https://imgix.femina.dk/media/3616d5c72e13488b824f94ef2107f10c.jpg
Rejser

Tobago inviterer til caribisk dagdriveri

23. april 2011
af Mette Iversen
Foto: Mette Iversen
Vil du danse hele natten til caribiske rytmer, spise grillede fiskesteaks på en kridhvid sandstrand med kokospalmer eller dykke blandt farvestrålende koraller? Så er paradisøen Tobago ud for Venezuelas kyst lige noget for dig

Facts om Tobago

• Tobago udgør sammen med øen Trinidad republikken Trinidad and Tobago, der har 1,3 millioner indbyggere. Øerne ligger som nogle af de sydligste i Caribien, lige nord for Venezuelas kyst.

• Den lokale møntfod hedder TT-dollar. En TT-dollar svarer cirka til én euro eller knap otte danske kroner. Et måltid koster 40-100 kroner. Et dobbeltværelse fås ned til 200 kroner per nat.

• Det officielle sprog er engelsk, men der tales også hindi og kreolsk.

• Man kan flyve til hovedstaden Port of Spain på Trinidad og tage en færge til Tobago (tre timer). Eller man kan flyve direkte til Tobago. Flere flyselskaber flyver til Tobago, bl.a. British Airways, Lufthansa, Delta Air Lines og Caribbean Airlines. Rejseselskabet Apollo Rejser og Nyhavn Rejser arrangerer rejser til Tobago, med hotel.

Limin' er et ord, man hurtigt får lært sig på Tobago. Man kan tilnærmelsesvis beskrive limin' som at hænge ud og holde fri. Som en modsætning til pligter og arbejde og ofte med mad, drikke og musik involveret. Øen indbyder bestemt til limin'. Man kan lim'e med de lokale på stranden, hvor folk ofte samles. Eller man kan lim'e i sin liggestol med en god roman under kokospalmerne.

Øen rundt
Tobago ligger som en af de sydligste caribiske øer lige nord for Venezuelas kyst. Den sydvestlige del af øen, omkring Crown Point, hvor de fleste turister holder til, er fladt land med hvide sandstrande. På det nordlige Tobago rejser den gråsorte undergrund sig i svimlende, lodrette højder. Kulturplanter som brødfrugttræer, papaja og mango blander sig med det dybgrønne dække af regnskov i et landskab, der byder på vandfald og vandreture. Da Tobago ikke er meget større end Langeland, kan en tur rundt på øen gøres på én dag i bil. Det kan kun anbefales.

Farveeksplosion
Overalt springer farverne én i øjnene: Naturens blomster, grøntsagsmarkedet i hovedbyen Scarborough, øens mange fugle og solnedgangen. Indbyggerne er en lige så kulørt skare, som øens historie har gjort dem til. Mørklødede efterkommere af slaverne er blandet med efterkommere af de europæiske magthavere, som sloges om Tobago, i århundrederne efter at de første spaniere trådte i land i 1498. Øen har både været på hollandske, franske og engelske hænder, inden Trinidad og Tobago blev selvstændig republik så sent som i 1976. Da briterne forbød slaveriet i 1834, var er stadig brug for hænder til at arbejde i tobaks- og kakaoplantagerne. Arbejdskraften blev sejlet ind fra Indien, og også deres efterkommere udgør en del af befolkningen.

Bling-bling
På Tobago skinner tunge guldhalskæder om kap med guld-autofælge, guldtænder og funklende kingsize-simili i ører og på fingre. Glem alt om jantelov og skandinavisk minimalisme. Her er det ingen skam at vise sit lir frem. Hovedvejens konger er ikke dem med de største biler, men med de største musikanlæg. Tung bas og voldsomme decibel blæser ud af de toptunede biler, hvis indtræk matcher lak, fælge og forrudens dinglende kugler. Det handler om stil - bling-bling.

Grillet fisk i strandkanten
Fest, farver og limin' er en væsentlig del af livet på Tobago. Men er du mere til aktiv ferie med f.eks. dykning, vandring og bådture, byder øen også på masser af muligheder. Fra Pigeon Point kan man stige om bord i en såkaldt glass bottom boat (båd med glasbund), der tager turister med på tur til koralrevet Buccoo Reef. Her kan du studere fiskeliv og koraller gennem bådens glasbund. Og smager det af mere, kan du bestille friskfanget, grillet fisk ved stranden, hvor bådene sætter passagererne i land. Eller måske bare lim'e over en Carib-øl, mens en synkende sol farver den Caribiske Golf lilla og orange.

Vild natur og blå, blå himmel i Florida

Weekend i New York

Læs også