https://imgix.femina.dk/media/article/ib-michael.jpg
Se, lyt & oplev

Bøger jeg husker: Ib Michael

5. marts 2014
Rikke Lund
"Jeg ville ikke kunne styre min virkelighed uden at læse og skrive bøger." Sådan siger forfatter Ib Michael, der er aktuel med romanen ”Himlen brændte”. Her kan du se hans favoritbøger

Bokserdrengen – Kina i oprør af Tom Kristensen
Det er en vanvittigt spændende historie om en missionærsøn under bokseropstanden i Kina. De kinesiske boksere ville smide alle fremmede ud af Kina, så missionærsønnen bliver forklædt som en bokserdreng, og familiens tjener tager sig af ham. Bogen gav mig indsigt i, at der fandtes verdener på den anden side af jordkloden, hvor man kunne opleve nogle mennesker, der både tænkte og så helt anderledes ud. Det hele var frygteligt eksotisk og spændende på det dér drengebogsplan.

Moby Dick af Herma n Melville
En af de bøger, der har påvirket mig mest. Den er vild og grænseoverskridende, samtidig med at den har det mytologiske tema med en vanvittig kaptajn, der jager en hvid hval. Et væsen, som ikke findes. Den overholder ingen af romanens regler og er ikke specielt spændende rent plotmæssigt, men den er meget intens i sine skildringer af Stillehavet. Jeg har hverken før eller siden læst en forfatter, der kan skildre havet så godt, som Melville kan.

LÆS OGSÅ: Her er Manu Sareens yndlingsbøger

Kejseren af Portugalien af Selma Lagerlöf
Kejseren af Portugalien handler om en mands vanvittige kærlighed til sin datter og om, hvordan han lukker øjnene for den virkelighed, hun havner i. Hun ender i Stockholm som prostitueret, men han siger, at hun er blevet kejserinde i et land, der ikke findes, nemlig Portugalien. Den er skrevet i nogle ufattelig intense korte kapitler og er hele tiden grænseoverskridende i forhold til virkeligheden. Romanen har betaget mig dybt, så jeg skrev en hilsen til Selma Lagerlöf i titlen på min roman ”Paven af Indien”.

Det af Inger Christensen
Hele den tid med ungdomsoprøret og jagten på nye verdener og alternative virkeligheder har Inger Christensen udtrykt bedre end nogen anden med ”Det” fra 1970. Digtsamlingen betød ufattelig meget som en markør af tiden, men når jeg læser den i dag, så beskriver den stadigvæk verden som et fuldstændig forhekset sted.

Læs også