https://imgix.femina.dk/media/9f5b1c96a91d4d43a0156f670002d957.jpg
Rejser

Tag en design-sviptur til Helsinki

2. februar 2010
af Sus Falch
Helsinkis designere er fremme i skoene med smykker, tøj og sko, som sælges i personlige butikker i byens Design District. Og så kan du udbygge oplevelsen med Marimekko, smukke stormagasiner, himmelsk mad, musik og et skægt saunabesøg midt i byen.

Finlands hovedstad Helsinkis centrale strøg, der i virkeligheden er to, Pohjoisesplanadi og Etelaesplanadi med fodgængerzone, blomsterbede og plæner i midten, har gode butikker med mode og indretning.

Bl.a. hele tre Marimekko-forretninger, samt Iittala - kendt for Alvar Aalto-vasen - og anerkendt for Arabia-porcelænsmærket og fantastiske gryder og Finlayson, der er kendt for alt det bløde til boligen.

Byens design distrikt

Design District Helsinki udgøres af 25 gader og 170 medlemmer, der også omfatter spændende spisesteder.
Få fat i den kvadratiske folder med det karakteristiske sort-hvide Design District Helsinki på forsiden, hvis du vil finde vej til alle de specielle steder.

Folderen fås på byens turistkontor på Pohjoisesplanadi 19 og i den informationsbod, der altid opstilles på hovedstrøget i sommermånederne.

Medlemsbutikkerne har også logoet siddende i vinduet.

Find det unikke

Vi har kigget nærmere på butikkerne og tror, du vil synes om Anna Heinos opfindsomme og ikke dyre smykker. Prøv f.eks. den klassiske perlekæde med et par Bubbles-ringe.

De bedste kvindetips:

 • Rabat på byrundtur
  Flyver du med Blue1 får du 29% rabat på 1½ times Audio City Tour med bus, når du viser billetten ved reservation hos Helsinki Expert.

 • Rundt i byen
  Så absolut til fods, og skal du længere ud, så kør med de gode sporvogne. Har du ikke meget tid, så snup en taxi.

 • Pakkerejser
  Alt fra flyselskaber som Finnair ogBlue1 til hoteller og turoperatører som Helsinki Expert har pakkerejser med fly og overnatning. Men det er også nemt at bestille selv, hver for sig.

 • Prisniveau
  Ligesom herhjemme eller lidt billigere, men f.eks. på restauranterne får du virkelig kvalitet for pengene.

 • Kontante fordele
  Helsinki Card giver gratis adgang til museer og off. transport, gratis guidebog og store rabatter på bl.a. lufthavnsbus, koncertbilletter og restauranter. www.helsinkiexpert.fi.

 • Info på stedet
  På byens turistkontor, Pohjoisesplanadi 19, der har åbent hele ugen, og om sommeren i info-containeren midt i byen og fra juni til august hos Helsinki Hjælperne, der går rundt i centrum i grønne T-shirts.

 • Sproget
  Finsk og svensk, men de allerfleste i Helsinki taler også engelsk.

 • Tilgængelighed
  God, og flere detaljer fås på www.visithelsinki.fi under Getting around.

 • Til bogorme
  Akademiske Bokhandeln, i Stockmanns stueetage er et fantastisk sted, hvis man læser bøger på andet end dansk. Finnerne er selv et af verdens mest læsende folkefærd.

 • Info før rejsen
  den officielle turist hjemmeside, hvor du kan downloade brochurer og bykort, og www.helsinkithisweek.com.

 • Valuta
  Euro, 1 svarer til 7,45 kr.

 • Billetter
  Til alt fra opera og klassiske koncerter til pop, rock, motorshows m.m. købes på Lippu, der også er på engelsk og svensk.

 • Tidsforskel
  Ja, en time. Når den er 12 her, er den 13 i Helsinki.

 • Fra fly til by
  Brug bussen, det tager en halv time.

 • Designuge
  Fra 27.8 til 5.9. afholdes den årlige Helsinki Design Week som viser nyt design gennem modeshows, udstillinger, åbne designerværksteder og andre normalt ikke offentlige steder.

 • Guidet designtur
  4.6.-30.8 kan du mandag til fredag kl. 13.30 gå med på en to timers guidet tur gennem Design-distriktet. 112 kr. pr. næse uden Helsinki Card, der giver rabat til 75 kr. Afgang Esplanade Park, Fabianinkatu, og tilmelding på sightseeing@helsinkiexpert.fi el. spørg på turistkontoret.

 • På marked
  På byens markedstorv ved havnen, kan du købe kvalitetshåndværk, mad, frugt og grønt, og du kan fortsætte indkøbene inden døre i markedshallen, som du finder i torvets sydvestlige hjørne.

