https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/d121ca44c3a14a398d47fc58c37092b7_0.jpg
Indkørslen til Luigi Giustis vingård.
Rejser

Vine og gode oplevelser i Midtitalien

3. april 2009
af Dorthe Plechinger / Foto: Locator/Anatoly Gendin, Dorthe Plechinger m.fl.
Marche i Midtitalien har strande, små kringlede byer, delikatesserne, top-restauranterne og ikke mindst de specielle vine.

Fazi Battaglias graciøse og elegante repræsentant - 4. generations-indehaveren Chiara Gianotti tager imod, da chaufføren endelig formår at finde stedet i Castelplanio i det såkaldte Castelli di Jesi Classico-område.


Luigi Giusti og han kone driver
Cantina Luigi Giusti med en
produktion på Lacrimadruen,
og de sælger også egnstypiske
pølser og oste fra gården.
cantinaluigigiusti@virgilio.it

Fattoria Le Terrazze er hele
rejsen værd. Ejeren Antonio
Terni er en mangeårig fan af
Bob Dylan og har givet to af
sine bedste vine navne til ære
for den store sanger - 'Planet
Waves' og 'Vision of J'.

Favoritter

Vingården Santa Barbara har gode vine og en aldeles skøn vingård af den rette rustikke støbning i italiensk middelalderstil med rundbuer i sten og helt moderne stilrene møbler i smagerummet i kælderen. Vin smager bare bedst i, nå ja, smagfulde omgivelser.
www.vinisantabarbara.it

Azienda Lucchetti har foruden vinene hjemmebagte smagsprøver på f.eks. brød med anis og mandel samt biscotto de lacrima, kager, der er smagt til med druemasse. Desuden en nærmest magisk smuk bjerg- og daludsigt over stedet Morro d'Alba. Bør især nydes en søndag morgen med strålende sol over vinmarkerne!
www.mariolucchetti.it

Cantine Marconi skal anbefales især på grund af den dejlige, intime stemning, der er over stedet. Både deres hvide vine af Verdicchio-druen og deres Lacrima og Rosso Piceno har denne smag af det allestedsnærværende kirsebær - visciola. Kirsebærret smager helt vidunderligt igennem i den søde vin af samme navn fra stedet: Vino e Visciola. På den lille vingård i de smukke omgivelser er det også muligt at købe delikatesser fra området.
www.cantinemarconi.it

Enoteca Regionale delle Marche i Jesi er et vinotek, hvor du kan smage alle vinene fra regionen.
www.assivip.it/

www.italcook.it
www.fazibattiglia.it
www.casalfarneto.it
www.frasassi.com

Vi skal både smage på stedets vine på Verdicchio-druen, som denne vingård er blevet selve symbolet på med den rundmavede og lidt organiske amfora-flaske med en lille 'flaskepost' anbragt ved halsen, samt tre årgange af den San Sisto DOC-vin, »som vi ser som resultatet af 50 års forarbejde,« siger Chiara Gianotti. Med god ret kan vi selv konstatere - og så har den som den eneste vundet den italienske sommerlier-organisations Oscar to år i træk og er noget så usædvanligt som en fadlagret hvidvin.
Vi skal i det hele taget smage på mange usædvanlige vine, spise os igennem mange syvretters menuer og delikatesser og bjergtages af mange storslåede scenerier på vores besøg i den 'oversete region,' hvor vi bor i Jesi - byen, der med sine gigantiske bymure og gamle labyrintiske gader fra det 14. århundrede er kendt for både sin slowfood-skole, sine restauranter og sin vinsmagningsskole Enoteca Regionale delle Marche. For mens Fazi Battaglia hører til den mere strømlinede ende af vingårdene i regionen, så har også de mindre og ofte meget autentiske gårde en del at byde på, skal det vise sig. Ingen tvivl om, at selv på den mindste lille vingård er der en kæmpe ambition og stolthed over produkterne, og de har stort set alle steder forstået, hvad vi nordeuropæere vil ha': Vi vil have gamle rustikke stenhuse, stærkt malede vinduespartier, lidt autentiske træmøbler og gerne, gerne, gerne den store historie om familier i sytten generationer, der har kæmpet sig til de vine, de har nu har og er så stolte af. Og så vil vi have specielle vine. Så det får vi! www.fazibattiglia.it

Lacrima og idyl

F.eks. på et af de mest vidunderlige besøg hos Luigi Giustis vingård tæt på havet ved Montignano. Luigi og hans kone har disket op udenfor under de skyggefulde træer med udsigt over havet med forskellige smagsprøver på vine af Lacrima-druen, f.eks. Rubbjano, og med lokale delikatesser, bl.a. peccorino marchigiano-osten og de skønne ciauscolo-pølser. Og med dagens sidste solstrejf bliver der cirklet glas og snuset og smasket igennem på Lacrima-druens heftige oplevelser. Ren idyl, der understreges af, at Giusti-parret med armene om hinanden fortæller, at de netop har haft bryllupsdag. Mere ægte italiano og landlig style fås ikke - og alle går derfra i fortryllet humør. Som vi har gjort på vores firedagestur fra mange af de andre besøg:
Marche har nemlig vist sig at have mange store og ægte oplevelser at byde på, sin ringe størrelse til trods. Eller måske netop på grund af sin størrelse. For hvad man ikke ser i denne lille perle, er et overopbud af turister, strømlinethed og forhøjede priser på f.eks. de markante vine, som regionen i dag står for - endnu.
Så skynd dig, hvis du vil prøve noget nyt. Du kan nemlig selv gøre turen efter, inden Marche for alvor glider ind på GPS'ens globale lystavle.

Tag på bondegårdsferie eller kokkeskole

Bondegårdsferie er en anden måde at opleve Marche på: Her kan du selv - eller hele familien - bo på en vingård eller arbejde med på stedet, typisk med at plukke druer. Der vil ofte også være andre tilbud, f.eks. at man kan ride, lære at smage på vine og lignende. Skal en gård tilbyde agriturismo, må den kunne bevise, at gårddriften er det primære, så bare rolig, autenciteten er i orden. Der er også bestemte krav til den mad og drikke, der tilbydes. En vis andel skal være lokal. Er det den gode smag , som trækker, så tilbyder The Higher Institute of Gastronomy and School of Regional Cooking - Jesi's Slow Cooking-skole - kurser til passionerede hjemmekokke og/eller turister. Kurserne er en blanding af praktik i køkkenet og besøg hos lokale producenter af bl.a. pasta, ost og vin. I år er der fire ugekurser for særligt interesserede den 5. og 30. oktober samt 16. november og 11. december. Og kortere kurser den 24. august og 4. september.
Italcook organiserer også individuelle kurser for kokkeskoler og institutter fra udlandet.

Læs om MARCHE - DRØMMEN OM DET USPOLEREDE ITALIEN

Læs også