Billie Eilish
Musik

Billie Eilish vil bare gerne lave musik. Pludselig var hendes krop det eneste, vi talte om

5. november 2021
af Stinne Kaarsgaard
Foto: Mega, Ritzau Scanpix
Sangerinden og sangskriveren Billie Eilish er kendt for sit neongrønne hår og alt for store tøj – og senest for at skifte fuldstændig stil og optræde i korset med platinblond hår. Og så er hun ikke mindst kendt for at synge og tale om alt det, der gør ondt.

Sorte englevinger, der vokser ud af ryggen, en baggrund oplyst af et flammehav, blod, der løber ud af næse og øjne, og en bil, der synker i havet med to unge mennesker i den.

Der er ikke tale om scener fra en horrorfilm, men om musikvideoer med verdensstjernen Billie Eilish.

Den amerikanske sangerinde og sangskriver ligner ikke den gængse kvindelige popstjerne. Ingen glimmertrikoter, ingen lange kunstige øjenvipper, bar mave eller 14-centimeters hæle.

Hun lyder heller ikke som de popstjerner, vi kender. Men det er hendes unge fans tilsyneladende helt ligeglade med.

Billie Eilish har med sine blot 19 år allerede nået ikonstatus hos en ny generation af unge og har fået anmeldere til at kalde hende voice of a generation.

Billie Eilishs popularitet var ifølge musikanmelder på Politiken Pernille Jensen ikke til at forudse, men måden, hun kom frem på, er et godt eksempel på, hvordan vi forbruger musik i dag, hvor især unge finder sammen i online communities med andre, der har samme smag og interesser som dem selv.

De venter ikke på, at musikindustrien spytter den næste store stjerne ud af popstjernefabrikken.

Det kan omvendt give plads til en som Billie Eilish, der med både sin stil, sin musik og sin personlighed adskiller sig fra mange andre popstjerner.

– Det var ikke så oplagt, at en sangerinde med grønt hår, baggy tøj og lange grønne negle, der synger om monstre under sengen og bruger åbenlys splatterfilms-æstetik, skulle blive stå stor, siger Pernille Jensen med henvisning til numre som “Bury a Friend”, hvor hun optræder med kulsorte øjne og kanyler i ryggen, “When the Party’s Over”, hvor der løber noget, der ligner blod, ud af øjnene, og “You Should See Me in a Crown”, hvor hun velvilligt lader taranteller og andre edderkopper kravle rundt i sit ansigt.

Ikke desto mindre har Billie Eilish på det seneste lagt de neongrønne negle på hylden og farvet håret platinblondt i forbindelse med sit seneste album “Happier Than Ever”.

Et stilskift, der har skabt røre i vandene i popland. Mere om det om lidt.

Brød igennem på SoundCloud

En del af fascinationen af Billie Eilish skyldes ifølge Pernille Jensen hendes unge alder.

Sangerinden begyndte at skrive musik som 11-årig, og allerede som 14-årige udgav hun sin første sang, “Ocean Eyes”, uden om pladeselskaberne på musikdelingssiden SoundCloud.

Som 18-årig vandt hun som den yngste nogen sinde og som den første kvinde nogen sinde de fire største priser ved Grammy-uddelingen i 2020 – for bedste album, bedste indspilning, bedste sang og bedste nye artist.

De såkaldte “the big four”.

Men på det tidspunkt havde hun for længst vundet sin generations musikalske hjerter.

Billie Eilish

– Unge i dag er jo nærmest født ind i en verden af sociale medier og teknologi. De læser deres nyheder online og primært på sociale medier. De er flasket op med nyheder om blandt andet krig og klimakrise.

– Det skaber sindssygt meget angst, viser mange undersøgelser. Billie Eilish italesætter den angst i modsætning til mange andre kunstnere på hendes egen alder og også ældre, siger Marie Louise Fuglsang-Damgaard, der er presseansvarlig hos Dansk Live.

Men det er ikke kun på sociale medier og i interviews, at Billie Eilish sætter ord på angst, modløshed og depression.

Hun synger blandt andet om selvmord i sangen “Everything I Wanted”, om klimaudfordringer i “All the Good Girls Go to Hell”, mens hun i sangen “Your Power” synger om magtmisbrug.

Billie Eilish

Født i 2001 i Los Angeles, Californien.

Hun udgav sin første sang “Ocean Eyes” uden om traditionelle pladeselskaber på musikdelingssitet SoundCloud i 2015 i en alder af bare 14 år. Sangen gik viralt og kickstartede hendes karriere.

Hun har siden udgivet debutalbummet “When We All Fall Asleep, Where Do We Go?” (2019) og “Happier Than Ever” (2021).

I 2020 vandt hun som den yngste nogen sinde “the big four”, de fire største priser, ved årets Grammy-uddeling: For bedste album, bedste indspilning, bedste sang og bedste nye artist.

