https://imgix.femina.dk/media/36c207d017d644429ab2c346bbe472e7.jpg
Rejser

Tag familien med til Sverige

3. august 2011
af Bettina Wøhlk/Momondo
Foto: Jacob Helbig, All Over
Du behøver ikke at være vild med svenske krimiforfattere for at være vild med Sverige. Journalist og forfatter Bettina Wøhlk er dog begge dele – få hendes bedste tip til skøn ferie med familien i Sydsverige.

Der falder en helt særlig ro over mig, når jeg ser et svensk rødt træhus. En af mine gode veninder med svensk blod i årerne har et vidunderligt lille husmandssted i Blekinge, som jeg har besøgt utallige gange. Kysten er lang og bevokset med løvskov, og fra de mange vige er der en smuk udsigt over glitrende vand og skærgård.

På UNESCOs liste
Karlskrona er med sine godt 60.000 indbyggere den største by i Blekinge og ligger kun tre timers kørsel fra København. Byens velbevarede fæstningsanlæg og gamle bydele sikrede i 1998 orlogsbyen en plads på UNESCOs liste over bevaringsværdige kulturskatte i verden.

Fra Karlskrona afgår der skærgårdsbåde, så du kan opleve det rolige og smukke skærgårdsmiljø. Nogle af øerne er også forbundet med broer.

Kanotur i Sydsverige

Kanotur i Sydsverige

Skønne Skåne
Skåne byder på lidt af hvert: Shopping, kultur, badestrande, smuk natur, wellness og ikke mindst duften af kanelboller. Ystad, som af de fleste danskere nok mest forbindes med færgeforbindelsen til Bornholm, er en hyggelig provinsby og absolut et besøg værd.

I den gamle bydel kan du opleve omkring 300 gamle bindingsværks- og stenhuse fra middelalderen - byen er nærmest et levende museum. Og er du svensk krimifan ligesom jeg, vil du nok vide, at det er her, forfatteren Henning Mankells småkoleriske kriminalkommissær Kurt Wallander holder til.

Også universitetsbyen Lund, som er en af Sveriges ældste byer, hører til i mustsee-kategorien. Byerne Skanör og Falsterbo, der ligger på Falsterbo-næsset, er sande paradiser. Kridhvide sandstrande for både børnefamilier og det mere voksne publikum - og er du til nøgenbadning, kan også det lade sig gøre.

Herlige Halland
Halland er berømt for sine kursteder og strande, men også frodige dale og landdistrikter med skove og søer kan du finde.

I den nordlige del af området ligger Kungsbacka og Kungsbackaskogen, hvor natur- og vandrelystne kan slå deres folder. Der er masser af afmærkede stier og for børnene en skøn naturlegeplads.

E-E-E-E-Eemil
"Emil fra Lønneberg", Ikea, "Alle vi børn i Bulderby", "Udvandrerne"/"Nybyggerne", stribede bolsjestænger, høstakke og nybagt brød - det er i få ord indbegrebet af Småland.

Du kan naturligvis besøge Astrid Lindgrens barndomshjem og tage på udflugt i Astrid Lindgrens Väld. Hvis du vil se gården og værkstedet, hvor den stakkels Emil har snittet træmænd i timevis, så skal du besøge Rumskulla, hvor Katthult ligger.

TIP OG FAKTA

Sandhammaren, Skåne
Øst for Ystad ligger én af Sveriges allerbedste strande. Sandhammaren er flere kilometer lang og meget bred.

Skånes djurpark
Her kan du opleve alle de dyr, der findes i den svenske natur.

Brio Lekoseum, Skåne
Et eldorado for legetøjsentusiaster - her er legehuse, brætspil og computerspil. I julemandens værksted kan du se nisserne lave julegaver og se legetøj, der er over 100 år gammelt.

Barnens Gård, Blekinge
Badeland, legeland og masser af dyr - en heldagsudflugt for hele familien.

Astrid Lindgrens Väld, Småland
Astrid Lindgrens Väld i Vimmerby er en eventyrpark, hvor børnene kan træde ind i Astrid Lindgrens verden.

Medeltidsvecka på Gotland
I over 20 år har Gotland fejret middelalderuge i uge 32 - ugen er Gotlands største og mest kendte event og tiltrækker både lokale og turister. Det moderne liv må i denne uge vige pladsen for gøglere og fattigfolk, riddere og skønne jomfruer.

RELATEREDE LINKS:

Havnen i Vestmanna

Læs også