https://imgix.femina.dk/media/735e0060812e435f80a187220234ef2a.jpg
Rejser

Uforglemmelige thailandske ø-hop

26. oktober 2010
af Hanne Høiberg
Vi er vilde med Thailand i vinterhalvåret, og efterhånden som stadig flere danskere ikke længere er førstegangsbesøgende, vover mange sig af sted på egen hånd. Følg med til ferieøen Phuket og derfra på ø-hop længere mod syd, hvor det ene tropeparadis afløser det andet.

Jeg har længe kunnet se de mørke konturer af den høje ø med de forunderlige klippeformationer forude og nu, hvor færgen sagtner farten, bliver koralsandet, kokospalmerne og de små bungalows til virkelighed.

Rejse-info til Thailandsk ø-hop

 • Hvis ikke du vil købe din flybillet via søgemaskiner som www.momondo.com og www.travelmarket.dk kan du købe fly alene hos flere af de store charterbureauer, bl.a. Spies og Scanway/Tyrkieteksperten

 • Orker du ikke at være din egen rejsearrangør, kan du også købe et skræddersyet ø-hop: Star Tour arrangerer ø-hop til Koh Lanta, Koh Lipe og Koh Ngai. Du flyver til Krabi, og herfra er alt booket og arrangeret på forhånd, inkl. transporter med bus og båd. Hertil kommer lokal, engelsktalende guide.

 • Nyhavn Rejser tilbyder ø-hop i Sydthailand, der begynder med ophold i Bangkok, fortsætter rundt på en række øer i Trang-provinsen og slutter med afslapning i Krabi.

En longtailbåd glider gennem akvamarinhavet op mod siden af færgen, og vi stiger ned mod to sæt brune hænder og store hvide smil, som sørger for, at vi kommer sikkert om bord.

Få minutter senere støder longtailen mod sandbunden, og vi vader ud i det 28 grader varme vand det sidste stykke ind mod det resort, der skal være vores hjem de næste par dage.

Jeg må næsten knibe mig i armen. Både over endelig at være her - på Phi-Phi øerne ca. 50 km syd for Phuket ved den thailandske vestkyst - og over måden at ankomme på. Hvis ikke dét er eksotisk…

Jeg er på ø-hop i det sydlige Thailand sammen med min mand. Vores første af slagsen, og det er nok også derfor, billedet af ankomsten har brændt sig så fast.

Siden har vi flere gange rejst rundt mellem øerne i Andamanerhavet. Ligesom titusindvis af andre danskere er vi nemlig også faldet for kongedømmet med det sublime klima, de frodige øer, imødekommende befolkning og den vidunderlige, stærke mad.

Denne vinter ventes antallet af danske turister i Thailand tilmed at sætte ny rekord med op mod 110.000, som enten tager på charterferie eller rejser individuelt.

Netop fordi så mange af os ikke længere er førstegangsbesøgende, begynder stadig flere at tage af sted på egen hånd. For Thailand er et let land at rejse rundt i, og selv om man altid skal være på vagt over for lommetyve, har jeg aldrig følt mig utryg.

Og specielt sydpå, hvor turismen forlængst har bidt sig fast, taler mange thaier så meget engelsk, at det altid er muligt at kommunikere.

Uberørte øer mod syd:

 • Koh Ngai, lige syd for Koh Lanta, er en lille ø med kun 7 hoteller - alle på østsiden. Her er frodig regnskov og hvide palmefyldte strande, ikke meget andet. Der er nemlig ingen fastboende befolkning.

  Færgeforbindelse fra Ban Saladan Pieren på Koh Lanta til Koh Ngai Resort Pier i højsæsonen fra november til april.

  Herfra er der videre færgeforbindelse længere sydpå til bl.a. Koh Mook og Koh Lipe nær den malaysiske grænse. www.kohngai.net - endda i dansk udgave - har oplysninger om øen, hotellerne og færge og anden transport til øen.

 • Koh Mook, lidt længere mod syd fra Koh Lanta, er en ny drøm af en lidt større sydthailandsk ø. Her er masser af små strande, sunde koralrev, små fiskerlandsbyer og store gummiplantager. Øen er kendt for sin smukke hule, Emerald Cave.