Hun er blevet sammenlignet med Kurt Cobain af det daværende Nirvana-medlem Dave Grohl.

Med sangen “No Time to Die” (2021) er Billie Eilish den yngste nogen sinde til at synge titelsangen til en James Bond-film.

– Billie Eilish lægger ikke skjul på, at hun langtfra er et glansbillede. Hun er utrolig ærlig både i sine tekster, og når hun giver interviews, og er ikke bange for at tale om for eksempel depression og selvmordstanker.

– Det er ret unikt for en popstjerne at tale så åbent om de ting, siger Marie Louise Fuglsang-Damgaard.

Hun henviser blandt andet til et interview forud for Grammy-uddelingen i 2020, hvor Billie Eilish fortalte om sine selvmordstanker.

Her sagde hun blandt andet, at hun tidligere i sit liv ikke havde regnet med, at hun ville blive 17 år, og hvordan hun havde overvejet at springe ud ad et vindue fra et hotelværelse i Berlin.

Udskammet for at gå i tanktop

Det er ikke mindst i debatten om kropsidealer, at Billie Eilish har markeret sig.

– Noget af det særlige ved Billie Eilish, da hun kom frem, var, at her pludselig var en popstjerne, som var fuldt påklædt. Hvis det var varmt, havde hun lange shorts på.

– Ofte kan kvindelige popmusikere ligne nogle, der stiller op til OL i skøjteløb. Beyoncé-stilen med glimmer over det hele. Den stil har Billie Eilish aldrig dyrket. Vi er ikke vant til, at en popstjerne ser sådan ud, siger Pernille Jensen.

På den måde gjorde Billie Eilish med sine oversize sweatshirts og baggy bukser det nærmest til sit trademark, at hendes krop ikke skulle være i fokus – selv om den paradoksalt nok netop er kommet det.

For uanset hvordan sangeren har klædt sig, har hun mødt kritik.

Da hun sidste år blev fotograferet af paparazzi i stram tanktop med bare arme, skrev en af hendes følgere, at hun havde en “mid-30’s wine-mom body”.

– Pludselig kunne man se, at hun havde former under det store tøj. Hvis man har øjne i hovedet og ved, hvordan kvindekroppen fungerer, kunne man nok godt lægge to og to sammen inden da, men det kom alligevel bag på folk, siger Pernille Jensen.

Billie Eilish

Billie Eilish tog tilsyneladende kritikken med ophøjet ro og udtalte blandt andet i et interview i britisk Elle i oktober:

– Den anden dag valgte jeg at tage en tanktop på. Den var ikke engang provokerende. Men jeg vidste bare, at folk ville sige: “Holy shit, hun klæder sig sexet og ønsker at komme med et statement.” Og jeg tænkte jo bare: “Nej, det gør jeg ikke. Der er 500 grader, og jeg har bare lyst til at tage en tanktop på.”

Sætter ord på unges følelser

Størst opmærksomhed om sin krop fik hun dog, da hun i juni 2021 optrådte på forsiden af britisk Vogue iklædt 1940-inspireret korset i douche nuancer, som gør alt andet end at skjule sangerindens krop.

Billedet satte Instagram-rekord ved at opnå én million likes på under seks minutter. Men hun blev også kritiseret for at sælge ud.

I interviewet i Vogue sætter hun ord på noget af den kritik, hun mener, kvinder ofte får.

– Pludselig er du dobbeltmoralsk, hvis du viser din hud, og du er nem og billig og en luder. Hvis jeg er det, så er jeg stolt. Mig og alle pigerne er ludere, og fuck det (...) At du viser din krop – viser din hud – eller ikke – burde ikke tage respekten væk fra dig, sagde hun.

Billie Eilish har om nogen oplevet den konstante stigmatisering af, at man som kvinde ikke kan gøre det rigtigt, uanset hvad man gør.

– Hun har oplevet diskussionen om kropsidealer meget bogstaveligt, fordi hun er blevet kritiseret for ikke at være kvindelig nok, når hun har løst tøj på, og er blevet kaldt en slut, hvis hun tager tøjet af, siger Pernille Jensen.

Billie Eilish er derfor et meget tydeligt eksempel på den berømte talemåde damned if you do, damned if you don’t, mener også Marie Louise Fuglsang-Damgaard.

Alligevel fremhæver hun igen Billie Eilishs helt særlige evne til at henvende sig til de helt unge på for eksempel Instagram, som dagligt bliver bombarderet med redigerede billeder, som ifølge eksperter giver både lavt selvværd og angst hos mange unge.

– Vi voksne er måske bedre til at stå imod, men Billie Eilishs fans er helt ned til omkring 10 år og er hele tiden eksponerede for billeder af perfekte kroppe, perfekt hud, perfekte liv.

– Og selv om Billie Eilish sætter ord på den angst, de unge oplever, indrømmer hun også, at det påvirker hende helt vildt meget. Det tror jeg, er sundt for de unge at høre.

