7 ting for folk, der elsker romantiske historiske romaner
Annonce
Se, lyt & oplev

7 ting som kun vi, der elsker romantiske historiske romaner forstår

26. oktober 2020
af Aller Creative Studio, annonce for Cicero
Foto: Shutterstock
Har du spist morgenmad med Boleyn-søstrene eller tilbragt en aften på sofaen med tankerne på Mr. Darcys forførende blik, vil du nok kunne nikke genkendende til disse syv ting.
cicero

Det er nok det tætteste, vi kommer på en tidsrejse lige foreløbigt, og vi er mange, der er store fans af muligheden for at tage et dyk ned i en unik kærlighedshistorie i koleraens Columbia en søndag eftermiddag. Eller hoppe forbi dronning Victorias hof en torsdag aften, efter ungerne er puttet.

Romantiske historiske romaner kan bare noget. Det er kombinationen af en eksotisk, fremmed tidsalder, men med helt genkendelige menneskelige problemer.

Er du også vild med netop den slags bøger, så vil du nok kunne nikke genkendende til det her:

1. Der er intet, der letter hovedet, som at forfatte et langt, håndskrevet brev eller tage en rask gåtur på heden, hvis problemerne tårner sig op foran dig.

Uanset om du lige har fået besked om, at din udkårne er lovet bort til en anden, eller at din mand skal i krig, så er løsningen en gåtur eller at skrive et langt brev. I hvert fald hvis du bor inde i en historisk roman. Bare tænk på Elizabeth Bennet.

2. Du ved, at livet var mere dramatisk før mobiltelefoner.

Der var bare mere drama dengang, hvor du ikke lige kunne ringe kæresten op og tjekke, om det egentlig var ham, du så snave med køkkenpigen nede ved staldene. I stedet måtte du vente til det næste bal, hvor du så måske kunne have en eller anden form for samtale over en omgang Allemande på dansegulvet. Det kunne nærmest ikke undgås at blive lidt mere interessant.

3. Du kan ikke køre forbi et slot eller en smuk gammel bygning uden at forestille dig, hvordan livet dér må have været engang.

Har du læst en tilstrækkelig mængde historiske romaner, kan du nærmest høre hestehovene og mærke kjolelivet stramme en anelse, når du kommer forbi en bygning, der har mere end hundrede år på bagen. Du ved jo, hvilke historier og hemmeligheder, der gemmer sig her. Det har du læst i Huset ved Riverton.

Huset ved Riverton bog

'Huset ved Riverton' af Kate Morton, 129,95 kr. Køb her

4. Du ved, at virkeligheden overgår fantasien.

At hugge hovedet af to af dine hustruer, så du kan gifte dig med en tredje, virker umiddelbart som et lidt for kreativt fantasifoster udtænkt af en forfatter, der har ladet fantasien løbe lidt for frit. Men det skete faktisk. Ja, historiske romaner indeholder andet end de historiske fakta, men det er ofte de faktiske sandheder i bøgerne, der gør historierne så vilde.

5. Du har flere gange haft på fornemmelsen, at du er født i den forkerte tidsalder.

Fejende kapper på bredskuldrede mænd til hest. Brusende skørter og sigende blikke på tværs af en fyldt balsal. Det er måske heltinden i bogen, der sender de blikke. Men det kunne have været dig.

6. Alle har en hemmelighed.

Upstairs eller downstairs – alle bærer på en hemmelighed. Og du ved, at det kan have store konsekvenser for historien - både i overført og i bogstavelig forstand - for du har rejst fra 1860’erne til 2020, mens du drak eftermiddagskaffe og læste Urmagerens Datter.

Urmagerens datter bog

'Urmagerens Datter' af Kate Morton, 129,95 kr. Køb her

7. Du ved, at visse ting aldrig ændrer sig.

Det kan godt være, at vi ikke er en del af et kongeligt hof, har måttet flygte til et kloster eller andet i den dur, men det alment menneskelige gælder til alle tider. Kærligheden, konflikterne … ok, så det drejer sig ikke om, hvem der tager sig af vasketøjet, men er mere ’hvem arver slottet’-agtigt … I ved, hvad vi mener.

Bøger til dig!

Drømmer du også om at vågne op i en himmelseng på Downton Abbey, få serveret te på sengen og bare læse skønne Jane Austen-agtige bøger dagen lang? Så er Kate Mortons vidunderligt drømmende romaner Huset ved Riverton og Urmagerens Datter de helt rigtige læseoplevelser for dig. Urmagerens Datter tager os på en rejse tilbage i tiden, til et hus på landet, der bærer på en hemmelighed, og til de mennesker, der i tidens løb har sat sine spor på det og historien. Huset ved Riverton er en medrivende roman om kærlighed og lidenskab, herskab og tjenestefolk, loyalitet og forpligtelser i 1900-tallets England. Begge bøger er udkommet på forlaget Cicero. Find bøgerne her.

Læs også