https://imgix.femina.dk/media/article/charlies_angels.png
Se, lyt & oplev

9 film, der fylder 20 år (og ja, det ER 20 år siden!)

17. januar 2020
af
Camilla Korntved. Foto: Ritzau/Scanpix
Vidste du, at det i år er 20 år siden, Sandra Bullock lærte os, at hårlak ikke kun er til håret i "Agent Catwalk"? Eller Tom Hanks tilbragte fire år alene på en øde ø med en volleybold i "Cast Away"? Her er 9 film, der alle fylder rundt i år, selvom det føles, som om, de havde premiere i går...

Har du teenagebørn - eller kollegaer, der er yngre end dig selv, så er du nok begyndt at lugte lunten... Årtusindskiftet begynder pludselig at være langt væk, når dem, du omgiver dig med, ikke engang var født, da Danmark vandt EM i 92.

De har heller ingen anelse om, hvor sexet Mel Gibson var i "What Women Want", eller hvor meget Cameron Dias, Drew Barrymoore og Lucy Liu sparkede r... i Charlie's Angels. Og når du med glimt i øjet kalder Tove Ditlevsen for Ove Ditlevsen, er der ingen, der opfanger din subtile reference til "Blinkende Lygter". Hulk!

Det kan være svært at tro på - men her er 9 film, der alle fylder 20 år i år:

1. Charlie’s Angels

Drew Barrymore, Lucy Liu og Cameron Diaz pustede nyt liv i Charlie’s Angels- serien fra 70’erne, og krydrede med ekstra komik. Foruden geniale oneliners som ”never send a man to do a woman’s job”, så var det også filmen, der berigede os med Sam Rockwells moonwalk, der kan gøre enhver blød i knæene.

2. Blinkende lygter

Inden gutterne drog mod Hollywood, lavede Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas og Ulrich Thomsen den danske filmperle ”Blinkende lygter”. Filmen blev for 20 år siden beskrevet som ”kærlighedsbarnet mellem Morten Korch og Quentin Tarantino”. 20 år senere er det stadig den mest præcise beskrivelse af dette festfyrværkeri af en film.

3. Erin Brockovich

Julia Roberts slog sig fast som en af Hollywoods helt store skuespillerinde i 90’erne i den ene romcom efter den anden. I 2000 fik hun os alle til at grine, græde og misunde hendes krøller i rollen som Erin Brockovich, hvilket muligvis er hendes bedste rolle nogensinde.

4. Agent Catwalk

I år markerer også 20 året for Sandra Bullocks ikoniske rolle som Gracie Hart. Bullocks stod for at lære os selvforsvar og vigtigheden af søsterskab, mens Michael Caine lærte os, at hårlak forhindrer badedragten i at gilde op. Begge er lige vigtige livslektioner.

5. The Beach

Hvis du var ung i slut 90’erne, så er sandsynligheden for, at du var drønforelsket i Leonardo DeCaprio absurd stor. Derfor er sandsynligheden for, at du ikke fik set ”The Beach” næsten lig nul. Leonardo spiller lige så overbevisende som han plejer, så der er absolut ingen acceptable undskyldninger for, at du aldrig fik den set.

6. Bring it On

Det kan næsten ikke blive mere amerikansk romcom end heppekorskaptajnen, der opdager at deres rutine er tyvstjålet fra rivalerne og derfor må genopfinde den dybe tallerken (eller den vildeste hepperutine). Der er alt det bedste fra 00’erne: Sytrådstynde øjenbryn, bandanaer og halter neck-bluser.

7. What Woman Want

Inden han kørte sig selv i sænk med hadefulde kommentarer om jøder, homoseksuelle, kvinder, sorte, og alle andre minoriteter han kunne komme i nærheden af, var Mel Gibson stjernen i ”What Woman Want”. Heldigvis er Helen Hunt også på rollelisten.

8. Cast Away

Tom Hanks er gylden i alt, hvad han laver, og ”Cast Away” er ingen undtagelse. Hanks fortrinlige skuespil sikrede både ham selv og Wilson (ja, volleybolden!) henholdsvis en Golden Globe og Critics’ Choice-award.

9. Coyote Ugly

Coyote Ugly gav os alle lyst til at kaste en opsigelse efter bossen, iklæde os skinnende bukser og flytte til New York for at forfølge stjernedrømmen.

Læs også