sommerdag.

- Hygge er helt sikkert medvirkende til, at danskerne den ene gang efter den anden bliver udråbt som de lykkeligste i verden, men jeg tror ikke, det er et begreb, man uden videre kan eksportere. Dansk hygge er tæt forbundet med en mentalitet, som ikke helt findes andre steder.

- Hvis man skal sige noget negativt om hyggen, så kan den være meget ekskluderende. Hygge handler stort set kun om samvær med familien og nære venner. Danskerne er ikke gode til at byde nye mennesker velkommen, og naboer byder ikke hinanden indenfor til en drink, som man gør i England. Så mens danskerne er gode til at hygge med de nærmeste, er bl.a. briterne og amerikanerne mere inkluderende og åbne over for fremmede.

LÆS OGSÅ: Derfor er udlandet så vilde med vores danske hygge

Læs også