https://imgix.femina.dk/media/283a6e3c24f440f48ba40054207e1a9d.jpg
Rejser

Sri Lanka – øen du ikke vil hjem fra

24. december 2011
af Tekst &
Foto: Tine Bendixen
New York Times har udnævnt det tidligere borgerkrigsramte land til at være verdens number one destination. Tag dertil! Vi lover det: Du vil heller ikke hjem igen.

Halvvejs igennem ferien går det op for mig: Jeg vil aldrig hjem igen. Se det lige for dig: Limegrøn hytte på pæle. Turkisblå havudsigt fra førstesalsverandaen. Indenfor i den primitive hyttes eneste rum: Dobbeltseng med grønt moskitonet. Der er lampe på værelset og håndklædeholder - medbring selv håndklæder - og et meget interimistisk bad udenfor. Solstole på stranden er søreme inkluderet i prisen: 125 kr. pr. overnatning. For hele hytten, hvor der hverken er aircondition eller fan, man må glæde sig over havets brise igennem den åbne balkondør.

Turist-frit - lidt endnu
Hvis der er ét sted, du bør opleve i dit liv - så er det Sri Lanka. Hvis du ikke lige kan placere øen: I Det Indiske Ocean - til højre for bundspidsen af Indien. Indtil for godt halvandet år siden var landet borgerkrigsramt og havde været det i et kvart århundrede på grund af konflikt mellem den tamilske minoritet og den singalesiske majoritet.

Nu er der imidlertid ro, og det ser ud til at vare. Og lur os: Så snart landet får mere end den ene internationale lufthavn, som findes i hovedstaden Colombo, og får udbygget det MEGET enkle vejnet, vælter turisterne garanteret ind. Kom først! Det er rent eventyr, følelsen af at være (opdagelses)rejsende i et land, der endnu ikke er ædt op af turister

Til Galle i tuk-tuk
Sagen er, at Sri Lankas originalitet trækker spor i sindet. Tag f.eks. den farverige by Galle. En tur på markedet: Her en butik udelukkende med ananas. Dér én med fisk. Og én med et farveorgie af plastikkøkkenting. Så er der ham, der går rundt og sælger desinficerende wc-kugler i små poser med fem i hver. Selvfølgelig iført sarong, for her på varme Sri Lanka går mænd stadig i den traditionelle klædedragt, der gi'r luft til de ædlere dele ...
Der er også det fantastiske stormagasin Rich Look, hvor man barokt nok kan finde tøj til ingen penge. Og hvad med en butik udelukkende med bryllupskager? Eller en togtur fra Galle Station - bygget for længe siden af englænderne, der forlod Sri Lanka i 1948. Togene fra dengang kører stadig!

Vi er taget til Galle i tuk-tuk - de små overdækkede passagerknallerter findes i ALLE farver, og de snor sig som konfettipletter og bevæger sig ind og ud imellem hinanden og store biler, der ser ud, som om de æder tuk-tuk'er til morgenmad. Reglen er, at der ingen regler er, så trafikken er sindssyg, så er det sagt. (Hvor i verden oplever man ellers, at trafikken med dødsforagt møffer sig igennem 30 køer med kalve midt på vejen, eller at en chauffør lige stopper op og ofrer et par mønter i et tempel og placerer hænderne foran ansigtet i traditionel bedeposition for at sikre sig at overleve turen?).

Yoga med et smil på læben
En vægtig grund til, at vi rejste til Sri Lanka, var, at vi ville finde et retreat og lære at dyrke yoga og meditere. Talalla Retreat i Matara er virkelig Edens Have, der åbenbarer sig, da de store hvide låger går op. Der er aber, jordegern, store firben, små gekkoer. Der er økologisk køkkenhave, spa, enkel og la-a-ang, elegant pool, palmer og hytter med delvist udendørs badeværelse og ditto værelser - myggene kan frit flyve ind, selv ligger man godt gemt under himmelsengens moskitonet.

Den økologiske fusionsmad indtages i det store, åbne loungeområde (kun kylling eller fisk, her spiser vi ikke rødt kød!), og vi hører slow-jazz og Sade, og havet bruser lige ved siden af. Og jeg tænker endnu en gang: Jegvil aldrig hjem. Men det er jeg nødt til. Såjeg kan komme tilbage igen.

På rundrejse i marokkopudens hjemland

All-inclusive i Egypten - charterferie version 3.0

Vietnam - til lands og til vands

Læs også