https://imgix.femina.dk/media/article/staerke-citater-prim_0.jpg
Se, lyt & oplev

10 stærke citater, vi husker

7. marts 2019
af redaktionen
Foto: All Over
Vi elsker kvinder med holdninger - også de stærke af slagsen. Her har vi samlet 10 citater fra kvinder, der alle på hver deres måde har gjort et indtryk på os.

Sara Omar, forfatter

"Hvis vi muslimske kvinder med ordets magt bliver voldtaget af muslimske mænd, hvis vi med ordets magt bliver undertrykt af dem, så kan vi også med ordets magt få frihed og ligestilling og kæmpe for vores rettigheder. Det kan vi kvinder kun gøre for os selv, vi skal ikke regne med, at mændene gør det frivilligt. Oprøret skal komme fra kvinderne selv. Vi skal indse, at vores eneste mulighed er at være stærke."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-sara_omar.jpg

Sara Omar, 32 år, dansk-kurdisk romanforfatter og menneskerettighedsforkæmper. Hun slog i 2017 igennem med debutroman Dødevaskeren, der med dens kontroversielle indhold blev genstand for debat og gav et kuldegysende indblik i kvinders liv i stærkt religiøse muslimske kredse. Læs hele interviewet med Sara Omar her

Camilla Kjems, chefredaktør

"Det er ikke altid nemt at være kvinde. Vi har trukket det korte strå i naturens lotteri, når det kommer til smerte, men modstand gør stærk, så det er vi blevet, vi danske kvinder. Stærke. FOR stærke synes nogle. Men siden hvornår er styrke blevet et problem? Det kan det jo kun være i det øjeblik nogle finder glæde og privilegier i at andre er svage."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-camilla-kjems.jpg

Camilla Kjems, 44 år, chefredaktør på femina. Læs hele interviewet i Politiken her (OBS: Kun for abonnenter)

Nikoline, rapper

"Hvad er strukturelt? Hvad er egentlig forskelsbehandling? Og hvad er noget, som egentlig bare er oppe i hovedet på dig selv? Hvis du som kvinde føler, at du ikke kan tillade dig at gå ned igennem Strøget med bar overkrop, er det noget, der sidder inde i hovedet på dig selv. Der er ingen lovgivning, der diskriminerer dig fra at gøre det. Og jeg gør det!"

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-nikoline.jpg

Nikoline, rapper og kvinden bag videoerne "Sut min klit", "Flertallet er dumme" og "Tæsk til alle". "Sut min klit" blev en del af soundtracket til filmen "Ditte & Louise" og de stærke pointer står i kø i sangen og blev også debatteret heftigt efterfølgende - for mens det sjældent løfter et øjenbryn, at der rappes om blowjobs med mænd bag mikrofonen, så er det åbenbart usædvanligt, at en kvinde gør det. Videoen tager også livtag med mange andre ting som f.eks. pædofili og kvindeundertrykkelse. Læs hele interviewet med Nikoline her

Sanne Gottlieb, forfatter, musiker og radiovært

"Jeg stiller ikke op her, fordi JEG har et behov for at fortælle min historie, for det har jeg absolut ikke. Men når jeg er blevet spurgt, så kan jeg ikke andet. For hvis jeg si­ger nej, er jeg en kujon. Så er jeg en kvinde, der er blevet slået og lever i en stille skam, og det vil jeg ikke være. For det er ikke min skyld, at jeg blev slået! Og jeg ER videre. For mig handler det ikke om at slutte fred med noget, for det har jeg gjort. Det handler om, at hvis det kan ske for mig, så kan det ske for alle. Det gør mig faktisk ked af det at tænke på det, for jeg ville ønske, jeg var gået efter den første lussing. Jeg har heldigvis aldrig siden haft en kæreste, der slog mig."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-sanne-gottlieb.jpg
Sanne Gottlieb, 50 år, forfatter, musiker, radiovært og ambassadør for Danner. Mor til tre. Blev i et tidligere forhold udsat for vold. Læs hele interviewet med Sanne Gottlieb her.

Tine Aurvig Huggenberger, CEO

"Hvis nogen havde sagt til seksårige Tine, at hun skulle få de muligheder, jeg har fået, og ende i samfundets maskinrum … altså selv da jeg var 20 år, havde jeg slet ikke fantasi til at forestille mig det. Jeg synes, jeg har været rigtig god til at holde fast i mig selv undervejs. Man skal også huske at være stolt af sig selv. Jeg er egentlig enormt stolt af, at jeg i et hårdt politisk miljø har insisteret på at være mig selv og er lykkedes med det. Det er sgu en meget god præstation."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-tine_aurvig.jpg

Tine Aurvig-Huggenberger er 55 år, tidligere næstformand i LO, nu direktør i Kreativitet og Kommunikation - brancheorganisationen for reklamebureauer, medier og filmproducenter. På trods af en barndom fyldt med vold og mobning, har hun alligevel brudt den sociale arv. Læs hele interviewet her.

