https://imgix.femina.dk/media/1c1646bc5ef54953a0bbdcc711e851a1.jpg
Rejser

Sommerskønne Trondheim

15. juni 2009
af Sus Falch
Foto: Sus og Mogens Falch
Hvis du holder af sommerferie i en storby, som ikke bliver for hed i solen og ikke for trang, når turisterne melder deres ankomst, så stå på flyet til Trondheim.

Sommeren igennem byder kulturlivet på musik og sang, der er lige til at gå om bord i, hvad enten man er til jazz, folkemusik eller klassisk.

Der er meget at slappe af med i Trondheim og byen er af den slags, hvor både kvinder, der gerne vil shoppe lidt, og mænd som helst ikke vil, kan få en skøn og fordragelig ferie.

Seværdigheder:
Den store kirke

Norges nationalhelligdom, Nidarosdomen, er absolut et must at besøge, når man er i byen.

I 1.000 år har der været en domkirke på stedet, men især brande, genopbygninger og udvidelser har ændret den op gennem tiderne.

Når det nuværende kronprinspar engang skal krones som landets konge og dronning, sker det i Nidarosdomen, som grundloven af 1814 foreskriver.

I den anledning bliver arvefyrstekronen, dronningekronen og andre fornødenheder hentet frem fra montrene i Erkebispegården, hvor de normalt kan ses sammen med arkæologiske udgravninger.

Åbningstiderne kan ses på www.nidarosdomen.no, men der er åbent alle ugens dage sommeren igennem og ofte lægger hus til koncerter.

Kvindetips

 • Gallerier
  Med brugskunst o.a. finder
  du på din vej eller på www.trondheim.no under udstillinger og gallerier.
 • Madfestival
  Under Olavsfestdagene finder madfestivalen »trøndersk matfestival« sted med profilering af egnsretter og gode råvarer fra jord til bord. www.tronderskmatfestival.no fortæller mere.
 • Smarte sko
  Finder du i Suuz på Thomas Angells gate 7, hvor der er flere gode butikker, i Skolyst, Dronningens gate 26
  og i Design Forum, Søndre gate 20.
 • Glade farver
  Tøj i alverdens glade farver og rummelige snit finder du i Design Forum, Søndre gate 20.
 • Shopping
  På og omkring hovedstrøget Prinsens gate og især i de mange gader og gågader mellem den og Erling Skakkes gate ned mod Fjordgata.
 • Interiør
  Trondheim har mange fine interiørbutikker, hvor du kan købe nyt til boligen, som er nemt at fragte med hjem.

Tordenskjolds hjem

Ringve Museum er et både spændende og hyggeligt sted med flere jern i ilden.

1.450 musikinstrumenter er samlet på museet, der også omfatter noder, billeder og meget mere. Om sommeren spilles der på nogle af instrumenterne, og for 5. gang er der sommersang på Ringve.

Kunstnerisk leder er operasanger Randi Stene som er solist i vores hjemlige kongelige operaensemble. Hun er født og opvokset ved Trondheim og sammensætter programmet, som du kan se på www.ringvesommersang.no

Ringve Gård består af flere bygninger, der bl.a. huser musik-museet - og så Tordenskiolds Kro. Ringve Gård var nemlig Peter Wessels barndomshjem om sommeren.
Ringve ligger omgivet af en botanisk have, der om sommeren bugner af vækster i forskellige tematiserede afsnit.

Aflæg også besøg i museumsbutikken på Ringve, den er det værd akkurat ligesom butikken på Trondheims frilandsmuseum, hvis navn er Sverresborg Trøndelag Folkemuseum, i daglig tale blot Sverresborg.

Flot frilandsmuseum

På frilandsmuseet kan man virkelig få mange timer til at gå - især når vejret er godt - på det store område med bygninger fra store dele af Norge.

Museet har lov at kalde sig et af landets største kulturhistoriske museer, og man har udarbejdet en fin og udførlig guide om hver bygning. Ydermere kan man gå med på en interessant guidet tur omkring udvalgte bygninger.

I sommerperioden er nogle af husene befolket af personer i gamle dragter, der på bedste vis opfører sig og taler, som man gjorde engang for mange årtier siden. Bus nr. 8 kører til Sverresborg.

Attraktioner:

Særligt festligt
Holder du ferie under Olavsfestdagene, der i 2009 falder fra 28. juli - 4. august, kan vi stærkt anbefale det rejsetidspunkt.

Dels er sensommervejret som regel skønt til mange udendørs timer i byen, og så er festdagenes program meget varieret og byen ekstra hyggelig og feststemt.

Ydermere er der et virkelig fint historisk marked med udklædte stadeholdere og gedigne varer i boderne. Deriblandt historiske smykker, uldne trøjer, farvestrålende filthuer, natursæber, fletkurve og meget mere.

