https://imgix.femina.dk/media/ee97ff1980314a0e91b216f24c54fd4a.jpg
Rejser

Ukraine - fuld af overraskelser

28. maj 2009
af Sus Falch
Foto: Shutterstock
Ukraine er langt mere end gaskonflikt og gnidninger. For turisten venter der et imødekommende land med landskaber, der hviler i sig selv, små autentiske landsbyer og storbyer med gamle bygninger og moderne livlighed.

Kvindetips:

Husk at pakke
Solbeskyttelse, tøj, der passer til aktiviteterne i din ferie. Personlig medicin og andre uundværlige fornødenheder, som ikke kan købes i enhver lille by. Gerne en parlør.

På kur
Kan du komme på gammeldags kur-maner på hoteller langs Sortehavet.

Shopping
Er så absolut bedst i Kiev og Odessa, hvor bl.a. butikscentre kan friste dig og plastickortet.
Bydelen Podil i Kiev med Andriyivsky-gaden i det gamle købmandskvarter er fyldt med gallerier og forretninger.

Grøn oase
Khreshchaty park bliver kaldt Yoke af de lokale og er et skønt parkområde i Kiev med mange små parker i parken og fine udsigter over byen.

Opera og ballet
I førsteklasses kvalitet kan opleves på Ukrainian National Opera i Kiev eller Operahuset i Odessa.

Seværdigheder:

Gamle Kiev

Kiev er den smukke gamle by med gyldne kirkekupler, plaskende springvand på byens pladser, ornamenterede paladser, socialistiske skyskrabere med røde stjerner, offentlige granitbygninger og facader med spraglet graffiti.

Sidstnævnte findes naturligvis også i den noget yngre Odessa 460 km stik syd, der er havneby og kulturel smeltedigel i langt højere grad end Kiev.

Odessa har mange kulturer og klasseforskelle, som på forunderlig vis ikke tørner sammen, men integrerer.

Verdensarv

Da verden i 2007 stemte om sine syv nye vidundere, lavede Ukraine sin egen nationale konkurrence.

To af vinderne var klosteret Kievo-Pecherska Lavra og de underjordiske huler med mumificerede munke samt den smukke St. Sophia katedral, som begge er på UNESCOs verdensarvliste.

Klosteret er virkelig imponerende og ikke bare en turistattraktion, men i høj grad et religiøst hovedkvarter for landets ortodokse kirke og valfartssted for pilgrimme.

Du kan få en større forståelse af komplekset ved at besøge munkenes webside www.lavra.kiev.ua, før du rejser. Og så vil vi da lige tippe dig om, at du kan besøge hulerne og den nedre del af lavraen gratis og på egen hånd, fordi det er hellige steder. Men det oplyser guiderne sjældent om.

Sofia katedralen er opkaldt efter Hagia Sofia katedralen i Istanbul og har et smukt dekoreret indre.

Herudover er Chernobyl-museet, krigsmuseerne og frilandsmuseet Pirogovo værd at besøge, men der er flere muligheder som måske falder i din smag på en af Kievs talrige websider, som du finder i vores oversigt.

2½ times kørsel nord for Kiev kan du besøge Chernobyl-området, der i 1986 blev lagt øde i en af verdens største atomulykker, og nu er blevet en must see attraktion.

Den glade havneby

Odessa kom ikke med på ukrainernes top-syv seværdighedsliste, men landet har også mange højdepunkter at vælge imellem.

Selvom der er 800 års forskel på Kiev og Odessa - Odessa er kun 215 år - så er der også interessante seværdigheder. Man skal nemlig huske på, at Odessa under det russiske styre var stedet man skulle se og blive set.

En af seværdighederne ligger under jordens overflade, i nogle af de 1000 km lange gange, der blev lavet af kosakker, som udvandt limsten til bygningen af byen. Senere blev gangene gemmesteder for smuglere, revolutionære og flygtninge - hvor mørke og kolde de end er.

Overvej en guidet tur i det afsnit, som ligger i den nærliggende landsby Nerubayske samt et besøg på det tilhørende museum, Museum of Partisan Glory.

Byen er også rigtig livlig om sommeren, shoppingmulighederne er mange, og du kan spise godt - både lokalt og internationalt.

Attraktioner:Mød de lokale

I Ukraine bringer rundrejserne dig ofte i kontakt med befolkningen i form af besøg i børnehave, på en skole, et tidligere sovjetisk fælleslandbrug eller i et privat hjem, hvor gæsterne beværtes med frokost fra det lokale køkken.
En anden festlig oplevelse kommer imod dig på øen Khortitsa og byen Zaporozhye, som blev det centrale samlingspunkt for trælle, der flygtede fra feudal undertrykkelse i det centrale Rusland og døbte sig selv kosakker - der betyder frie folk.

