https://imgix.femina.dk/media/article/serier-baerende_0.jpg
Se, lyt & oplev

7 serier til sofahyggen i juleferien

22. december 2015
af Mette Rou Lund
Foto: Netflix, HBO, TV 2, Viaplay
Trænger du til at slappe af med at streame gode serier i juleferien, så få inspiration her til syv gode serier, som er meget forskellige. De byder både på kærlighed, familieknas, mordgåder og computernørder med store ambitioner.

7 serier til juleferien

https://imgix.femina.dk/master-of-none.jpg

Kærlighed og karriere
Den 30-årige newyorker Dev har ikke helt styr på noget af det i Master of None. Han får mest tåbelige reklameopgaver i sit job som skuespiller – roller, han castes til på grund af sit indiske look og ikke sit talent. Med kvinderne går det lidt bedre. Han får til sidst held med Rachel efter en kikset første date (som indbefatter køb af fortrydelsespille) – men først efter at have været på et par mislykkede dates, f.eks. med en forførende og forrygende Claire Danes, der viser sig at være gift.
Komikeren Aziz Ansari, der spiller Dev, er ret sød, og der er noget at grine ad for begge køn. For det er sjovt, når Dev endelig har fået en date med en hot dame til en koncert, og hun så viser sig at være kleptoman, eller når han beslutter sig for at kysse videre med den gifte dame, fordi hendes mand sprang ham over i is-køen. Kan ses på Netflix.

Tjek Aziz Ansaris sketch om ægteskab: ”Marriage is an Insane Proposal” på YouTube. Det’ sjovt!

Se trailer: Master of None

https://imgix.femina.dk/fargo.jpg

Sort humor og sjov Kirsten Dunst
Det er næsten ikke til at genkende den normalt petite Hollywood-skuespiller Kirsten Dunst i sæson 2 af den underholdende Fargo. Tilbage i 1996 blev Coen-brødrenes sorte krimikomedie ”Fargo” et stort hit blandt andet takket være Frances McDormand i rollen som handlekraftig, højgravid politibetjent, der skal opklare et mord i udkants-USA. Serien, som Coen-brødrene er producere på, er også blevet taget godt imod af både anmeldere og seere. Sæson 2 udspiller sig i 1979 i South Dakota og Minnesota, hvor en ung politimand kommer hjem fra Vietnamkrigen og får til opgave at efterforske en sag, der involverer en lokal bande og, viser det sig, mafiaen. Kirsten Dunst fylder allerede i traileren på underholdende vis som skønhedssalonindehaveren Peggy, der er glad på neurotisk insisterende facon. Iført 70’er-hår og -kluns og en barm, der er væsentligt større end den, vi plejer at se Dunst med. Serien kan ses på HBO Nordic.

Se trailer: Fargo

https://imgix.femina.dk/jessica-jones.jpg

Tvær superheltinde
Jessica Jones (Krysten Ritter) er en privatdetektiv, der bor i den smadrede del af New York i et hul af en lejlighed. Hun drikker for meget, går sjusket klædt og kommer konstant ud i konflikter, som hun løser ved at bruge næven. Jessica har superkræfter, men har lagt det med at være superhelt på hylden efter en forfærdelig oplevelse, hvor en skurk, der kan styre folks sind, fik hende til at gøre noget utilgiveligt, som stadig plager hende. Da hun får en sag om en ung kvinde, der er forsvundet, finder hun ud af, at skurken er tilbage, og hun må enten flygte eller kæmpe.
Serien, der pifter den klassiske film noir-detektiv-stil op med superheltegenren, er baseret på en Marvel-tegneserie, og selv om du sikkert aldrig har hørt om den, så lad det ikke afskrække dig fra at give Jessica Jones en chance. For hun er en cool karakter, der er både tvær, flabet og sej. Som en blanding af Lisbeth Salander (”Millennium”-sagaen), Sarah Lund (”Forbrydelsen”) og Saga Norén (”Broen”). Nu med superkræfter. Første sæson havde premiere eksklusivt på Netflix den 20. november.

