https://imgix.femina.dk/media/fb235ca695f44b4588bd43e9fb91f42d.jpg
Rejser

Tyrol

16. juni 2010
af Sus Falch
Sommer i Tyrol er ferie med godt vejr og smukke naturoplevelser i Østrigs alperigeste delstat. Her er hyggeligt med stort H og gemytligt med stort G, uanset om man bevæger sig op i alperne eller ned i dalene, mellem bøndergårde eller byer.

Ud af Østrigs ni delstater er Tyrol så absolut den, der er mest præget af Alperne, og den indflydelse som store bjerge nu engang har på befolkningstætheden. Ser man på geografien er Tyrol delt i to adskilte områder - ja faktisk tre. Nord- og Østtyrol i Østrig, og så Sydtyrol, som er en autonom italiensk region. I denne rejseartikel bliver vi på den østrigske side af grænsen og begiver os rundt i de egne, der er kendt for maleriske bondehuse, grønne dalstrøg, forrevne bjergtinder, søer og gemytlig tyrolerstemning, når der festes.

FERIETIPS

Sprog
Tysk med østrigske dialekter.

Valuta
Euro

Fordelskort
I flere østrigske vandre-områder sælges rabatkort til vandrere til bjergbaner og lifte, hvis du vil op på toppen. Købes på det lokale turist-kontor.

Aldersrabat
Flere steder bl.a. i Mutters får man rabat på overnatningen eller hele feriepakker inkl. fordelskort og aktiviteter,
hvis man er over 50. Se f.eks. på Innsbrucks og Tyrols websider.

Før du kører
Husk sikkerhedsvest, motor-vejsmærkat (kan købes på internettet), kørekort, regi-streringsattest, rejseforsikring, bilens røde kort og pas.

Udflugtsforslag
Som FDM-medlem kan du købe feriepakker med kort
og turforslag m.m. til to områder i Tyrol: Salzburg/Tyrol og Berchtesgarden, samt Østtyrol/Kärnten. Pris 98 og 73 kr.

I egen bil
Kap 150 km af køreturen ved at sejle Gedser-Rostock.
Brug de østtyske veje, som er sat i stand med moderne rastepladser. Tag den gamle saltvej via Lübeck eller eventyrvejen via Hamborg med lokaliteter kendt fra bl.a. Grimms Eventyr.

Tyroleraften
Mange steder er der tyroleraftener, danseaftener, originale Lederhosen-fester, harmonikatræf og mange andre festlige, traditionsrige arrangementer.

SEVÆRDIGHEDERInnsbruck

Den gamle kejserby, fra dengang konge- og kejserrækken var domineret af navnet Maximillian, er hyggelig og nem at se det meste af på blot en dag.

Das Goldene Dach - Insbruck

Det Gyldne Tag, er for Innsbruck, hvad Den lille Havfrue er for København. Flot blev det da også af, at kejser Maximillian 1. spenderede seks kilo guld og masser af arbejdstimer på at udsmykke altanen, hvor han havde sin faste udkigsplads over gadebilledet og borgerne.

Butikker - Insbruck

Butikkerne i byen er behageligt kvalitetsbevidste, uden at være snobbede eller særligt dyre.

Hofkirche - Insbruck

Maximilian 1.s store gravmonument i Hofkirche er et besøg værd. Er der mere tid, så overvej at bruge den på det tidligere kejserslot Hofburg og Tiroler Volksmuseum i fire etager med bondestuer og folkedragter lige ved siden af kirken.

Mutters

Denne by er også værd at fremhæve for sin skønhed. Hele to gange er den blevet kåret som skønhedsdronning blandt delstatens byer. Og så er der kun otte km mellem Insbruck og Mutters, så man kan lade bilen stå i den ene by og tage sporvognen til den anden. Mutters er da også en perle, hvor østrigernes allestedsnærværende omhyggelighed udmønter sig i blandt andet velholdte huse i den karakteristiske stil med hvidkalket mur, tagkonstruktion af træ og altankasser, der flyder over med blomsterflor i rødt, hvidt og pink.

Tager man den nye gondolbane op til eventyrbjerget, vanker der en storslået udsigt, oplevelsesrestaurant og stor børnelegeplads. Og naturligvis kan man også begive sig ud med vandrestøvlerne ad Innsbrucker Almenveg, der fører til mange sætere, »alm« betyder nemlig sæter.

Alpebonden

Bør besøges, da mange af bønderne i Tyrol producerer ost, smør, honning, skinke og andre gode sager, der går en meget direkte vej fra jord til bord.

