https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/21c7d6b3377c4e7f822cf989dd4142c4_0.jpg
Rejser

Vinturisme i Californien

30. december 2009
af Jette Østerlund, FOTO: TONI DE CONINCK
På bare få dage kan man nå rundt til et pænt udvalg af Nordcaliforniens vinproducenter, og der findes hoteller og logier i alle klasser i hele området.

En vinmager hos Beringer introducerede vinturismen i midten af 1900-tallet ved at åbne dørene for smagninger. De fleste vinhuse har egen shop med salg af vin, delikatesser, brugskunst, elegante souvenirs, bøger og gaver. En del vine er ikke i detail, men sælges udelukkende hos producenterne eller gennem vinklubber. De fleste vinhuse har indrettet picnic-områder, cafeér og restauranter for publikum. Hos nogle er det også muligt at holde private fester som bryllupper og runde dage i spektakulære omgivelser.
Der ligger godt 800 vingårde i Nordcaliforniens vindistrikter, som er på størrelse med Bordeaux. Efter godt en times kørsel fra Golden Gate Bridge og storbyen San Francisco er man nærmest midt i vinmarkerne med bede af gul sennep, græssende får og nogle steder fritgående høns mellem rankerne.

Eksklusive hoteller og dagture
På bare få dage i bil kan man nå rundt til et pænt udvalg af producenterne og der findes hoteller og logier i alle klasser i hele området. Fra nybyggede Spa-hoteller til B&B. I Yountville, Napa ligger det nye Bardessono, ekslusivt hotel med pool på taget af wellness-afdelingen som næsten nabo til Bouchon, aflægger af bageriet i San Francisco med café og til den verdensberømte restaurant, The French Laundry. Der er dagsture i alt fra busser til limousiner med opsamling på forskellige hoteller i Sonoma og Napa, ligesom man kan booke sig på dagsture fra San Francisco med færge fra Embarcadero og bus fra anløbskajen i Vallejo. Grundpriser fra 100 dollars.
I staten Californien lægges 9 pct. i salgsskat på de fleste varer oveni prisskiltet.

San Francisco kort & godt
San Franciscos silhuet er en blanding af højhuse og fredede, pastelfarvede victorianske byhuse, bygget på spidsen af en stejl halvø mellem San Francisco Bay og Stillehavet. Silhuetten opleves på smukkeste vis fra en af turbådene, der tager ud på bugten forbi den faste sælkoloni ved Pier 39 og runder Golden Gate Bridge eller fra en af udsigtspladserne på hver side af broen. Pier 39 er en af kajerne på Fisherman´s Wharf; en turistattraktion på godt og ondt med restauranter, barer, butikker og hoteller. Man kan stadig få langet en gang 'clamchowder', varm kartoffel/muslingesuppe i dyb brødskal over disken i en af de mange boder, 'stalls', og se, hvordan det gamle bageri Bouchon ælter og bager brød.
Alene stemningen i San Francisco's stejle gader, en tur i de gamle sporvogne, 'cable cars', shopping omkring Union Square og det uovertrufne Farmer's Market i den gamle Ferry Building lørdag formiddag er et ophold værd. Se også museerne MOMA (Museum of Modern Art), de Young Museet (med Tutankhamun indtil 28/3-2010) og dets nye nabo i Golden Gate Park, California Academy of Sciences, hvor restauranten har afdelinger med økologisk, mundvandsdrivende mad fra mange verdensdele. Oplev også China Town, som er en by i byen.
Det kan betale sig at købe tur pas til transport, museer m.m. på turistkontor.

Winemaker Leo Steen Hansens bedste tips til restauranter og gastronomi i Sonoma
- The Farmhouse, River Road, Forestville. Restaurant med en Michelinstjerne og luksus B&B.
- Madrona Manor, West Dry Creek Road, Healdsburg. En-stjernet restaurant og hotel fyldt med historisk atmosfære i mansion fra 1881.
- Cyrus, North Street, Healdsburg. Elegant restaurant med to stjerner.
- Bistro Ralph, Plaza Street, Healdsburg. Klassisk fransk/californisk køkken.
- Scopa, Plaza Street, Healdsburg. Afslappet italiensk restaurant med talentfuldt køkken.
- Diavola, Geyserville Ave, Geyserville. Pizzaeria/Salumeria med hjemmelavede pølser, fantastisk pizza og klassisk italiensk køkken.
- Bistro Jeanty, Washington Street, Yountville. Klassisk fransk.
- Redd, Washington Street, Yountville. Moderne californisk med middelhavsinspiration.
- Lokale produkter, vin, olivenolie, oste, hjemmelavede sandwiches og andet let til frokost eller til picnic findes i bl.a. Oakville Grocery i Oakville og Healdsburg, The General Store i Dry Creek Valley og Jimtown Store i Alexander Valley.

Da vinen gik til filmen
• Filmen 'Sideways' fra 2004 om en vintur i Californien fik overraskende stor indflydelse på vinturismen og på interessen for californiske vine. Og interessen fortsætter efter to nye film om vin og gastronomi.
• 'Bottle Shock' fra 2009 handler om blindsmagningen i Paris i 1976, hvor en californisk vin vandt første gang over de stærke franske. Siden den opsigtsvækkende smagning er eksporten steget med 20 pct. pr. år. Danmark tager pænt for sig som et af de ti vigtigste markeder.
• Den nye film 'Julie & Julia' er med Meryl Streep som tv-kokken, som i 60'erne startede en bølge af fransk cuisine i USA. Hun sluttede hvert program med at drikke et glas californisk rødvin til maden. Det var dengang yderst eksotisk.

Læs også:
Rejseguide til San Fransisco

Læs også