https://imgix.femina.dk/media/article/1420-10-sommerhits.jpg
Se, lyt & oplev

10 sommerhits: Husker du dem?

15. maj 2014
Josefine Reinholdt Møller
Det er ikke blevet sommer, før man har en fjollet sang på hjernen og en dertilhørende gakket dans. Her er 10 sommerhits, som du sikkert har vredet dig til i bikini, sarong og afklippede jeans og skrålet med på gennem årene.

Den, du stadig kan dansen til (bare indrøm det!)

https://imgix.femina.dk/macarena-lille_0.jpg

Sommerklassikeren Macarena af det for længst glemte spanske band Los del Rio hittede gennem hele tre år, nemlig ’95, ’96 og ’97, hvor kendskabet til dansens trin nærmest blev et kriterie for at være med til festen. Hele verden sang ”Hey Macarena” og tossede rundt på dansegulvet, og måske den skulle testes til sommerens fester? 90’erne er jo in igen.

Den, der fik gang i dine hofter

https://imgix.femina.dk/livin_la_vida_loca_lille.jpg

Vi vidste ikke, vi havde hofter, før Ricky Martins salsahit Livin’ la Vida Loca fik os allesammen til at være lidt latino. Det var netop dette nummer, der satte den høje standard for bølgen af latinamerikansk pop, som skyllede ind over os i startnullerne med kunstnere som Jennifer Lopez og Shakira.

Den med klipklappere

https://imgix.femina.dk/ud_i_de_bla_lille.jpg

Sommeren skal helst få os til at smile lidt ad det hele, og det kunne vi ad Det Brune Punktums Vi skal ud i det blå (med kliklappere på) fra albummet Helbredelsen. I 1999 har ingen grillfest i det ganske, danske land været fuldstændig uden denne sang som en del af soundtracket til dans på nyslået græs, brændte hvidløgsbrød og en god hvidvinsbrandert.

Den, der fik dig til at hade ketchup

https://imgix.femina.dk/asereje_lille.jpg

Bare seks år efter Macarena gjorde den spanske pigegruppe Las Ketchup fællesdanskunsten efter med sommerhittet Aserejé eller The Ketchup Song. En rigtig strandbarbasker som, selvom ingen ønskede det, hang fast i alles ører. Den temmelig uflatterende dans tog sig allerbedst ud i lavtaljede lyse jeans og pink top med kig til navlepiercingen, og vi skal heller ikke glemme (eller skal vi?), at cornrows var højeste mode i tyndt skandinavisk hår i startnullerne, hvor sangen florerede. Kan du genkende dig selv? Det kan vi. Desværre.

Den, der fik dig til at skråle maia-hii, maia-huu, maia-hoo, maia-ha-ha

https://imgix.femina.dk/dragostea_lille_0.jpg


Vores næste favorit har det klassiske sommerhittræk, at man ikke kan forstå, hvad teksten handler om. Men sådan en petitesse forhindrer jo på ingen måde os i at brøle med. Dragostea din Tei af det rumænske drengeband O-Zone var på alles læber side om side med sved og skum fra skumkanonen på 2004’s hotte diskoteker i både Danmark og resten af Europa.

Den med de manglende engelskkundskaber

https://imgix.femina.dk/wenospeaklille_0.jpg


Dance-poppen ville ingen ende tage omkring år 2010, hvor sommerhitlisterne bugnede af letfordærvelige numre som Stereo Love og Alors On Danse. Den, vi husker bedst, er dog klart blandingsproduktet We No Speak Americano af Yolanda Be Cool, der samplede et italiensk 50’er-swingnummer til et pumpet dansehit.

Den, der lærte dig at shuffle

https://imgix.femina.dk/party_rock_anthem_lille.jpg

Ja, der begynder at tegne sig et mønster med sommerhits og særlige dansetrin. Gruppen med det tidstypiske navn LMFAO (Laughing My Fucking Ass Off) satte gang i bentøjet på unge som gamle med Party Rock Anthem i 2011. 80’ernes genkomst gjorde sit indtog i videoens styling og satte godt med farver på en uforglemmelig sommer, der nu er indkapslet i dette ikoniske og livlige hit, som vi med glæde shuffler videre til – også denne sommer.

Den, der fik chefen til at forstuve foden

https://imgix.femina.dk/cover_-_gangnam_style_-lille.jpg

Et ægte sommerhit må for guds skyld ikke tage sig selv for seriøst, og det kan man heller ikke anklage det næste i rækken for. Vi behøver vel ikke gøre mere end nævne ordene Oppa Gangnam Style, før Psys kæmpehit fra 2012 spiller lystigt i dit hoved og giver diverse billeder af benspjættende politikere, kendisser, gamle onkler med knyttede hænder og håndleddene over kors. FEMINAs chefredaktør, Camilla Kjems, forstuvede faktisk foden, da hun dansede Gangnam Style baglæns ind i havebedet.

Den, der fik skuldrene ned

https://imgix.femina.dk/cover_-_uartig_-lille.jpg

Danske Wafandes Uartig er en livsnydende frækkert af et reggae-hit og fik sommeren 2012 til at ose af feel good-stemning. Den ledsagede os som en venlig påmindelse om, hvad der er vigtigst i tilværelsen gennem lange, dovne eftermiddage og glade aftener i parker og haver. Når den spiller, kan man ikke andet end nyde livet og lade skuldrene rulle med. Reggae virker bare bedst om sommeren.

Den med videoen, der forargede

https://imgix.femina.dk/cover_-_blurred_lines-lille_0.jpg

Sidste sommer valsede forførende smukke modeller med bare bryster og hudfarvede trusser omkring Robin Thicke og Pharrell i videoen til Blurred Lines og opfordrede os alle til at give slip på konventionerne og de monogamiske tankegange. Vi skal ikke gøre os til dommere i den sag, men i stedet erklære dette uundgåelige sommerhit for et pragteksempel på genren. For man kan godt nok danse lækkert til det minimalistiske, men effektfulde beat her på tracket.

Læs også