Achensee

Tyrols største sø, der breder sig i caribiske farver og 9x1 kilometer. Godt nok er det en sø, men det er nemt at få associationer til en fjord, som den ligger mellem Karwendel-bjergene i vest og Rofange-bjergene i øst.

AKTIVITETER

I Tyrol har man vandreferier både sommer og vinter, og en af dem foregår i det meget mondæne område Kitzbühel, som skisportsinteresserede kender for styrløbsløjpen Hahnenkamm. Selv om Lamborghinier og Ferrarier holder side om side på disse kanter, er et ophold heldigvis også til at betale for langt mindre formuende, for her er også billige restauranter og gratis glæder side om side med stolte kurhoteller - og hele fire golfbaner.

Obergurgl, som blot er en samling huse i Ötztaler Alpen har hele 1.300 km markerede vandreruter i mange sværhedsgrader.

Det er værd at huske på, at mange af vandreruterne i Østrig også går ad små smalle landeveje og derfor kan klares af langt de fleste. Selv herfra er der storslåede udsigter til bjerge, søer, træhuse og ensomt liggende bondegårde.

Achensee

Så stor en sø er også mere karismatisk end en lille, fordi vejr- og vindforhold, kan piske Atlanterhavs-stemning op den ene dag, og lade den brede sig dovent som en lagune i troperne, den næste.
De skiftende sindsstemninger gør den naturligvis attraktiv for mange typer sejlsportsaktiviteter. Man kan sejle kajak eller kano, eller begive sig ud på de små brædder, hvis man er ihærdig surfer - eller har lyst til at prøve kræfter med sporten, der også dyrkes med farvestrålende drager som fartgiver.
Er man helst fri for de store sportslige udfoldelser for at komme på vandet, så tag en rundtur på søen med Achensee-Schiffarts fine damper. Det er både hyggeligt og smukt.

Hvis man bare vil dase og tage en dukkert i ny og næ, når det rene søvand op på 24 grader om sommeren, og hvad skal man så med en opvarmet swimmingpool? Den flade sydkyst er især familievenlig, golfspillere kan dyste på Tirols ældste 18-hullers bane i Pertisau og de næsten lige så svære ni huller i Achenkirch.

Gammel er også Achensees damptog med tandhjul, der triller af sted fra Jenbach til Eben, uvidende om at den er ældst af sin art i Europa.

KVINDETIPS

Glaskunst
I den lille by Rattenberg ligger glasbutikkerne med kunst-, smykke- og brugsglas som perler på en snor.

Tøsetur
Ruby Rejser har som noget nyt en bus-tøsetur til Kitz-bühel 8.8.-17.8, hvor man skal prøve alt fra kajak til moun-tainbike, vandring, shopping og wellness. 5.490 kr. pr. person i delt dobbeltværelse og 1.000 kr. mere for enkelt.

Velvære
Østrig har tradition for kurhoteller, så overvej om nogle af feriedagene skal tilbringes med helsebringende forkælelse på sådan et.

Shopping
Østrigske kvinder gør meget ud af sig selv og deres frem-toning, og interessen afspejler sig i gode sko- og tøjbutikker i de større byer.

OVERNATNING

Hvis man rejser selv i egen bil, kan man indlogere sig på en alpeidyllisk bondegård eller hyggeligt familiedrevet hotel i sammenslutningen Alpine Gæstgivere.
Der er mere end 130 medlemmer, som dog ikke alle ligger i Tyrol, men har en beliggenhed i alperne og en familiær stemning til fælles. Alpine Gastgeber hedder fænomenet på tysk, og sammenslutningen har sin egen webside, som desværre kun er på tysk, hvor Tyrol hedder Tirol. Men har du brug for hjælp til bestilling, så kontakt Østrigs Turistbureau telefonisk på tlf. 80 88 67 44, hverdage 9-17.

Desuden ligger mange campingpladser lige så idyllisk som hotellerne, så det er bestemt en god mulighed.

LINKS

Landets dansksprogede turistwebside www.austria.info bugner af informationer, og rummer mulighed for at downloade eller bestille brochurer og finde vej til de adskillige danske rejsearrangører med Tyrol på ferieprogrammet.

www.austria.info
www.tirol.at
www.innsbruck.info
www.fdm-travel.dk
www.muttereralm.info
www.alpine-gastgeber.com
www.riisrejser.dk
www.rubyrejser.dk
www.kitzbuehel.com

Læs også