Rejser

Washington

af Sus Falch 30. marts 2009
Washington D.C. er den perfekte storby for en parferie. Her er albuerum, ubeskriveligt spændende museer, hvor bl.a. landets historie kan følges fra første blad til nu, gode restauranter og måske mulighed for at få et glimt af familien Obama.

For 44. gang er en ny præsident og hans mænd rykket ind i den by, der blev grundlagt nær den første præsident George Washingtons hjem ved Mount Vernon i 1789. I folkemunde blev byen kaldt the city of Washington, Washingtons by, og navnet på den uhyre velovervejede hovedstad holdt som bekendt ved. Det samme gjorde overskueligheden med regeringsbygningerne på Capitol Hill og de fire kvartcirkelformede bydele, omkring det magtfulde centrum.Washington D.C. er helt igennem en by gennemsyret af amerikansk historie og amerikanske idealer. Og samtidig en by, hvor befolkningen er imødekommende, hvor der er mange fine museer om andet end krig og mod,hvor det er godt at spise, fint at shoppe, nemt at komme omkring og let at slappe af, selvom der er tale om storbyferie.

Ferietips

Husk før afrejseAt dit pas skal være maskinlæsbart, og at danske statsborgere senest 72 timer før skal have registreret og godkendt deres besøg samt betalt 270 kr. via www.esta.cbp.dhs.gov.

Hurtigt overblikTag på sightseeing i byen med f.eks. bus, straks når du er ankommet, og få overblik over, hvad der ligger hvor, så er det nemt at prioritere og finde højdepunkterne for resten af ferien.

Sådan rejser duMest direkte med f.eks. SAS, som kan gøre rejsen på f.eks. otte timer til gode priser, hvis du er ude i god tid. Mellemlandinger lægger adskillige timer til rejsen.

HandicappedeWashington D.C. er en god og tilgængelig by, og mange af de store mindeparker har egne busser, der kører rundt på stedet.

TidsforskelSeks timer. Når klokken er 12 her er den seks i Washington D.C.

ValutaUS dollars. Kursen bevæger sig meget, men én dollar var ved redaktionens slutning 5,81 kr.

Gratis guideGratis by-guide, der opdateres to gang årligt og er på 108 sider, kan downloades på www.washington.org.

Bedste tidspunktByen kan blive meget hed med op til 31 grader i juni, juli og august, så andre måneder kan være at foretrække, for varmen ledsages ofte af høj luftfugtighed.

Husk at pakkeSolbeskyttelse, vandrestærkt fodtøj, trøje/jakke til bygninger med air-condition, god skuldertaske/rygsæk.

Ud om aftenenPå 18 Street og Colombia Road i Adams Morgan-kvarteret ligger barer, cafeer, cocktailbarer og restauranter i alle afskygninger tæt, og her kan nattelivet leves ud.

DrikkepengePå restauranter gives 15-20 pct., men bartenderen i baren typisk får én dollar pr. to drinks.

4. juli-festLandets nationaldag fejres i stor stil med bl.a. stor parade ad Constitution Avenue og et væld af begivenheder på og ved The Mall.

Trykt guideLonely Planet har udgivet guiden Washington D.C., der købes mest fordelagtigt på www.lonelyplanet.com.

ATTRAKTIONERSnup cyklen

Washington D.C. har ikke flere end små 600.000 indbyggere. Byens ældste del, Georgetown, er gammel og hyggelig, mange store seværdigheder ligger i gå- eller cykleafstand af hinanden, som i København - og cyklister har bedre vilkår end herhjemme.Faktisk er cyklistområderne så rummelige, at der arrangeres et væld af sightseeing-ture på cykel. Nogle danske rejsearrangører med Washington-pakker på programmer har også udvalg af cykel-seightseeing-ture med forskelligt indhold, så man får den tur, der interesserer én allermest.

SEVÆRDIGHEDERByens hjerte

Capitol Hill er byens centrum og herfra strækker sig den såkaldte Mall - en kilometerlang græsplæne kantet med museer tilhørende organisationen Smithsonian Institute.14 i alt er der at vælge imellem - eller gabe over - hvis man har tid til hele raden. Men vi kan anbefale at kigge nærmere på organisationens webside, www.si.edu, og vælge ud efter interesse.The Air and Space Museum er unikt i verden med alt verdens første fly over Atlanten til rumfærger.Museet for amerikansk historie kan godt virke uoverskueligt, da her er alt fra møntproduktion til præsidentfruers historie.Men igen, få overblik og vælg, men overvej quiltsamlingen på ovennævnte museum, der har over 300 eksempler af det smukke håndværk fra tørklæder til sengetæpper.De amerikanske indianere er en vigtig brik i landets historie, og på Museet for Amerikas Indianske befolkning kan du få indblik i deres meget spændende historie.

