Østrigs Turistbureau
Annonce
Rejser

Vinter i Østrig: Uforstyrret stilhed og bjergtagende natur

14. november 2023
Annonce for Østrigs Turistbureau. Foto: Innsbruck Tourismus
For mange er den årlige skiferie en fast tradition, og selv om vi elsker det, kan vi godt få brug for et afbræk fra pisten. I Østrig skaber den smukke, stille natur de perfekte forhold for at kunne tage en pause fra pisterne og finde roen.
Østrigs Turistbureau

Udsigten til endeløse skove, sneklædte bjergtinder og spejlblanke alpinsøer er noget af det, vi glæder os til, når den årlige skitur står for døren. Og så selvfølgelig turen ned ad pisterne og kvalitetstiden med familie eller venner.

For mange er skiferien årets højdepunkt, men selv på de mest hyggelige rejser kan vi trænge til en pause, hvor vi kan få lov til at være os selv og nyde et øjebliks fred og ro.

I Østrig kan du let bruge en halv eller en hel dag på at komme ud i naturen og op i højderne. Tag væk fra pisterne alene eller med dem, du holder af, og nyd den dybe og nærmest meditative stilhed.

Udforsk landskabet på langrend

På langrendsski har du adgang til smukke, uberørte stier og skovklædte områder, hvor stilheden kun brydes af lyden af dine ski, der glider gennem de præparerede spor. Det giver dig en mulighed for at trække vejret dybt og finde en indre ro, mens du bevæger dig gennem de sneklædte landskaber. Stop op undervejs, tag en dyb indånding, og lyt til roen, mens sneen knitrer omkring dig.

Har du aldrig stået på ski eller prøvet andre former for vintersport før før, anbefales det at starte med klassisk langrend. Her er der et spor, du kan følge, hvorimod der ved skating ikke er nogen spor på løjpen.

Uanset hvilken type langrend du vælger, kan du tage børnene med i en pulk, som du trækker bag dig.

Østrigs Turistbureau
Foto: Ideenwerk Werbeagentur GmbH

5 måder at fordybe dig i Østrigs vinternatur

 • Spænd skiene og tag en tur på de højtliggende langrendsløjper
 • Kom væk fra veje og byer på en sneskovandring
 • Nyd en romantisk tur i heste- eller hundeslæde med din partner
 • Oplev bjergets stilhed på en skitour
 • Glid stille gennem vandet på Østrigs smukke søer i kajakken

Læs mere her.

Nyd stilheden til vands

Vandaktiviteter behøves ikke begrænses til om sommeren. Når de sneklædte bjergtinder spejler sig i søens blanke overflade, er det nemlig oplagt at opleve vinterlandskabet fra kajakken eller kanoen. Om vinteren sænker der sig nemlig en helt anden ro over landskabet og kroppen.

Tag på kanotur på bjergtagende Achensee, eller padl i kajakken langs frosne vandfald under Hintertux-gletsjerens evige is. Fordyb dig i stilheden, og træk vejret dybt ned i maven, mens du glider nærmest lydløst gennem vandet. Østrigs spejlblanke vand er det perfekte sted at give hovedet en velfortjent pause og bare være til stede i nuet.

Gode råd til vandsport om vinteren

 1. En god hue er vigtig for at holde dig varm. Kroppen mister meget varme gennem hovedet ved kolde temperaturer.
 2. Det anbefales at vælge vandtætte handsker lavet af nylon eller neopren. Fryser du let, så vælg en model foret med fleece.
 3. Vælg neoprensko eller vandsportsko. I bedste fald er forkerte sko upraktiske. I værste fald kan de føre til frostskader.
 4. Den rette påklædning følger løgprincippet: Det første lag, som er tæt på kroppen, er lavet af et let, åndbart materiale. Det efterfølges af et opvarmningslag, f.eks. termisk undertøj eller en fleecetrøje. Det yderste lag skal være garanteret vandtæt. En tørdragt er også en mulighed. Din guide hjælper med at beslutte, hvad der passer bedst til både dig og den givne situation.
 5. Brug altid redningsvest og hjelm for en sikkerheds skyld.
 6. En varm drik i en termokande varmer dig op indefra. Pak også en lille snack, så du har lidt ekstra energi med på turen.

