https://imgix.femina.dk/media/d219fbacbf014f1e9a5ce24383b14a7d_0.jpg
Rejser

Sublim chokolade-ferie

23. august 2010
af Hanne Høiberg
Det handler om kærlighed og kvalitet i denne guide til en håndfuld af de bedste chokolade-producenter og -butikker i Frankrig, Italien og Belgien. Her kan du komme på chokolade-kursus, besøge produktionen eller bare shoppe igennem og nyde den intense smag af god chokolade.

"Chokolade er ikke noget, du bare godt kan li'. Du elsker det ikke en gang. Chokolade er en kærlighedsaffære."

Citatet - i fri oversættelse - stammer fra den amerikanske bestsellerforfatter Geene Roth, berømt for sine bøger om kvinders følelsesmæssige forhold til mad, bl.a. "When food is love" (Når mad er kærlighed).

Smag på den rigtige måde:

  • Begynd med at kigge. Koncentrer dig om glansen i overfladen og farven på chokoladen - den kan variere fra mælkeagtig beige til mørk mahogni.

  • Og netop farven er en vigtig detalje i forhold til, hvilke kakaobønner, der er brugt.

  • Tag en dyb indånding og duft til chokoladen - helt ind i sjælen.

  • Bryd chokoladen op i mindre stykker mellem fingrene og læg mærke til den sprøde, klikkende knasen. En lyd der går igen, når chokoladen rammer tænderne.

  • Begynd så at smage for alvor.

  • Bid først et lille stykke chokolade af for at smage de første noter, aromaen og mærke konsistensen.
  • Bid så igen, igen og igen og giv dig god tid til virkelig at nyde de forskellige smagsnuancer.

  • Lad chokoladen smelte langsomt og delikat på tungen for yderligere at afdække aroma og smag. Kilde: Valrhona.

Hun rammer lige i hjertekulen. Af selvsamme grund ville det være dumt ikke at kombinere ferien til Sydfrankrig, Toscana eller Belgien med besøg hos nogle af Europas, ja hele verdens allerbedste chokoladeproducenter. Som behandler råvarerne med respekt og prioriterer bæredygtig produktion af kakaobønnerne højt.

Valrhona/Sydfrankrig

Kongen over dem alle, Valrhona, ligger i Tain l'Hermitage i Rhônedalen. Her blev firmaet skabt i 1922 med det mål at levere udsøgt chokolade til chocolatierer, konditorer og restauranter verden over.

Og faktisk har Valrhona i en årrække været verdensleder i Grand Chocolat, som det hedder i dén verden - både hvad angår sublim kvalitet og stadig udvikling.

Bl.a. kommer kakaobønnerne direkte fra udvalgte plantager, som hverken bruger sprøjtemidler eller pesticider. Når bønnerne er tørret i solen, transporteres de til Tain l'Hermitage og bruges til produktionen af chokolade i alle afskygninger.

Valrhona stræber hele tiden efter at blive bedre, udvikle nye smagsretninger. Derfor mødes eksperter og chokolatiers fra fem kontinter til eksklusive workshops på det prestigefyldte trænings- og udviklingscenter l'Ecole du Grand Chocolat.

Men rent faktisk kan du og jeg, som bare har en hed affære med kvalitetschokolade, også komme på kursus på den fornemme skole og opdage nogle af hemmelighederne ud i kunsten at skabe sublim chokolade.

Året rundt holdes »Gourmet workshops«, ganske vist på fransk, men kan du samle 8-10 personer, kan det også lade sig gøre at få kurset på engelsk.

Tilmelding og yderligere oplysning på telefon: +33 (0)4 75 07 90 9, mail: ecole@valrhona.fr. L'Ecole du Grand Chocolat, 8 quai du Général de Gaulle, 26600 Tain l'Hermitage - France www.valrhona.com

Men mindre kan selvfølgelig også gøre det. F.eks. et besøg i chokoladehimmelen, som jeg vil vove at kalde Valrhonas egen store butik i Tain l'Hermitage.

Ikke bare er udvalget så stort, at man nærmest får åndenød, selve butikken i den historiske bygning og indretningen med det karakteristiske lakrøde
møblement er en nydelse i sig selv.

