https://imgix.femina.dk/storage_1/media/1331_3_klassiske_boeger_til_feriekufferten.jpg
Se, lyt & oplev

3 klassiske bøger til kufferten

2. august 2013
Julia Lahme
Sommertid er læsetid; det er nu, vi kan gå i gang med de bøger, vi normalt ikke har tid til. Hvis du ikke allerede har en stribe af ulæste perler stående, får du her vores bud på tre klassikere, du bør kende. Ikke kun fordi de er klassikere, men fordi det er bragende gode historier.

Klassisk oprør

Knud Sønderbys Midt i en jazztid (Gyldendal) er en epokegørende samtidsroman om Peter, som er dybt forelsket i Ellen, men ikke rigtig evner at gøre noget ved det. Romanen foregår i 1930’erne og viser, hvordan arbejderklasse og nordsjællandsk overklasse er verdener fra hinanden, men også hvordan en spirende trang til retten til at leve anderledes end éns forældre trækker gamle traditioner fra hinanden.
Der er sprut, erotik, musik og masser af tvivlende melankoli i denne beskrivelse af, hvordan jagten på lykken kan lægge forhindringer ud, og også hvordan det Danmark, vi kender i dag, blev til.

Du skal læse den, fordi: Du tror, din egen generation er den eneste med forældreopgør, og fordi du elskede ”The Great Gatsby”.

Klassisk kærlighed

Emily Brontës Stormfulde højder (Rosinante) er ikke bare en dramatisk roman – bag romanen ligger også en af litteraturhistoriens mest interessante historier. Romanen udkom i 1847 i victoriatidens England, og den handler om stor, vidunderlig kærlighed, der mislykkes, og om den hævn, der følger.
Forfatterinden var datter af en pastor, som boede langt uden for lands lov og ret. De fire søskende (tre piger og en dreng), levede meget isoleret. Måske det var godt for skrivetrangen, for hvert medlem af Brontë-familien har begået et hovedværk i litteraturhistorien uden at modtage nogen regulær anerkendelse. For at føje spot til skade døde de alle sammen af tuberkulose.

Du skal læse den, fordi: Du holder af drama, brusende skørter og kantede personligheder.

Klassisk kvindeliv

Virginia Woolfs Mrs. Dalloway (Rosinante) er en langsom, nær og smuk beskrivelse af en enkelt dag i London. Om aftenen skal Clarissa Dalloway afholde et selskab, og dagen fører hende ikke blot rundt i London, men også ind og ud af erindringer om hendes liv. Vi hører om de mænd, hun kunne have valgt, om ham, hun valgte, og hvorfor. Vi hører om hendes livs lykkeligste øjeblik, da hun kyssede en kvinde, og om den første verdenskrig, som er slut, men stadig påvirker hverdagen.
Skønt hun tilhører den privilegerede engelske overklasse, oplever Clarissa sit liv som begrænset, og de overvejelser, hun gør sig om sit kvindeliv, er måske noget af det, der allerbedst giver én et indblik i datidens muligheder og forhindringer for kvinder.
Forfatterinden Virginia Wolf var del af Bloomsburygruppen i London, og hendes forfatterskab behandler især datidens kvinder og den manglende frihed i deres liv.

Du skal læse den: For at indse, at det kan være bøvlet at være overklasse. Heldigvis.

Læs også