Kilde: Austria.info

Uanset om du er nybegynder eller erfaren kajakroer, vil Østrigs bjergsøer give dig en uforglemmelig naturoplevelse. Et pro tip er at spørge sig for i lokalområdet, hvis der ikke er nogen kajak- eller kanoskoler tæt på. Det kan nemlig sagtens være, at lokale vinterpadlere vil låne deres udstyr ud. Det skader i hvert fald ikke at spørge.

Østrigs Turistbureau
Foto: Österreich Werbung / Harald Eisenberger

Føl friheden med snesko på

Stilheden får en ny dimension, når du begiver dig ud i vinterlandskabet i snesko tidligt om morgenen. Det er helt unikt have friheden til at kunne gå overalt i den uberørte sne. Sneskoene gør det nemlig muligt at bevæge sig let gennem det dybe sneklædte landskab, og derfor har du adgang til udsigtspunkter, du aldrig ville finde uden sneskoene.

Det eneste, du hører, er dine egne skridt og sneen, der falder, og når du stopper op, kan du nærmest høre vinterstilheden. Det giver en fantastisk følelse af at have mental ro, være totalt isoleret og komme helt ned i tempo.

Uanset om du er alene eller sammen med andre, vil denne oplevelse give dig mulighed for at komme væk fra hverdagens støj og lade stilheden omfavne dig i den storslåede østrigske natur.

Østrigs Turistbureau
Foto: Oberösterreich Tourismus - Dachstein-Salzkammergut / Michael Grössinger

Bestig et bjerg på en skitour

Er du ikke den store fan af den metalliske lyd fra liften og snakken fra andre mennesker, er der faktisk en anden måde at komme til at stå på ski på. Skitouring er klatring på ski, og selv om det lyder vildt, er det alt besværet værd, når du suser ned ad bjerget i dine egne friske spor.

Vil du gerne prøve skitouring, er det vigtigt, at du har det rette udstyr. Heldigvis kan det lejes mange steder. Desuden skal du lære en ny teknik, hvilket kan være udfordrende for nybegyndere. Derfor er det en god idé melde dig på et skitouring-kursus, som tager dig igennem alt, hvad du skal vide for at bestige dit første bjerg på ski.

Skitouring giver dig mulighed for at opleve den smukke natur på en helt ny måde. Og så kan du være sikker på ikke at møde andre, når du begiver dig ud på en klatretur på ski, og det har sin helt egen charme.

Nogle af de bedste steder at dyrke skitouring er Großarl i SalzburgerLand og Ischgl i Tyrol. Begge områder er også perfekte for begyndere, der godt kunne tænke sig at prøve kræfter med en ny vintersport.

Østrigs Turistbureau
Foto: TVB Paznaun Ischgl

Tag på vandretur i alpelandskabet

Du behøver hverken snesko eller langrendsski for at tage en tur ud i det smukke alpelandskab. Østrig gemmer på utallige naturskønne stier, som man sagtens kan færdes på i et par almindelige vinterstøvler.

Vintervandreture er klart den letteste måde at komme ud i naturen på, da du ikke har brug for ekstra udstyr. Gå en tur ad planlagte stier i bjergene eller langs de smukke alpesøer, lyt til suset i træerne og oplev, hvordan freden sænker sig.

Østrigs Turistbureau
Foto: Tirol Werbung / Ramon Haindl

Mærk adrenalinen med freeriding

Freeriding giver dig den ultimative følelse af frihed. Freeriding er – som navnet foreskriver – at stå på ski eller snowboard i den uberørte puddersne, som ikke er klargjort til skiløb. Altså frit løb.

Freerider du, kan du opleve den helt særlige følelse af at glide gennem uberørt sne helt for dig selv. Du slipper væk fra alle de lyde, du forbinder med et skisportssted; musik, lifte og andre mennesker. Her hører du kun naturen. Samtidig får du muligheden for at lade adrenalinen pumpe.

Har du aldrig freeridet før, er det smart at tilmelde sig et kursus, før du tager afsted. Det er nemlig ikke helt ufarligt at køre uden for pisterne, da der er risiko for laviner eller skjulte sten under sneen. Husk, at det er en god idé at følges med en anden – og følg altid rådene, hvis du ser skilte med advarsler.

I Østrig støder du på masser af fantastiske freeriderområder, som for eksempel Arlberg-bjergtoppen i Warth-Schröcken, Stubai-gletsjeren eller Bruggeralm i Østtyrol. Læs mere om gode spots for freeriding her.

Læs også