Boutique Chocolaterie, 14, avenue du Président Roosevelt, 26600 Tain l'Hermitage - France. Åbningstider: Mandag 10-19, tirsdag til lørdag 9-19. www.valrhona.com

Mere info om Sydfrankrig på www.franceguide.com

I Danmark forhandles Valrhona af Chokoladekompagniet

Amedei/Toscana

I den lille italienske flække af en by, La Rotta, ved Arnofloden ca. 30 km øst for Pisa ligger Amedei. Endnu ukendt for de fleste danske chokolade-elskere, men går du efter top kvalitet og passion, kan du være blandt de første, der besøger den toscanske chokoladedrøm.

Fra midten af september 2010 åbner Amedei for første gang dørene for publikum, som ønsker at smage chokolade og lære mere om filosofien bag den familieejede virksomhed.

Det hele begyndte i 1990, hvor Cevilia og Alessio Tessiere omsatte den passion for chokolade, de havde arvet fra deres bedstefar, til Amedei.

Og deres dedikation for at fuldende processen hele vejen fra kakaobønne til færdig chokolade har båret frugt.

De seneste 4 år er Amedei blandt mange andre priser løbet med den mest prestigefyldte »The golden Bean« uddelt af The London Chocolate Academy, autoriteten par excellence i chokoladens verden.

Søskendeparret har studeret og eksperimenteret, de har rejst til de fjerneste kroge af verden for at finde og selv dyrke de mest aromatiske kakaobønner, og de har genoplivet ældgamle produktionsmetoder.

Alt sammen for at nå frem til en chokolade, de selv kalder sofistikeret, sammensat og såre simpel: Kakaopasta fra udvalgte bønner, rørsukker, mælk fra køer der har græsset i bjergene og naturlige frugtekstrakter. Ingen tilsætningsstoffer, intet kunstigt.

Booking af besøg på Amedei, max. 15 personer, sendes til amedei@amedei.it Amedei, Via San Gervasio, 29, 56020 La Rotta (Pontedera) Pisa, tlf. +390587484849.

Mere info om Toscana på www.enit.it

Choko-story/Belgien

Mange chokoholister styrer direkte til Brugge. Dét af den enkle årsag at den smukke historiske by både huser Choko-Story museet og over 40 forskellige chokoladebutikker og -værksteder. Så det sværeste er faktisk at vælge…

Begynd på chokolademuseet Choko-Story, gemt i en stor pakhusagtig bygning fra 1480. Besøget er både en rejse i chokoladens historie og - nok vigtigst af alt - en demonstration af og smagsprøver på, hvordan ægte belgisk fyldt chokolade bliver til.

Som ethvert andet museum har Choco-Story også en museumsshop med (næsten) samtlige Brugges chokolademærker på hylderne.

Choco-Story, Wijnzakstraat 2 (Sint-Jansplein), B-8000 Brugge. Åbningstider: Hver dag 10-17.

Selv om kvaliteten er i top i byens chokoladebutikker hører The Chocolate Line i centrum til blandt dem, der både dyrker kvalitet og kreativitet.

Butikken - med værksted bagved - oser af romantisk nostalgi, men tag ikke fejl. Ejerparret, Dominique og Fabienne Persoone, leverer deres delikate gourmet-pralines med bl.a. chili og wasabi til byens Michelinrestauranter.

Og Dominique har i sin tid lært Rolling Stones at sniffe chokolade. Chokoladesnifferen er i øvrigt stadig et af hittene i butikken.

Endelig modtog Dominique Persoone sidste år den prestigefyldte pris »Gourmand Cook Book Award« for sin bog »Best Chocolate Book of the World«.

The Chocolate Line har netop åbnet en ny butik i Antwerpen - i intet mindre end et overdådigt palads, der har tilhørt både Napoleon og Kong Leopold II.

Den er bestemt også værd at tjekke ud, hvis du skulle komme på de kanter.

The Chocolate Line, Simon Stevinplein 19, 8000 Brugge, og Paleis op de meir 50, 2000 Antwerpen. www.thechocolateline.be Åbningstid i begge byer: Tirsdag-lørdag 9.30-18.30, søndag-mandag 10.30-18.30.

Mere info om Brugge og Antwerpen på www.flandern.dk

Læs også