Gyldendal annonce
Annonce
Annonce

5 hæsblæsende krimier, du skal læse i efterårsferien

3. oktober 2022
Annonce for Gyldendal
Foto: Shutterstock
Efterårsferien er det perfekte tidspunkt at lægge sig i sofaen med en kop dampende te og lade sig rive med i en historie fuld af mordgåder og drama. Her får du vores bud på, hvilke krimier, du skal læse i efterårsferien.
Gyldendal logo

Vejret bliver koldere, vinden begynder at ruske i træerne, og mørket sænker sig tidligere. Heldigvis er efterårsferien på vej, og dermed også sæsonen for indendørshygge i sofaen med en god roman.

Krimigenren er en af de mest populære herhjemme, og med god grund. Med mystiske mordgåder, psykologisk drama og komplicerede efterforskninger er der masser af gode læseoplevelser gemt i krimigenren.

Men det kan være svært at tage stilling til, hvilke man skal kaste sig over lige præcis nu. Derfor har vi samlet fem fantastiske krimier, som med garanti vil stille din sult efter spænding og god underholdning – og sikkert også få hårene til at rejse sig i nakken …

Gyldendal annonce

Det Blæksorte Hjerte af Robert Galbraith

Gennem pseudonymet Robert Galbraith har J.K. Rowling udgivet flere krimier og bevist, at hun er meget mere end Harry Potter. Det blæksorte hjerte er det sjette bind i serien om Cormoran Strike, der er detektiv, krigsveteran og tidligere militærefterforsker, og partneren Robin Ellacott.

I Det blæksorte hjerte bliver Strike og Robin sat foran et kompliceret net af onlineidentiteter, benhårde økonomiske interesser og ubønhørlige familiefejder, da en febrilsk og skræmt kvinde dukker op på deres detektivbureau. Hun fortæller, at hun bliver chikaneret på nettet af en anonym person. Snart findes kvinden død, og det viser sig, at hun er medskaber af en kulttegneserie, som har mere at sige, end først antaget. Kvindens lig bliver nemlig fundet på den kirkegård, hvor tegneserien udspiller sig.

Sagen er så indviklet, at Robin og Strike må strække deres evner til det yderste. Ligesom de andre krimier i Robert Galbraiths univers, er Det Blæksorte Hjerte mesterligt skrevet og en ægte pageturner.

Find Det Blæksorte Hjerte hos Gyldendal her.

Gyldendal annonce

Sorthuset af Peter May

Skotske Peter May er en prisvindende manuskript- og romanforfatter, og nu udkommer første bind i hans bedstsælgende Lewis-trilogi på dansk.

Fin Macleod fra Edinburghs politi har egentlig sygeorlov, men da der bliver begået et grusomt mord på hans fødeø, Isle of Lewis, må han tage af sted for at hjælpe med efterforskningen. Minderne fra en traumatisk barndom dukker op, da Fin så småt genoptager relationen til øens beboere, og i takt med at fortidens dystre hændelser kommer op til overfladen, bliver hans psyke sat på prøve.

Redaktøren på Sorthuset, Inger Kristensen, udtaler: “Peter May er, som mange anmeldere også har påpeget, en mester i at bygge et krimiplot op, og han gør det, mens han samtidig fortæller stærke, rørende og vedkommende menneskehistorier. Især hans gennemgående hovedperson i Lewis-trilogien, kriminalkommissær Fin MacLeod, er en sammensat, sårbar og utrolig udsat mand, som man gerne vil vide mere om, og som virkelig vokser på læseren i dette første bind.”

Find Sorthuset hos Gyldendal her.

Gyldendal annonce

Netspinderen af Lars Kepler

Den 21. oktober udkommer niende bind i Lars Keplers succesfulde og anmelderroste krimiserie om kriminalkommissær Joona Linna. Sveriges værste seriemorder nu død, men det næste onde kan vise sig at blive en endnu større udfordring.

Joona Linnas chef, Margot Silverman, bliver en sen aften skudt i ryggen og slæbt hen mod en bil i raslende kæder, og spørgsmålet er nu, om hun stadig er i live. Joona Linna bliver sat på sagen, og i en dybt rystet tilstand indleder han eftersøgningen efter Margot Silverman. Jagten involverer flere syreopløste lig i puppeformede sække, et varsel om flere mord og en trussel mod Joona Linna selv, og det hele minder uhyggeligt meget om den seriemorder, som Joona Linna tidligere har sat en stopper for …

Under pseudonymet Lars Kepler har det svenske forfatterægtepar Alexandra Coelho Ahndoril og Alexander Ahndoril markeret sig som en af Skandinaviens stærkeste krimiforfattere.

Find Netspinderen hos Gyldendal her.

Gyldendal annonce

Rekviem på Tågeøen af Mariette Lindstein

Svenske Mariette Lindsteins spændingsserie om ViaTerra-sekten bygger på hendes egen flugt fra Scientology. Rekviem på Tågeøen er fjerde bind i serien, men samtidig en selvstændig fortælling, som kan læses, uanset om du har læst de tre forrige bind eller ej.

På Tågeøen ligger en øde og forladt herregård, som engang var hjemsted for den religiøse ViaTerra-sekt. For to år siden ofrede sektens leder, Franz Oswald, sin egen søn for at redde den unge kvinde Julia Frisk. Nu agter Franz Oswald at tage tilbage til Tågeøen og iscenesætte et eksperiment, der hedder “Rekviem” – dødsmessen.

Julia arbejder som redaktionsassistent på et modemagasin, som vil bringe et interview med Franz Oswald. Han vil kun interviewes af andre end Julia, og dermed står hun over sin karrieres store chance. Julias venner fraråder hende at tage af sted, men hendes nysgerrighed er for stor. Men hurtigt spinner tingene ud af kontrol.

Find Rekviem på Tågeøen hos Gyldendal her.

Gyldendal annonce

Mørket Ved Besked af Arnaldur Indridason

Den islandske forfatter Arnaldur Indridason har vundet Glasnøglen to gange og, helt exceptionelt, den fornemme britiske krimipris The Golden Dagger som den første ikke-britiske krimiforfatter nogensinde.

I Mørket Ved Besked følger vi den pensionerede politimand Konrad, som vender tilbage til arbejdet, da en gammel sag bliver bragt op til overfladen igen. En gruppe tyske turister støder på en vandretur på liget af en ung mand, der på mystisk vis forsvandt 30 år tidligere. Mandens navn var Sigurvin, og Konrad husker ham udmærket. Det var nemlig ham, der arbejdede på sagen dengang for 30 år siden. De kommer på sporet af løsningen på gåden, da Konrad kommer i besiddelse af nye informationer, og det ser ud, som om Sigurvin er blevet myrdet.

Mørket Ved Besked er en grum og gribende historie om gamle hemmeligheder og uhyggelige sandheder.

Find Mørket Ved Besked hos Gyldendal her.

Find din næste hæsblæsende krimi hos Gyldendal

Her i efteråret er der masser af mørke aftener, hvor det er oplagt at hygge sig – og gyse lidt – med en god krimi. Smæk benene op, og lad dig rive med af mysterier, mord og mørke afkroge af sindet. Har du fået blod på tanden, og vil du gerne læse flere spændingsfyldte krimier, kan du finde mange flere hos Gyldendal. God efterårsferie, og god læselyst!

Læs også