https://imgix.femina.dk/storage_1/media/article/1326-feriekrimier.jpg
Se, lyt & oplev

3 krimier til kufferten

27. juni 2013
Af Julia Lahme
Julia Lahme anmelder tre af de helt store mestre indenfor krimi/thriller-genren. Dan Brown, Jo Nesbø og John le Carré. Se, hvem der scorer flest F'er, og vurder, hvem du vil have med på ferie.

Nyeste fra Nesbø er lidt langsom
Politi (Modtryk) er Jo Nesbøs seneste krimi med Harry Hole som omdrejningspunkt. Jo Nesbø er efterhånden udkommet på mere end 40 sprog, vinder pris efter pris, og er en af de mest feterede skandinaviske krimiforfattere (og han er ret pæn. Google ham). I ”Politi” møder vi igen Harry Hole, som vi kender ham. Et småskadet privatliv, kæmpende mod alkoholisme, og med en sag, der nager. Oslo rammes af et politimord på samme dag, som et mord den nu afdøde politimand mange år tidligere var med til at opklare. Oslo politi sætter alle sejl til og samler en gruppe, der skal opklare sagen. Harry Hole dukker naturligvis op, og dramaet udfoldes. Vi taler klassisk krimi. Meget, meget langsomt beskrivende, malende. Med virkeligt gode karakterer, som man har lyst til at lære at kende. Kan du lide Nesbøs stil, er du solgt, men hvis du, som jeg, føler, det går lidt rigeligt langsomt, er det ikke helt nok til at bære et ellers spændende plot igennem. Der er fire F'er til Jo Nesbø.

Dan Browns bedste!
Endelig! For fans af Dan Browns ”Da Vinci Mysteriet” er sommeren reddet, for den megasælgende forfatter er tilbage med bogen Inferno (Hr. Ferdinand). Her følger vi efter symbolforskeren Robert Langdon, Browns hovedperson fra de tre foregående bøger – mens han sammen med endnu en lynende velbegavet og tæskelækker dame styrter rundt i Italien. Langdon skal denne gang nemlig redde verden fra en kunstig virus, og for at gøre det skal de løse ældgamle gåder. Begyndelsen af bogen ligner et ripoff af Stieg Larsson, men som man kommer ind i bogen, er dette bare en del af Browns kunstgreb, så lad være med at smide den fra dig i desperation. Det er en knaldgod pageturner, for alle der kan lide at blive revet med, og jeg synes faktisk, at ”Inferno” er Browns hidtil bedste! Der er 5 F'er til Dan Brown.

John le Carré giver os indblik i mandeverden
John le Carré er efterhånden en ældre herre (f. 1931). Han opfandt på det nærmest spionromanen og er nu aktuel med roman nummer 23. I En skrøbelig Sandhed (Rosinante) er der denne gang tale om, at der rippes op i en tophemmelig operation i Gibraltar. Tre år efter at operationen løb af stabelen, begynder der nemlig at dukke informationer op om, at den faktisk ikke gik så godt som forventet. En embedsmand og en politiker er involveret, og der trækkes tråde til indenrigs og udenrigspolitiske problematikker. Dette er en roman om en globaliseret verden, om hemmeligheder, løgne, fortielser og om de sandheder, nogle vil holde skjult. Det er også en roman om det enkelte menneske og om, hvordan det finder sig selv i større systemer, og helt ærligt: Den er fantastisk. Læs den og lær en mandeverden at kende, samtidig med at du bedre forstår den verden, vi er del af. Der er 6 fuldfede F'er til John le Carré.

Kan du anbefale en krimi til ferien?

Læs også