Arrangementerne og kunstnerne i årets program publiceres løbende på www.olavsfestdagene.no, hvor du også kan se 2008-programmet for at få en fornemmelse af alsidigheden.

Billetter kan og bør købes online til de populære arrangementer, men man kan jo tage det som det kommer.

Arrangementerne finder primært sted i den centrale bydel omkring Nidarosdomen, men også Ringve Museum fem minutters kørsel fra centrum, er inddraget. Bus 3 og 4 kører fra centrum og derud.

Ferietips

 • Valuta
  Norske kroner, og 1 NOK er 0,86 kr.
 • Info før rejsen
  www.trondheim.no er meget gavmild med sine informationer og har bl.a. en guide, du kan downloade. Men Innovasjon Norge i København hjælper også gerne på tlf. 33 19 36 09.
 • Omkring på stedet
  Kommer du nemt til fods,med bybusser og bycykler. Sidstnævnte koster knap 70 kr. for et årskort, som kan købes i turistinformationen på torvet.
 • Rabat-kort
  Trondheim City Card giver rabat på mangt og meget. Se www.enjoy-trondheim.no eller køb det i turistinformationen.
 • Info på stedet
  Brochurer på dit hotel eller på turistkontoret på Torvet, tlf. +47 73 80 76 60.
 • Logi
  Finder du nemt på www.trondheim.no
 • Husk at pakke
  Sko, du går godt i, og vindtæt overtøj, så du kan være meget ude.

Træhuse, hav og hygge

Trondheim er nu i det hele taget en by, hvor det er nemt at forsøde ferielivet. Indimellem de kulturhistoriske og musikalske oplevelser, kan man nemlig slentre gennem gader med gamle træhuse og slå sig ned ved en cafe, i stemningsfulde omgivelser.

Flere steder langs vandet som f.eks. på Kjøpmannsgata kan du også nyde flotte rækker af pakhuse, som nu har fundet anvendelse til andre formål. Her er nu både kontorer, butikker, boliger og restauranter. Og maden må vi så absolut komme nærmere ind på her.

Spis dig glad

Lige ved siden af frilandsmuseet Sverresborg på Sverreborg Allé ligger det historiske spisested vertshuset Tavern fra 1739 med traditionelle norske retter som fiskekaker, der minder om fiskefrikadeller, spekematt, der er spegepølse og andet speget kød, varmrøkt elglår, sjokoladedrøm og meget mere. Der er ikke frokoståbent, men se www.tavern.no

I Baklandet er Baklandets Skydsstation, Øvre Baklandet, en af byens hyggeligste cafeer, som også gemmer på en skøn gård bag den solgule facade. Her kan du spise og drikke kaffe fra klokken 12 og frem.

Hvis du vil spise fisk og har spenderbukserne på, kan vi anbefale Havfruen i et af de gamle pakhuse på Kjøpmannsgata 7. Du kan bestille bord, og det anbefales, på websiden www.havfruen.no og prøv at få et med udsigt til vandet.

Er du vegetar, så overvej et besøg på frokostbaren Persilleriet, Erling Skakkes gate 39.

Og så er der bare én ting, du ikke må snyde dig selv for, og det er at spise et enkelt veltillavet måltid, f.eks. til sen frokost i solen på en af bænkene ved Ravkloa fiskehall. Her på kajen, hvor der har foregået fiskehandel siden 1619, ligger nu en moderne fiskehal, sprængfyldt med delikatesser - også på flaske og i krukker og af råvarer, der ikke har kunnet svømme.

Bestil blåmuslinger og spis til du revner - eller gør det samme med friskfangede rejer, mens solen bager på din næse, eller du hygger dig under en parasol. Der er også enkelte spisepladser inde, hvis vejret er meget på tværs. Men husk tøj til vind og vejr, så er udelivet i Tronheim himmelsk.

Sådan rejser du

Det hurtigste er at flyve fra København til Trondheim med Widerøe, og så snuppe flybussen de 32 km fra fly til by. Bussen koster knap 80 kr. pr. næse pr. vej og stopper flere steder undervejs. Alternativt kan du flyve via Oslo.

Andre muligheder er at køre selv og evt. begyndte i København med en musikalsk sørejse til Oslo med DFDS eller at rejse med et af Hurtigrutens skibe, som jo er mange af de lokales foretrukne transportform langs kysten.

Rejseklare websteder:

www.wideroe.no
www.trondheim.no
www.nidarosdomen.no
www.cimber.dk
www.dfdsseaways.dk
www.rockcruise.dk
www.sas.dk
www.hurtigruten.no

Læs også