I magtens korridorer

Washington D.C. er monumenternes by, og også her må man sikkert i gang med at vælge mellem bl.a. Vietnam Veterans Memorial, World War II Memorial, Arlington kirkegården med J.F. Kennedys grav og de uendelige rækker af hvide kors, Lincoln memorial og mange flere.Heriblandt også magtens korridorer i Det Hvide Hus og Pentagon. Det Hvide Hus er en af verdens mest berømte bygninger, og forsvarsministeriets Pentagon en af de mest betydningsfulde.Men hvis du vil inden for dørene, skal du være ude i rigtig god tid og gøre forarbejdet hjemmefra.Interesserede skal mindst et halv år før besøget kontakte sit eget lands ambassade i Washington D.C., som kontakter den såkaldte Protocol Desk, der arrangerer ture for udenlandske gæster. Men der er altså ikke tale om guidede ture, kun omvisninger, som finder sted mellem 7.30 og 12.30 tirsdag til lørdag. Husk at i Det Hvide Hus må du ikke have kameraer, tasker og den slags med, og du kan ikke deponere det noget sted før turen. En mulighed er dog at betale for opbevaring på Union Station i nærheden - husk billedlegitimation. Rundvisninger i forsvarets korridorer i Pentagon, der slet og ret har fået navn efter sin femkantede facon, skal bestilles via ministeriets webside minimum 14 dage før og ikke tidligere end tre måneder før forventet besøg.Synes du, der er for omstændeligt at prøve Det Hvide Hus, så overvej et besøg i husets besøgscenter på 1450 Pennsylvania Avenue, som fortæller om husets historie, dets præsidenter, symboler og interiør.

Besøg kongressen

Du kan også overveje om ikke det at se kongressen arbejde kunne være interessant. Det er jo faktisk som at opleve historieskrivning live og der kan være spændende debatter.Tjek kalenderne på www.house.gov og www.senate.gov eller bestil en rundtur på www.visitthecapitol.gov.

Spændende mad

Du skal dog også sørge for at opleve nogle af de gode spisesteder, som byen er kendt for.Vær stjernesikker på, at du kan gå ud at spise mad fra alverdens lande i alle prisklasser og på nogle af landets bedste restauranter, hvis du vil.Gør det også til en god vane på ferien, at spise frokost. Amerikanerne bruger rask væk en time på formålet med det resultat, at der ikke er langt mellem de gode frokoststeder.

Kvindetips

Smuk i aftenlysEn af de smukkeste oplevelser er sightseeing på cykel, når mørket er faldet på, omkring National Mall og alle mindesmærkerne, der er smukt oplyste.

I supermarkedHusk at besøge et supermarked, et såkaldt mall, for amerikanerne er mestre i at finde på nye ting at producere og sælge.

ToiletterSpørg ikke efter the toilet, men efter ladies/mens room/restroom. Førstnævnte er meget præcist toiletkummen.

Byens ældste husOld Stone House på 3051 M Street i Georgetown er byens ældste og åbent for besøg onsdag-søndag kl. 12-17. Metro stop Foggy Bottom.

KunstinteresseretSå gå på kunstmuseet Hirshorn, hvor intet er umuligt - heller ikke at skabe en meget spektakulær bygning.

FolklorefestivalHver sommer afholdes der på Smithsonian Institution Folklife Festival i slutningen af juni og 14 dage frem inkl. nationaldagen 4. juli med fokus på etniske levemåder i forskellige lande.

LesbiskeByen er en af USA's mest frisindede og Dupont Circle plus Capitol Hills naboområder er værd at besøge med natteliv, shopping o.s.v.

ShoppingBesøg Eastern Market udendørs og nyd de trendy butikker i Georgetown samt naturligvis shoppingcentrene, hvor du kommer frem. U District (U Street og 14th Street, northwest) er på vej op og har nogle af byens mest trendy butikker.

Vi iler med at forslå et par skægge steder: På Smithsonians indianermuseum kan du spise ikke blot indiansk på stedets Mitsitam Native Foods Café, men indiansk fra flere egne. En rigtig fin kulinarisk oplevelse til cafeteriapriser.Du kan også komme vidt omkring på Mie N Yu, 3125 M Street i bydelen Georgetown. Den store restaurant består nemlig af temarestauranter, hvor du kan spise i et gigantisk fuglebur, en marokkansk basar, et tyrkisk telt, det barokke rum og mange flere. Du kan reservere bord online på www.mienyu.com.Overvej også at spise etiopisk på Meskerem på 468 W 47th Street, at gå gennem porten til et kinesisk måltid i China Town eller snuppe en af byens bedste burgere hos Clyde's, 3236 M Street, Northwest.Hold øje med happy hour-tilbud når du skal spise frokost eller nyd en markedspladsfrokost på Eastern Market, hvilket er virkelig godt og populært.

OVERNATNING

Før du rejser, skal du naturligvis også finde ud af, hvor du vil bo. Hvis ikke du køber en pakkerejse, er byens turistwebside en glimrende hjælp. Husk, når du søger, at de fleste seværdigheder og hoteller ligger praktisk i hinandens nærhed i byens såkaldte nordvestlige område.Det er også muligt at søge efter hotel i nærheden af en bestemt seværdighed, og det er værd at holde øje med rigtig gode tilbud, som hotellerne løbende rykker ud med. Og så er weekenderne nogle af de billigste dage at indlogere sig i.

LINKS

www.washington.orgwww.si.eduwww.myplanet.comwww.nyhavn.dkwww.highways-usa.comwww.mienyu.comwww.dc.govwww.dc.about.comwww.whitehouse.govwww.capitolhillmap.comwww.pentagon.milwww.house.govwww.senate.govwww.visitthecapitol.govwww.mytraveltango.dkwww.rejsefeber.dkwww.sas.dkwww.delta.comwww.fdm-travel.dkwww.momondo.comwww.dsb.dkwww.hotels.comwww.dmi.dkwww.travelart.dkwww.arteudland.dkwww.kuoni.dkwww.profilrejser.dkwww.lonelyplanet.comwww.meskeremonline.comwww.easternmarket.netwww.clydes.comwww.arrivalguides.com