Kultur

Sådan holder de jul i kongehuset

af Pernille Magaard Bøgh 1. december 2017
Foto: Lars Aarø, Martin Høien
Det er netop blevet offentliggjort, hvordan kongefamilien skal holde jul i år. Og man må sige, at julen byder på kongelige julefester i flere forskellige stuer.

Dronning Margrethe og prins Henrik holder i år, traditionen tro, jul på Marselisborg Slot ved Århus.Det bliver dog uden kronprinsfamilien. De skal nemlig holde jul med Marys familie, og rejser alle seks til Australien i juledagene.

Også prins Joachim holder jul i år uden for Danmarks grænser. Han skal fejre jul med Marie og deres to børn. Prins Nikolai og Felix holder jul med deres mor, grevinde Alexandra.

Familiejul i skoven

De danske kongepar har gennem tiden fejret jul mange forskellige steder, men dronning Ingrid og kong Frederiks måde at holde jul på skiller sig lidt ud. Parret foretrak nemlig mere beskedne og rolige rammer, da de havde en fast tradition om at køre med tog til banegården i Hobro og derfra og videre til Trend, hvor jagthytten på billedet ligger. Her nød den royale familie skovens ro og idyl.

 

LÆS OGSÅ: 10 ting, du måske ikke vidste om dronnig Margrethe 

Jul på slottet

Da prinsesse Margrethe og prins Henrik i 1968 valgte at holde jul på Marselisborg Slot i Aarhus, valgte de samtidig at bryde med en årelang tradition. For hidtil havde dronning Ingrid og kong Frederiks foretrukne tilholdssted i julen været den kongelige jagthytte i Trend i Nordjylland.

Marselisborg Slot blev i 1896 skænket i bryllupsgave af jyderne til daværende tronfølgerpar prins Christian 10. og prinsesse Alexandrine. Senere blev slottet overdraget til dronning Margrethe og prins Henrik, som primært bruger slottet som sommerresidens.

Stor julefest

Som sagt har Dronning Margrethe og prins Henrik en tradition om at holde jul på Marselisborg Slot ved Aarhus. I 2006 gjorde regentparret dog en undtagelse, og når man ser nedenstående foto, forstår man måske hvorfor. 29 royale medlemmer blev samlet, og det kræver godt med plads. Derfor blev festligheden rykket til Fredensborg Slot, som ofte danner ramme om store begivenheder i den kongelige familie. Her holdes blandt andet bryllupsfester, sølvbryllupsfester og fødselsdagsfester, og desuden er det også her, at statsoverhoveder fra alverdens lande modtages, når de er på officielt besøg i Danmark.