Amalie Lyhne, politisk kommentator

"Men jeg synes virkelig, man skal mærke efter, hvad man selv har lyst til, og så gøre det. Hvis man synes, det er forfærdeligt at være på barsel, skal man stå ved det. Der er ikke noget barn, der dør af at komme tidligt på institution. Stå ved det! Problemet er, at vi kvinder tydeligt mærker tidens snævre normer. Man skal arbejde, gøre karriere, men samtidig også være mor og ikke hente sit barn som den sidste. De kvinder, der kører karriere og siger: ”Så er der andre, der må hente mit barn” – de får hug. Kvinder som mig får også hug, for vi er dårlige forbilleder for vores døtre, og vi udnytter ikke vores potentiale, og nu har vi også fået en gratis uddannelse … Begge poler får enormt meget skældud. Man SKAL som kvinde være i midtersektionen, det er trist."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-amalie_lyhne.jpg

Amalie Lyhne, 39 år, klummeskribent, foredragsholder, politisk kommentator mm. Tidligere pressechef for Liberal Alliance. Voksede op i et stærkt venstreorienteret bofællesskab - og havnede på højrefløjen. Læs hele interviewet med hende her.

Ritt Bjerregaard, tidligere politiker

"Når man er 77, er der ikke mange år foran én. Det kan være, jeg er heldig og kan blive lige så gammel som Lise Nørgaard. Det kan være, jeg dør om et år eller to. Det er helt … fuldstændig usikkert. Men jeg kan håndtere det ved at sørge for, at hverdagene er gode og interessante. Der skal ikke være for meget spild."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-ritt-bjerregaard.jpg

Ritt Bjerregaard, 77 år. Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet, undervisningsminister, socialminister, fødevareminister, EU-kommissær og overborgmester i København. Nu pensioneret. Gift med historiker Søren Mørch. Fik i foråret 2015 konstateret kræft i endetarmen. Kræftsygdommen har vist sig at være uhelbredelig. Læs hele interviewet her

Ahn Lê, restauratør

"Jeg har ikke behov for at være en del af et par, for jeg lever et åbent liv med mange mennesker omkring mig, så jeg har brug for space, når jeg kommer hjem. Jeg har selvfølgelig de behov, alle kvinder har, så jeg har mine elskere, men det er noget andet. Når jeg kommer hjem, har jeg ikke behov for, at der sidder en mand og venter og skal være med i alle dele af mit liv."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-ahn-le_0.jpg

Ahn Lê, 45 år, restauratør og kogebogsforfatter. Født i Vietnam, men har siden 1979 boet i Danmark, hvor hun er kvinden bag de populære vietnamesiske streetfoodrestauranter LêLê. Læs hele interviewet her

Sanne Søndergaard, komiker

"Jeg vil gerne stå og sige sjove ting og lave satire over samfundet, men det er enormt svært, når man laver feministisk satire, fordi det provokerer enormt mange af de mandlige komikere, og man skal hele tiden forsvare sig selv og forsvare kvinder og kvinders synspunkter. Selv når jeg står backstage og bare gerne vil fokusere på, at jeg skal ind og optræde, bliver jeg hevet ind i diskussioner: ”Hvorfor må vi nu ikke sige til en kvinde, at hun ser godt ud?”. Det er bare for meget hele tiden at være den, der skal forsvare sagen og få alle ulemperne ved det og alt hadet. Jeg ville bare gerne have lov til at gøre det samme som mine mandlige kolleger, men jeg har aldrig fået lov til det. For så snart jeg begynder at snakke om, hvordan mit liv rent faktisk er, og mit liv er jo en kvindes liv og ovenikøbet en kvinde, der har oplevet rigtig meget ubehageligt – så bliver jeg kaldt for sur feminist. Jeg synes virkelig, det har været svært at gøre det, jeg gerne ville gøre."

https://imgix.femina.dk/staerke-citater-sanne_soendergaard.jpg

Sanne Søndergaard, 38 år, feminist, standupper og forfatter. I april 2013 vakte hun stor debat, da hun optrådte på forsiden af Politiken med et foto, hvor man kunne se hendes kønsbehåring. Læs hele interviewet her.

Sofie Linde, tv-vært

"...det er jo også det letteste at stille sig frem og sige: ”Nå, men man skal bare elske sig selv”. Jeg bliver faktisk pissed, når jeg nogle gange hører nogle af de dér mandlige popmusikere – uden at nævne navne – der går ud og siger: ”Kvinder skal også bare elske sig selv, og kvinder er smuk­ke i alle størrelser, og jeg synes, en fyldig kvinde er vildt smuk og dejlig, og jeg kigger slet ikke på kroppen”. Som om! Du har selv en SUPERMODEL som kæreste. Altså den er sgu svær at købe 100 procent. Hold din kæft, eller efterlev det, du siger! – sådan kan jeg godt have det nogle gange. Det er så let at sige alt det, der på papiret er det rigtige."

Læs hele interviewet her

https://imgix.femina.dk/staerke-citater_sofie_linde.jpg

Sofie Linde Ingversen, 29 år, skuespiller, TV-vært, gift med Joachim Linde Ingversen - sammen har de Trine på næsten ét år.

https://imgix.femina.dk/call_to_action/fe_abo_web_8nr_1138x370_4.png

Læs også