– De føler, hun har deres ryg og passer på dem, fordi hun går forrest i et oprør mod skønhedsidealerne, siger Marie Louise Fuglsang-Damgaard.

For trods sine blot 19 år er Billie Eilish efter alt at dømme ikke lige til at slå af pinden.

Da avisen Daily Mail i forbindelse med Vogue-forsiden skrev: “Her er beviset for, at penge kan få dig til at ændre dine værdier og sælge ud,” om Billie Eilish, overstregede hun teksten i en post på Instagram og skrev: “Her er beviset for, at kvinder kan ændre mening og tage ejerskabet over deres kroppe tilbage.”

Og da artiklen fortsatte med følgende statement: “Billie Eilish chokerer fans ved at bytte sit baggy tøj ud med lingeri i Vogue – på trods af i årevis at have svoret til at skjule sin krop,” svarede sangerinden igen ved at skrive:

“… på trods af i årevis reelt at have været et barn.”

Luder-Madonna-komplekset

Billie Eilish er ifølge Pernille Jensen svær at sammenligne med andre store kvindelige stjerner som Ariana Grande, Taylor Swift eller Rihanna, fordi hun er en del år yngre end de fleste, som er i samme liga som hende.

– Den eneste, der er yngre end hende, er jo Greta Thunberg, som hun på mange måder faktisk er i sync med. De tilhører begge en generation, som kræver forandring. Men derudover er det svært at sige, hvem hun er i familie med. Hun er lidt en enhjørning.

Billie Eilish

Det er til gengæld til at få øje på nogle af de mere tragiske eksempler på store popstjerner, som hun står på skuldrene af.

Det gælder ikke mindst Britney Spears, som havde sit meget omtalte gennembrud i 2007, hvor Billie Eilish var bare seks år gammel.

– Billie Eilish var jo kun et barn, da hun så Britney Spears falde helt fra hinanden. Hun har meget tidligt set den der meget grimme side af, hvad popstjernelivet også kan føre til, siger Pernille Jensen og tilføjer, at hun håber, at musikbranchen og verden i øvrigt har lært noget at historien om Britney Spears.

Ifølge Marie-Louise Fuglsang Damgaard virker det, som om Billie Eilish selv mener, at hun muligvis er på toppen af sin karriere lige nu.

– Hun virker meget bevidst om, at hun lever i en branche, hvor der er en udløbsdato for, hvornår man ikke længere er interessant.

– Jeg håber, hun holder mange år endnu, men det mener hun ikke selv, og hun virker til at have affundet sig med det, siger hun.

Samtidig mener musikskribenten, at Billie Eilish, efter alt at dømme, selv har været primus motor i det stilskift, hun har haft i forbindelse med sit seneste album, men at der også forventes fornyelse.

Billie Eilish

– Man skal ikke underkende det pres, der er på især unge, kvindelige musikere i forhold til konstant at skulle genopfinde sig selv.

Der er nærmest sådan en cyklus med hvert album, hvor det forventes, at de skal forny sig hver gang. Mens der jo ikke er nogen, der forventer, at Ed Sheeran lige pludselig ændrer sin stil.

Forventningerne om at skulle skifte stil og udtryk flere gange i karrieren er noget, flere og flere kvindelige stjerner er begyndt at tale højt om.

For eksempel har sangerinden Taylor Swift i dokumentaren “Miss Americana” fra 2020 sagt:

– Vi lever i et samfund, hvor kvinder i underholdningsbranchen er henvist til elefanternes gravplads, når de fylder 35 år. Alle er et stykke nyt, skinnende legetøj i et par år. Kvindelige artister har genopfundet sig selv 20 gange oftere end mandlige.

Og da Billie Eilish for nylig gav interview i britisk Elle, kom Madonna i samme artikel sin unge kollega til undsætning:

– Problemet er, at vi stadig lever i en meget sexistisk verden, hvor kvinder bliver puttet i kasser. Du er enten jomfru eller luder.

Den 63-årige sangerinde stillede spørgsmålstegn ved, hvorfor Billie Eilish skal straffes, fordi hun nu gerne vil udtrykke sine mere feminine sider.

– Hvis Billie var en mand, ville ingen skrive om det her. En mand kan klæde sig i slips og jakkesæt de første tre år af sin karriere og måneden efter klæde sig som Prince eller Mick Jagger uden skjorte og med eyeliner, og ingen ville sige et ord om det, udtaler Madonna.

Spørger man Billie Eilish selv, vil hun fortsætte med at kæmpe for, at kvinder, der ønsker kosmetiske operationer, skal gøre det, og at man skal klæde sig, præcis som man vil, uanset om andre synes, man ser stor ud i en kjole.

Eller som hun siger: – Do whatever you want whenever you want. Fuck everything else.

Læs også