Se trailer: Jessica Jones

https://imgix.femina.dk/the-knick.jpg

Clive Owen i kittel
Hvis du er til mænd i kitler (og hvem er ikke det ...), så kast et blik på The Knick. Her har den nydelige og altid velspillende engelske skuespiller Clive Owen i hovedrollen som den karismatiske kirurg dr. John Thackery. Den dygtige kirurg står i spidsen for et team, der prøver at være nytænkende på et hospital i 1900-tallets New York. Dr. Thackery har et ”lille” problem: Han er afhængig af stoffer. Men han er stadig dygtig til sit job, og det er der brug for i en tid, hvor folk har en tendens til at dø hyppigere, end de overlever, når de først er landet på et hospital.
Steven Soderbergh har instrueret – det var ham, der fik Channing Tatum til at strippe i ”Magic Mike” og Julia Roberts til at levere en oscarpræstation i ”Erin Brockovich”. Både sæson 1 og sæson 2 er tilgængelige på HBO Nordic.

Advarsel: Spring serien over, hvis du har det stramt med operationsscener og blod.

Se trailer: The Knick

https://imgix.femina.dk/hinterland.jpg

En barsk tur til Wales
Man får lyst til at se den specielle walisiske natur, og det går op for én, at vi ved meget lidt om Wales, når man ser den britiske krimiserie Hinterland. Serien foregår nemlig i området Aberystwyth i det vestlige Wales, hvor det barske, stormblæste klippelandskab nok er smukt at se på, men også råt at bo i. Kriminalinspektør Tom Mathias (Richard Harrington) flytter til den lille isolerede flække. Han er tynget af en fortid, vi ikke kender til, og mildt sagt den indadvendte type. Det er ikke småting, han bliver kaldt ud til, men med et røntgenblik og en outsiders mere objektive tilgang til landbysamfundet, og med hjælp fra den kvindelige kriminalbetjent, får han opklaret sagerne, der rummer alt, lige fra drabelige børnehjemshistorier til utroskab med fatal udgang. Serien, der kan ses på Netflix, er spændende, men man skal kunne lide, at det går langsomt.

Se trailer: Hinterland

https://imgix.femina.dk/halt-and-catch-fire.jpg

Benhård computerkonkurrence
I Halt and Catch Fire får en tidligere IBM-ansat, den glatte og karismatiske sælgertype Joe, lokket den fiaskoramte computernørd Gordon med på at forsøge at skabe en pc, der kan konkurrere med 80’ernes computergiganter i Texas’ Silicon Prairie. Joe og Gordon får det unge oprørske talent Cameron med på holdet, og så går kampen i gang. Konkurrencen er benhård, og de får hurtigt besøg af et hold IBM-advokater, som mener, at de kopierer.
Det er overraskende spændende at følge Joe og Gordons kamp med tiden, utilfredse chefer, konkurrenter og Gordons kone, der skal overbevises om, at det er okay at bruge de penge, de ikke har, på at skabe en computer, der måske er ulovlig. En af styrkerne ved serien er, at man ikke helt ved, hvor man har Joe ... er han visionær helt, skingrende sindssyg eller en grådig skurk? Og løfter han Gordon, eller udnytter han ham? Sæson 1 og 2 kan ses på HBO Nordic.

Se trailer: Halt and Catch Fire

https://imgix.femina.dk/transparent.jpg

Når far bliver til mor
Hvordan ville du reagere, hvis din far en dag mødte op i florlette gevandter med lange lokker og makeup og ville kaldes Maura i stedet for Mort? I Transparent er det netop, hvad Maura/Mort (spillet på fineste vis af Jeffrey Tambor) gør, da han springer ud som transkønnet. Selv om man får et sjældent indblik i, hvilke udfordringer man møder som transkønnet, så er der også meget andet på spil. Familierelationer, kærlighed, sex, utroskab og alderdom – det hele bliver præsenteret gennem den noget specielle familie Pfefferman, hvor Mauras voksne (men snotforvirrede og forkælede) børn – Ali (Gaby Hoffmann), Josh (Jay Duplass) og Sarah (Amy Landecker) hver især også kæmper med deres. Det er underholdende, til tider tå-krummende pinligt og rørende, og noget af det bedste ved serien er, at den sætter spørgsmålstegn ved, hvad der er normalt, og at man næsten automatisk bliver lidt mere rummelig af at se den. Sæson 1 og 2 kan ses på Viaplay.

Se trailer: Transparent

Læs også