  Ved lavvande svømmer man gennem en 80 meter lang tunnel direkte ud i en smaragdgrøn lagune omgivet af kridhvid strand og stejle limstensklipper. Desværre har man alt for sjældent dette paradis for sig selv.

  Der er endnu kun få resorts på øen, f.eks. Koh Mook Charlie Beach Resort direkte ved en af øens smukkeste strande. Færgeforbindelse til Koh Lanta fra november til april, se også www.lantainfo.com.

Phi-Phi forude

En tommelfingerregel siger, at det bedste tidspunkt at besøge Phuket og omegn på er mellem november og marts, den såkaldte »dry season«.

Modsat kan man også sagtens tage af sted mellem april og oktober - i de våde måneder som er lavsæson og dermed billigere. For nok kan det regne voldsomt i Thailand, men bygerne kommer som regel på klokkeslæt og varer højst et par timer.

Vi har købt billigste returbillet København-Phuket (med en enkelt mellemlanding i Frankfurt), men kunne lige så godt have valgt at flyve til Krabi på fastlandet lidt længere mod syd.

Phi-Phi øerne nås lige let begge steder fra, turen med færgen tager omkring to timer fra Phuket, halvanden fra Krabi.

Vores fly lander i Phuket lufthavn om morgenen. Hjemmefra har vi bestilt transfer til Rassada Pier, et af de steder, færgen til Phi-Phi går fra.

Fordelen er, at vi ikke behøver tænke for meget i den lettere jetlaggede tilstand, jeg i hvert fald altid er i efter 10-12 timer i luften. Tjek færger og tider på www.phi-phi.com/ferry.

Bungalowen er også bestilt på forhånd, ellers var vi heller aldrig blevet hentet af longtailbåden. Det er selvfølgelig et temperamentsspørgsmål, om man vil rejse helt ud i det blå eller have bare en smule styr på, hvor man skal bo.

Jeg foretrækker det sidste og booker altid de første par nætter hjemmefra. Herefter er det lettere - og tit billigere - at bestille undervejs. Der er masser af små, lokale rejsebureauer både på øerne og på fastlandet, som f.eks. har tilbud på færge og overnatning til priser, som ligger langt under, hvad du kunne have fået hjemmefra.

Færre turister mod syd

Næst efter Phuket er Phi-Phi øerne nok den mest populære turistdestination på Andamanerkysten - specielt i højsæsonen mellem december og marts. De to øer Koh Phi Phi Lee og Koh Phi Phi Don blev stærkt beskadiget efter tsunamien i 2004, men i dag er så godt som alting genopbygget, oftest i højere standard.

Den lille by Ao Ton Sai på hovedøen Phi- Phi Don, hvor bådene lægger til, er efterhånden ét mylder af barer, restauranter og souvenirbutikker, mens den postkortskønne bugt er godt pakket med bungalowhoteller i alle prisklasser.

Alligevel byder øerne stadig på tæt jungle med forunderlige limstensformationer, drømmestrande og masser af muligheder for at snorkle og dykke.Vi er primært kommet for at dykke og har derfor valgt at bo på nordsiden af øen modsat turistcentret. Der går ingen veje hertil fra Ton Sai, kun en sti gennem junglen. Eller en longtail.

Efter tsunamien er Phi-Phi Island Village ved Loh Ba Kao Bay blevet bygget totalt om og er i dag et firestjernet luksushotel med alt, hvad dertil hører. Et af dem, man drømmer om i mørke, danske efterårsmåneder. www. ppisland.com.

Fra Phi-Phi tager vi videre med færgen sydpå til Koh Lanta. Ud over at være en dejlig tilbagelænet ferieø er Koh Lanta et fint udgangspunkt for de mere uopdagede øer som Ko Ngai og Ko Mook længere mod syd.

I forhold til både Phi-Phi og Koh Lanta lever begge i endnu højere grad op til ens drømme om det uberørte paradis. Her er der stort set ikke andet at foretage sig end at snorkle og dykke, gå lange ture langs stranden, falde i staver over en god bog, udfordre smagsløgene med stadig stærkere nuancer af chili - og selvfølgelig bare nyde at være sammen med den, man holder af.

Læs også