Her er Zaporozhye-showet kendt viden om for adrætte kosakker, der viser færdigheder i ridning, håndtering af våben, brug af sværd og pisk, samt naturligvis dans og sang, samt et afsluttende måltid mad.

Op i bjergene

Hvor det meste af Ukraine er forholdsvis fladt med store frodige sletter, rejser bjergene de østlige karpater sig i Ukraines vestlige del mod Rumænien.
Naturen er varieret med en blanding af skov, dyrkede marker og gode vandremuligheder.
Det kan du blive meget klogere på ved at klikke ind på www.outdoorukraine.com. Her kan du købe vandreferie til nærmest ingen penge, få svar på vandrerelaterede spørgsmål og læse andre turisters kommentarer.

Ferietips

Sprog
Ukrainsk, der er officielt sprog, og russisk.

Eksperthjælp
Alt Rejser er dansk ekspert i rejser til Rusland og Ukraine. De har storbyferier og mulighed for at skræddersy en rejse til dig. www.altrejser.dk, tlf. 33 12 20 30.

Valuta
Hrivnja (UAH), 1 hrivnja er 100 kopijka og 1 USD er 7,70 UAH. Kan ikke købes uden for landet, så medbring euro eller dollars og kreditkort.

Tidsforskel
1 time, når klokken er 12 her, er den 13 i Ukraine.

Guidebøger
Alle engelsksprogede: »Kiev« og »Ukraine« fra Bradt, www.bradtguides.com, »Eastern Europe« og »Ukraine« fra Lonely Planet, www.lonelyplanet.com. Billigst på nettet, men fås også i store boghandler.

Visum
EU borgere og danske statsborgere skal ikke have visum. Andre skal søge turistvisum på Den Ukrainske ambassades konsulat i København. Se www.mfa.gov.ua/denmark/dn

Klima
Årstider som herhjemme, vinteren kan dog være kold i f.eks. Kiev.

Litterær?
Så besøg Odessas litteraturmuseum med hyldest til Tjekhov, Pushkin, Tolstoj og Gorky.

Vinsmagning
På The Wine Tasting Hall i Jalta kan du smage alle de gode vine fra området.

Handicappede
Har det ikke så nemt i et land som Ukraine, hvor landets egne 15 procent krigs- og mineinvalide stadig kæmper for bedre forhold.

Ud i Odessa
Nattelivet med barer, restauranter, diskoteker og natklubber finder du primært i det historiske centrum omkring Deribasovskaya gaden og Arcadia langs med havnefronten.

Stærke egnsskikke

Det er også i karpaterne, at du kan opleve Hutsul-folkets meget velbevarede egenart.

På grund af byernes isolerede beliggenhed i bjergene, har Hutsul-folket formået at bevare deres egenart og traditionelle levevis baseret på kvæg- og fåreavl.

De udfører stadig håndværk, som er nedarvet i generationer, og en rejse i den gyldne ring, som udgøres af syv byer, er en stor oplevelse. Byen Kolomyya huser hutsul-egnsmuseet,
Kosiv har et ugentligt marked med kunsthåndværk og Yaremcha har gode restauranter.

Byerne er små, men det er en stor oplevelse at besøge dem, fordi meget er så autentisk, og man er bevidste om, at overlevelse i fremtiden ligger i at bibeholde kvaliteten.

På rundrejse

Hvis du har tid og lyst til mere end storbyferie, er der endnu flere muligheder i det store land.

Men du skal være klar over, hvis du rejser rundt på egen hånd f.eks. i en lejet bil, at ikke Gud og hvermand taler et fremmedsprog, du forstår.
Til gengæld er man meget imødekommende, og du kommer langt med smil, fagter og en rejseparlør.

Der findes dog en god håndfuld grupperundrejser til Ukraine hos danske rejsearrangører Albatros Travel, Best Travel, 65-ferie og Holstebro RejseCenter.
Hvis du vil på færdigpakkede specialrejser, så tag et kig på www.privateguide.dk, der har et stort udvalg.

Se flere rejseguides her

Rejseklare websteder:

www.altrejser.dk
www.besttravel.dk
www.ukraine.org
www.albatros-travel.dk
www.kiev.info
www.whatson-kiev.com
www.go2kiev.com
www.outdoorukraine.com
www.kievukraine.info
www.ukrainiantrips.com
www.wumag.kiev.ua
www.tryukraine.com
www.holstebrorejsecenter.dk
www.osteuropa-rejser.dk
www.odessa.ua
www.65-ferie.dk
www.privateguide.dk

Læs også