https://imgix.femina.dk/madogbolig/media/d279d34ba82c438eb90ddf1a30f0a637.jpg
Rejser

Trendhotel: Urban alpeidyl i Østrig

31. maj 2010
af Redaktionen
Miramonte mikser et skud hjemstavnsæstetik, lidt designklasse, den fortryllende bjergatmosfære og en skive alpenostalgi. Dertil en masse tilbagelænet chill-out. Afslappet redt op på køernes græsmark.

Bjergene har dikteret en storslået scenografi, da arkitekt og hotelejer Ike Ikrath inviterer indenfor. »Vi kreerer scenen. Gæsterne er aktører, der skaber oplevelsen,« siger manden, der med sikker hånd har skabt et moderne, stilsikkert og kreativt hotel i den klassiske helse-, vandre- og skisportsby Bad Gastein midt i Østrig. Han er sikker i sporet, når det gælder konsekvens i visuelle stemninger, og Miramonte er pakket med gode navne: Eero Saarinen har tegnet tulipanbordene, Alvar Aaltos lænestol troner elegant i foyeren, og Harry Bertoia er formgiveren bag alle de hvide trådnetstole, der foret med fede lammeskind er både magelige og sjovt uhøjtidelige for alle, der kommer for at nyde de lækre biodynamiske og lokalt inspirerede måltider.

Bar med vue over by og bjerge

De fine silkelampeskærme er kreeret af den smukke, japanske kunstner Megumi Ito og kombinerer klassisk håndværkstradition og smukke stoffer med et flot nyt look. Det hele er samlet omkring hotellets hjerte: foyeren. Her finder vi også baren med vinkelvue over by og bjerge samt den tilstødende restaurant, der er indrettet i en cool uhøjtidelig stemning med snert af udendørs servering, takket være det rige lysindfald og den uhøjtidelige møblering. Som dekoration skaber fotokunst fra bjergene et naturligt link til de Alper, der omgiver os her for enden af Gasteinerdalen. Den italienske kunstner Giovanni Castell har fotograferet.

Personlige historier
»Godt design holder længe. Vi bekender os til en stilmæssig vedholdenhed,« forklarer Ike Ikrath om sit valg af alle disse stærke navne, »... men indretning uden sjæl finder jeg uinteressant, så du finder intet her uden personlig historie. Den flotte stol i foyeren har jeg reddet fra at blive kasseret fra byens nedlagte kongreshus. Kunststof-ægget var også tilovers, da Felsentherme, byens store kurbad, blev renoveret. Og Bertoias skønne spisestole er hentet herned direkte fra Tyskland gennem en ven af mig, der spottede dem.« I baren ligger tjekkede magasiner, foreslået af husets gæster til fri læsning, og Ike er ved at samle et bibliotek til rådighed for alle. Men det skal udelukkende bestå af titler, som gæster og venner af huset har læst og anbefalet.

Holistisk spa

Atmosfæren på Miramonte er skabt af lige dele gennemtænkt indretning og lige dele personlighed, der strømmer én i møde fra hotellets grundlæggende idé, nemlig at intet skal være til stede inden for de fire vægge uden at rumme en personlig historie. Fra gæster, fra venner og fra de medarbejdere, hvis nærværende og individuelle personligheder styrker oplevelsen af hjemlig gæstfrihed: Barmanden tager hjertens gerne gæsterne med på timelange vandringer i bjergene, inden han møder på sin tjans om aftenen, og Ingeborg fra den miljøbevidste og holistiske spa udlever sin enestående evne til at favne hvert eneste menneske på dets egne præmisser, mens hun med glødende øjne fortæller om, hvad Reiki-massage og egnens termiske radonberigede vand kan udrette for en mødig sjæl nede i den enkelt og smukt indrettede spa, hvor lækre naturprodukter og Bad Gasteinegnens kur-traditioner tilbydes.

LODEN OG ØKO-POOL
Materialevalget er, ligesom råvarerne og maden, udpræget naturligt og østrigsk med et nip italiensk og helt uden Heidi-look og støvede blomsteropsatser. Ikes hustru Evelyn og makkeren Olaf Krohne, der også var involveret i Hotel Fox i København, har formået at give østrigsk alpekultur spritnyt liv. Som nu barstolene: Betrækket er ren mosgrøn uld fra den klassiske fabrik Lodenwalke, der har eksisteret siden 1434. Men stilen er ganske cool. Over for det fl otte gamle vægmaleri, som Ike kalder 'hjemstavnsæstetik', gør barstolene sig som skønne skulpturer. Og for nylig har han kontaktet skandinaviske Iittala Group for at finde frem til et ældre bestik til restauranten. »Fordi den nordiske gedigne stil harmonerer så godt med bjergene,« mener Ike. Fra den skønneste udsigtsterrasse, hvor folk daser på stilrene træ-dækstole i alpesolen, er der kig til byen, der beklæder bjergskråningerne lige udenfor, og et storladent bjerglandskab. Niveauet længere nede ligger naturpoolen, hvor kvækkende frøer og særlige planter holder økosystemet i balance, så man er fri for klor og kemikalier. Frøerne er dog afsondret i den ene halvdel, lover Ike, der egenhændigt har involveret sig i hvert hjørne af indretningen og den økologisknaturlige stil, lige fra morgenbuff eten til valg af dørgreb og solsenge på terrassen.

Læs om vin fra Tyrol

Læs om fred og forkælelse på Gotland

Selve hotellet ligger, solidt og firkantet, som klæbet fast på en stejl vidundergrøn bjergskråning efter et par serpentinesving, der kræver sin chauffør. Vel ankommet kan man skubbe dørene op til receptionen og indånde den blide, beroligende kokos- og urteduft, der mildt svøber sig om den tilrejsende

Megumi Ito er japansk kunstner og en ven af huset. Hun står bag de kunstfærdigt tilvirkede silkeskærme på lamperne.

Om sommeren fl ytter massagen ud under åben himmel på de smukke bjergskråninger.

Læs også