Vietnam til lands og til vands
Rejser

Vietnam – til lands og til vands

19. november 2011
af Tekst &
foto: Dorthe Kandi
Vietnam har farver, mennesker, trafik, og en fascinerende historie at byde på

Jeg sidder i en liggestol i absolut ro og stilhed, mens det store træskib duver blidt i det jadegrønne vand. Omkring er der udsigt til grøntbevoksede klipper, der mest af alt minder mig om scener fra Ringenes Herre. Her er smukt og fascinerende - en nordjysk stemme bryder stilheden med et: "Det er slet ikke koldt, det her." Nogle af mine 16 rejsefæller på rundrejsen i Vietnam tager en svømmetur i Halongbugten i Vietnam, hvor vi har sejlet rundt i nogle timer.

Rejser til Vietnam

PIRATERNES LAGUNE
Vi gik om bord ved frokosttid og begynder vores døgn i Halongbugten med en overdådig frokost med masser af fisk og skaldyr. Store rejer, muslinger, blæksprutte, farserede krabber, sprøde forårsruller, ris og en hel "spøgelsesfisk". Imens glider vi forbi klipper, enkelte andre skibe og lokale fiskerbåde.

Efter frokost sejler vi i en mindre båd ud til en enorm drypstenshule - Sung Sot, "overraskelsens hule". Hulen er ret stor, og det tager 20-30 minutter at slentre igennem den. Undervejs er der sat lys for at fremhæve de underfundige formationer.

FORTOVSLIV
Efter et fantastisk døgn i Halongbugten vender vi tilbage til Hanoi, der er et imponerende sanseindtryk af ældre kvinder med de karakteristiske flettede sivhatte, klipklappere og skulderåg belæsset med frugt og blomster - eller alt, hvad der skal bruges til at mikse en lille nudelret på ethvert gadehjørne - og unge kvinder i stiletter og stramme jeans med mobiltelefonen ved øret.

I en af gaderne sidder smede på rad og række og svejser - på hug på fortovet. I det hele taget foregår der meget på den smule fortovsplads, der ikke er optaget af parkerede motorcykler. Jeg ser kvindelige kødsælgere, der lige parterer en kylling på gadehjørnet, mens andre har gang i et lille gadekøkken, hvor man kan købe sin frokost og indtage den siddende på en diminutiv plastskammel.

SAIGON OG KRIGEN
I starten af det 16. århundrede var Saigon en fiskerlandsby - det er den ikke længere. I dag er Saigon præget af brede boulevarder, smukke gamle huse i kolonistil og højhuse i glas og stål. Ligesom i Hanoi er byen et sansebombardement, bare vildere. I dag hedder byen officielt Ho Chi Minh City, men kaldes stadig Saigon af de lokale.

LUKSUS VED MEKONGFLODEN
Syd for Saigon ligger det meget frugtbare Mekong-delta, som tidligere var afskåret fra omverdenen og besværligt at nå frem til. Men i dag er der nye veje og broer, og vores bus når smertefrit og nemt frem til turens skønneste hotel, Hotel Vicotoria, der ligger lige ned til floden og ligner et levn fra kolonitiden med sin gule facade, flotte flisegulve og masser af mørkt træ. Hotellet er et af den slags steder, hvor toiletpapiret er foldet i en fin lille spids, hver gang du kommer ud på badeværelset. I haven er der en fin mørkeblå pool og ikke mindst dejlige stole at slænge sig i efter en promenade langs med Mekongfloden.

Læs også