7 fun facts om Mig før dig-trilogien
Annonce
Se, lyt & oplev

7 ting, du ikke vidste om Mig før dig-trilogien, der tog verden med storm

7. december 2020
af Aller Creative Studio, annonce for Cicero
Vi har grinet, og vi har grædt, nogle gange på samme tid, med Will og Lou i Mig før dig-bøgerne, men vi vidste f.eks. ikke, at forfatteren selv har grædt mindst lige så meget.
7 ting, du ikke vidste om Mig før dig-trilogien, der tog verden med storm

Der er nogle bøger, der lader os forsvinde ind i et andet univers, som får os til at tude, rase og grine med karakterer, som vi kommer til at føle, at vi kender indgående. Og som vi savner, når vi er nået til sidste side. Det er, hvad forfatter Jojo Moyes har skabt med Mig før dig-trilogien, som har fans over hele verden.

Kender du allerede Louisa og Will, Agnes og Patrick og alle de andre, vil du se, at der stadig er nyt at opdage, men også de, der endnu har mange timer i godt bogselskab til gode, kan starte her:

1. Hele udgangspunktet for historien om den bitre Will, der er lammet efter en skæbnesvanger ulykke og kun ønsker at få hjælp til at begå selvmord, og hans møde med den livsglade Louisa, er inspireret af virkelige hændelser.

Forfatter Jojo Moyes havde selv familiemedlemmer, som havde brug for pleje døgnet rundt. Det fik hende til at tænke over, hvad livskvalitet egentlig er og på retten til at dø. Og da hun så faldt over en nyhedshistorie om en atlet, som efter et uheld var blevet lammet fra halsen og ned, og som flere år efter fik sine forældre overtalt til at hjælpe ham med at dø, begyndte historien om Will at tage form i hendes hoved.

Mig før dig-trilogien af Jojo Moyes

Find alle bøgerne i Mig før dig-trilogien her.

2. Den første bog i trilogien, Mig før dig, fik rimelig vilde anmeldelser.

… f.eks. skrev The New York Times’ anmelder: ”Da jeg havde læst bogen, havde jeg ikke lyst til at anmelde den – jeg havde lyst til at læse den igen”. Ikke dårligt.

3. Jojo Moyes er vendt tilbage til Lou for en kort bemærkning …

… og har skrevet en novelle, hvor vi følger Louisa, mens hun forsøger at fungere under de mange restriktioner, som corona-pandemien har forårsaget. Den er ikke oversat, men kan læses gratis på engelsk via forfatterens egen hjemmeside.

4. Ja, bøgerne får dig til at græde. De fik også forfatteren selv til at stortude.

Jojo Moyes har selv fortalt, hvordan hun selv har grædt siderne våde, når hun har skrevet Mig før dig-bøgerne. Når familien en gang i mellem åbnede døren ind til hendes kontor og fandt hende stortudende, plejede hun at fortælle dem, at det var et tegn på, at hun havde en rigtig god skrivedag.

5. … og så er der den med tatoveringen.

Filmatiseringen af Mig før dig (2016) havde Emilia Clarke i hovedrollen som Lou, og skuespillerinden har en tatovering af en humlebi på pegefingeren – hvilket pudsigt nok også er den tatovering, Lou får i bogen.

6. Der er meget mere i vente.

Kan du slet ikke få nok af Jojo Moyes romantiske univers, så er der læsestof nok til mange hyggestunder i lænestolen. Hun har nemlig skrevet 15 bøger, der er oversat til dansk.

7. Hvis du tror, at Mig før dig-trilogien er en standard pladderromantisk bog, så tager du (virkelig meget) fejl.

Jo, der er en kærlighedshistorie, men det handler også om kærligheden til livet – og manglen på samme. Om hvad det egentlig er, der definerer os, og om hvad det er der gør, at vi føler, at livet er værd at leve. Vi kan kun sige: Et lommetørklæde eller to er ikke en helt dum ting at have i nærheden, når man læser bøgerne her.

Romaner udvalgt med hjertet

Forlaget Cicero udgiver oversatte romaner fra hele verden, der har det til fælles, at de er umulige at lægge fra sig. Siden grundlæggelsen i 1987 har Ciceros varemærke været den gode underholdningslitteratur, og de har præsenteret danske læsere for en lang række bestsellerforfattere, heriblandt Ken Follett, Lucinda Riley, Jojo Moyes og Kate Morton, men også uforglemmelige skæbnefortællinger af Khaled Hosseini og Kristin Hannah. Se mere her.

Læs også