 • Værd at pakke
  Godt fodtøj, for byen frister til at være på benene. Tøj til omskifteligt vejr.

 • Godt genbrug
  Byen har flere genbrugsbutikker, og Secco på Syrjälänkatu har et unikt udvalg af tøj, ting og tilbehør lavet af genbrugsmaterialer.

 • Mode til mænd
  Helsinki har virkelig mange gode butikker med herretøj, så mænd kan finde alt fra klassisk til casual og unikt design.

Miun betyder mit på finsk, og blev navnet på tøjdesigner Ilona Hyötyläinens butik på Uudenmaankatu 14, fordi hun i begyndelsen blev så begejstret, når hun så nogen i sit tøjdesign, at hun altid måtte hen og sige - det er mit.

Nu kan det også blive dit, og mange af hendes fine stoffer er lavet af bambus, som er en af verdens mest bæredygtige råvarer.

Men se dig omkring i området, eller på internettet før du rejser, for mange af designerne og madkunstnerne har websider.

Få også fingre i gratis-hæftet "We Are", der disker op med endnu flere gode butikker og aktuelle tips på lige det tidspunkt, du besøger byen.

Design på kort tid

Hvis du ikke har meget tid til design-shopping, kan vi anbefale dig at bruge tiden på Design Forum Finland, Erottajankatu 7 og Artek, Eteläesplanadi 18 i centrum af byen.

Andre rigtig gode shoppingmuligheder i en snæver vending, finder du i byens gode stormagasiner Stockmann på både Alexandersgatan 52 og Östergatan 1C, der også har åbent om søndagen fra 12 til 21, og i Kamppi, der har hovedindgang fra Narinkkatu og lange åbningstider, men dog søndagslukket.

Er du på delikatessejagt, så har Stockmann sine egne rigtig gode produkter, der udgør fine venindegaver.

De gode lagersalg

Såvel stormagasiner som kendte finske designproducenter har lagersalg.

Stormagasinet Stockmann har lagersalg på Gjuterivägen 11 i Vanda, som kan nås med bus 611, fra hovedbanegården i Helsinki. Åbent ma.-fre. 10-20, lør. 9-18 og sø. 12-18.

Marimekkos lagersalg finder du i den centrale Hakaniemi markedshal og på Kirvesmiehenkatu 7.

Iittala
der også omfatter Fiskars sakse, Kaj Franck Teema porcelæn, Alvar og Aino Aaltos glas, gryder m.m. har et overdådigt lagersalg på Hämeentie 135, hvor der også er et fint porcelænsmuseum.

Butikken sælger bl.a. også 2. sortering og er åben man.-fre. 10-20 og lør.-sø. 10-16.

Smykker er på lagersalg hos Kalevala Koru på Strömbergsvägen 4, og der er åbent man.-fre. 10-18 og lør.-sø. 10-14.

Ud om aftenen

Om aftenen er det oplagt at gå til koncert eller opera, for Helsinki har en lang og god musikalsk tradition. Rockstjerner som Bryan Adams, U2 og Depeche Mode gæster også byen i løbet af foråret og sommeren.

Og hvis du ikke lige vil lægge fast planer, så prøv at kigge ind på det spændende kultursted Korjaamo Culture Factory, Tölögatan 51b, der har slået sig ned i en gammel remise, hvor gamle togvogne stadig er udstillet og en del af interiøret.

Prøv en sauna-tur

Du kan også bruge en eftermiddag og begyndelsen af aftenen på en ærke-finsk og meget autentisk oplevelse - sauna midt i storbyen.

Sauna betyder ganske enkelt badstue, og den dag i dag mødes venner, familie, og veninder til en sauna-tur.

Man går til og fra baderummet, saunaen og omklædningsrummet, hvor man med håndklædet om kroppen sidder og hyggesludrer om stort og småt.

Ja mange går endda ned på gaden og sidder der på plasticstole, mens de drikker noget koldt og snakker videre.

Kotiharju Sauna på Harjutorinkatu 1, er en af byens ældste, virkelig fin og kønsopdelt.

Førsteklasses mad

Der er et væld af gode restauranter i bymidten. Nogle ligger i Design District.

Nogle har Michelin-stjerne, andre bare god mad baseret på mange af landets gode råvarer - bær, fisk, lam, ren og meget mere.

Én, vil vi dog henlede din opmærksomhed på - også til et frokostbesøg - og det er restaurant Juuri, som laver de mest fantastisk finske variationer over de spanske hapsere - tapas.

Juuri, hedder de sapas, og er himmerigsmundfulde.

Overvej at bestille bord, da der er rift om pladserne. Eller kom til frokost i go' tid.

Læs også